Kasvua ja tuottavuutta sote-alalle
Luomme edellytyksiä sote-palvelujen tuottavuuden nostamiselle ja alan taloudelliselle kasvulle digitalisaation, terveysdatan ja tekoälyn avulla. Toimimme yhdessä alan toimijoiden kanssa ja pyrimme viime kädessä vahvistamaan ihmisten hyvinvointia.
Ajankohtaista
Mistä on kyse?
Sosiaali- ja terveydenhuollon menoja joudutaan karsimaan samalla kun palvelujen tarve kasvaa ikääntyvän väestön myötä ja hoitohenkilökunnan työkuorma on suuri. Vaikea yhtälö edellyttää uusia ratkaisuja.
Uudet teknologiat, kuten tekoäly, ja terveysdatan hyödyntäminen tarjoavat mahdollisuuksia toimintatapojen uudistamiseen myös sote-alalla. Ne voivat olla merkittävänä apuna sote-palvelujen ongelmien ratkaisemisessa. Hyvinvointialueilla on keskeinen asema uusiin mahdollisuuksiin tarttumisessa. Yritysten mukaan ottaminen tuo uusinta teknologista tietämystä hyvinvointialueiden käyttöön. Yhteiskehittäminen vauhdittaa samalla yritysten ja talouden kasvua.
Suomessa sote-palvelujen digitalisaatiota on edistetty voimakkaasti viime vuosina ja erityisesti terveydenhuoltomme on jo pitkälle digitalisoitu. Tämä antaa hyvän perustan palvelujen ja palvelurakenteiden uudistamiseen.
Terveysdatan hyödyntämisellä on keskeinen rooli sote-palvelujen laadun parantamisessa ja palvelurakenteiden uudistamisessa. Suomi on ollut jo pitkään terveysdatan hyötykäytön edelläkävijä kansainvälisesti. Sitra on vienyt aktiivisesti eteenpäin terveysdatan hyödyntämistä EU-tasolla koordinoimalla EU:n terveysalan yhteistoimintahankkeita (TEHDAS ja TEHDAS 2).
Tekoälyä on mahdollista hyödyntää lähes kaikessa sote-palvelutoiminnassa. Tätä varten tarvitaan digitalisoituja järjestelmiä ja palveluita sekä terveysdataa. Suomi on näissä jo pitkällä, joten tekoäly on meille huomattava mahdollisuus.
Tavoitteenamme on auttaa hyvinvointialueita sote-palvelujen uudistamistyössä terveysdatan ja uusien teknologioiden, erityisesti tekoälyn keinoin. Välineitämme ovat kokeilujen rahoitus, erilaiset kehittämishankkeet ja uuden tiedon tuottaminen. Tavoitteenamme on myös, että sote-palvelujen uudistaminen antaa kasvun mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Toteutamme tätä muun muassa rahoittamissamme kokeiluissa, joissa palveluja kehitetään yhdessä yritysten kanssa.
Projekti rakentuu Sitran Hyvinvointiratkaisut-projektissa saatuihin oppeihin sekä aiemmalle työllemme terveysdatan hyödyntämisen parissa (Terveysdata 2030, Hyvinvointia tiedosta). Työ nojaa myös Isaacus-hankkeeseen sekä reilun datatalouden työkaluja ja toimintamallia rakentaneeseen IHAN-hankkeeseen.
Mitä teemme?
Luomme projektissa yhdessä kumppaneidemme kanssa edellytyksiä sote-palvelujen kehittämiselle.
Työmme käynnistyi vuonna 2024: kolme hyvinvointialuetta kokeili osarahoituksellamme tekoälyä potilastiedon kirjaamisessa ja ikäihmisten toimintakyvyn ennakoivassa hoidossa.
Vuoden 2025 alkupuolella valmistelemme hyvinvointialueille suunnattua rahoitushakua vauhdittamaan ennakoivaa otetta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ennakoivien menetelmien avulla tuotetaan yksilöllisiä, kohdennettuja ratkaisuja, jotka auttavat ihmisiä pysymään terveinä ja voimaan paremmin. Työssä hyödynnetään ennustavia dataperustaisia menetelmiä siten, että niiden avulla voidaan tunnistaa ja ennakoida sosiaalisia ongelmia ja sairauksia jo ennen kuin ne ilmenevät.
Tuemme alan kasvun vauhdittamista myös erilaisten kehittämishankkeiden avulla osana sosiaali- ja terveysministeriön johtamaa terveys- ja hyvinvointialan TKI-kasvuohjelmaa.
Hankkeet
Ketkä ovat mukana?
Työmme koskee koko sote-alan ekosysteemiä eli yhteistyöverkostoja, joissa on mukana alan viranomaisia, kuten hyvinvointialueita sote-palvelujen tuottajina, tutkimusyhteisöjä ja yrityksiä.