Metsien käytön tulevaisuutta puntaroiva kansalaispaneeli
Vuonna 2024 järjestettävä kansalaisten metsäpaneeli tuottaa päätöksentekijöille suosituksia siitä, millainen metsien käyttö olisi kansalaisten mielestä reilua ja hyväksyttävää luonto- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Mistä on kyse?
Metsät ovat suomalaisille monin tavoin tärkeitä. Ne tarjoavat meille muun muassa työtä, raaka-aineita, marjoja, sieniä, terveys- ja virkistyshyötyjä ja hiilensidontaa. Metsien käytössä tarvitaan kuitenkin muutoksia, jotta metsät ja niiden kyky tuottaa yhteiskunnalle arvoa ovat turvattuja jatkossakin.
Valtio ohjaa metsien käyttöä erilaisten lakien, tukien ja neuvonnan avulla, mutta siitä miten metsien käyttöä tulisi ohjata vallitsee hyvin monenlaisia näkemyksiä. Kansalaisten näkemyksiä metsien käyttöä koskevista vaihtoehdoista ja ohjauskeinoista ja niiden hyväksyttävyydestä ei kuitenkaan ole tähän mennessä juurikaan kuultu.
Puntaroivilla kansalaiskeskusteluilla voidaan tuoda päätöksentekoon laajasti eri väestöryhmien näkemykset ja kokemukset, saavuttaa laajemmin hyväksyttäviä ratkaisuja sekä sitouttaa eri osapuolia pitkän aikavälin politiikkatoimiin. Puntaroivat kansalaiskeskustelut sopivatkin erityisen hyvin tämänkaltaisiin kysymyksiin, joihin liittyy erilaisia osin toisilleen ristikkäisiä tavoitteita. Lue lisää Sitran tekemästä työstä tämänkaltaisten uusien vaikuttamisen tapojen kehittämiseksi.
Mitä teemme?
Sitran Metsien käytön tulevaisuus ja tarvittavat ohjauskeinot -selvityshankkeen tavoitteena on luoda parempi ymmärrys metsien käytön tarpeellisista muutoksista ja niiden ohjaamisesta. Ohjauskeinojen hyväksyttävyyttä tarkastellaan perinteisten metsäalan sidosryhmien ohella myös kansalaisten näkökulmasta. Tätä varten selvityshankkeessa toteutettiin kansalaisten metsäpaneeli.
Paneelin tehtävänä oli arvioida metsien käyttöä ohjaavia politiikkavaihtoehtoja eri näkökulmista ja puntaroida niiden hyväksyttävyyttä. Paneeli perehtyi puolueettomaan tutkimukseen perustuvaan taustatietoon, kuuli asiantuntijoita ja kävi aiheista keskustelua rakentavasti ja eri näkemyksiä kuunnellen. Paneeli valittiin satunnaisotannalla ja se kokoontui etäyhteyksin.
Kansalaisten metsäpaneelin tuloksena syntyi kannanotto, joka syöttää selvityshankkeessa toteutettavaan ohjauskeinovaihtoehtojen arviointiin ja selvityksen johtopäätöksiin.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Ketkä ovat mukana?
Luke ja Syke tuottivat selvityksen ja kansalaispaneelin yhteistyössä. Työn tilaaja ja rahoittaja on Sitra.
Miten mukaan?
Metsäpaneeliin kutsuttiin satunnaisotannalla 7000 suomalaista ja ilmoittautuneiden joukosta valittiin 50 osallistujaa siten, että paneeli edusti erilaisia väestöryhmiä.
Missä mennään?
Kutsut paneeliin lähetettiin toukokuun alussa ja paneeli kokoontui elo-syyskuussa 2024. Paneelin kannanotto on valmistunut.
Paneelin tietosuoja
Luonnonvarakeskus toimii hankkeen rekisterinpitäjänä ja hankkeen tietosuojailmoituksen löydät heidän sivuiltaan tämän linkin kautta. Paneelit kytkeytyvät Luonnonvarakeskuksen METSÄPUNTARI-hankkeeseen.