Mitä ajattelet turvallisuudesta, yläkoululainen?

Viidessä helsinkiläisessä yläkoulussa keskustellaan turvallisuudesta digitaalisella osallistumisalustalla 13.4.–27.4.

Mistä on kyse?

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvallisuuteen. Samaan aikaan erilaiset tapahtumat maailmalla ja arjessa vaikuttavat turvallisuudentunteeseen.

Yksi ryhmä, jota turvallisuudesta käytävässä julkisessa keskustelussa harvemmin kuullaan, ovat nuoret.

Helsingin kaupunki ja Sitra kuuntelevat viidessä helsinkiläisessä yläkoulussa nuorten ajatuksia turvallisuudesta digitaalisella osallistumisalustalla. Polis-nimisellä alustalla voi ilmaista mielipiteensä turvallisesti ja nimettömästi. Alustaa voi käyttää puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Nuorten ajatuksia turvallisuudesta kuullaan Botby grundskolanissa, Käpylän peruskoulussa, Maatullin peruskoulussa, Pasilan peruskoulussa ja Vesalan peruskoulussa.

Digitaalinen osallistumisalusta aukeaa maanantaina 14.4. Uusia väitteitä voi lisätä 17.4. klo 16:00 asti. Keskustelu on kiinni pääsiäisloman ajan ja se sulkeutuu 27.4.25 klo 20:00.

Nuorten ajatukset turvallisuudesta ovat tärkeitä myös aikuisille. Yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi keskustelun tulokset jaetaan kouluille, Helsingin kaupungille ja päättäjille.

Miten digitaalinen osallistumisalusta toimii?

Keskustelualustalla on väitteitä, joita voi äänestää olemalla samaa mieltä, eri mieltä tai ohittamalla väitteen.

Mukaan voi ehdottaa omia väitteitä, jotta tärkeät asiat tulevat mukaan keskusteluun. Väitteet moderoidaan ennen niiden lisäämistä keskusteluun. Muut osallistujat pääsevät äänestämään uusista väitteistä.

Alustassa on käännöstyökalu, jonka avulla väitteet voi tarvittaessa kääntää toiselle kielelle. Alusta on tietoturvallinen ja anonyymi.

Pelisäännöt

Vanhemmille

Nuorten ajatuksia turvallisuudesta kuullaan digitaalisella osallistumisalustalla viidessä helsinkiläisessä yläkoulussa 13.4.–27.4. Mukana olevat koulut ovat Botby grundskolan, Käpylän peruskoulu, Maatullin peruskoulu, Pasilan peruskoulu ja Vesalan peruskoulu.

Kun alusta avataan, osa oppilaista pääsee kirjoittamaan alustalle itselleen tärkeitä turvallisuuteen liittyviä väittämiä. Tämän jälkeen kaikki koulun 7–9-luokkalaiset pääsevät halutessaan ottamaan kantaa esitettyihin väitteisiin.

Tavoitteena on selvittää, mikä rakentaa ja toisaalta heikentää yläkouluikäisten turvallisuuden tunnetta. Julkisessa keskustelussa ei ole juurikaan kysytty nuorten näkemyksiä, vaikka turvallisuusympäristö on muutoksessa. Hankkeen toteuttavat yhdessä Sitra ja Helsingin kaupunki.

Polis-alusta on anonyymi ja tietoturvallinen. Nuori päättää itse mihin väitteisiin haluaa ottaa kantaa. Nuorten kirjoittamat väittämät tarkistetaan ennen julkaisemista.

Meille on tärkeää, että jokainen keskusteluun osallistuva nuori kokee olonsa turvatuksi. Jos nuorellenne herää kotona kysymyksiä tai jokin keskustelussa herättää hänessä huolta, hän voi ottaa yhteyttä opettajaan, koulukuraattoriin tai terveydenhoitajaan. Myös huoltaja voi ottaa yhteyttä kouluun.

Kouluille ja opettajille

Kokeiluun osallistuviin kouluihin on toimitettu tietoa ja aineistot Polis-keskustelun käymistä varten.

Ota yhteyttä

ihmiset
Johtava asiantuntija, Ohjelmat
ihmiset
Asiantuntija, Ohjelmat
ihmiset
Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
ihmiset
Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet