Näkökulmia lainsäädäntöprosessien kokonaiskehittämiseen -valmennus
Sitra toteutti yhteistyössä HAUS kehittämiskeskus Oy:n kanssa valmennusohjelman, joka tukee lainsäädäntöprosessien kokonaiskehittämistä ja tiedolla johtamista.
Mistä oli kyse?
Miten hyödyntää dataa lainsäädäntöprosessien eri vaiheissa? Miten kasvattaa lainsäädäntöprosessien sekä tiedolla johtamiseen liittyvää osaamista? Entä mitä uusia keinoja voisimme hyödyntää kansalaisten osallistumisen vahvistamiseksi? Näihin teemoihin pureuduttiin valmennusohjelmassa Näkökulmia lainsäädäntöprosessien kokonaiskehittämiseen, jonka pilottiversion kokemuksia voit lukea täältä.
Valmennus tarjosi oppeja ja työkaluja siihen, mitä keinoja voisi hyödyntää yksilöiden osallistumisen vahvistamiseksi ja miten osallistaminen parhaimmillaan voi antaa omalle työlle tukea sekä nopeuttaa sitä. Valmennuksessa reflektoitiin myös omaa työtä ja käytiin yhdessä läpi lainsäädäntöprosessin haasteita ja ongelmia sekä jaettiin työskentelyn aikana syntyneitä oivalluksia.
Valmennuksen tavoitteena oli lisätä osallistujien kokonaisymmärrystä lainsäädäntöprosessin eri vaiheista sekä syventää valmiuksia, jotka liittyvät prosessidataan, tiedolla johtamiseen sekä osallistamiseen. Valmennuksessa toimijat eri organisaatioista, kuten ministeriöistä, eduskunnasta ja kansalaisjärjestöistä, tarkastelivat lainsäädäntöprosesseja yhdessä.
Valmennus perustuu Sitran lainsäädäntöprosesseihin liittyvään selvitystyöhön, jota Sitra on tehnyt Kansanvallan peruskorjaus ja Uudistuva päätöksenteko -projekteissa.
Mitä teimme?
Valmennus rakentui kahden päivän aloitusjaksosta, välityöskentelystä ja yhden päivän päätösjaksosta. Ohjelma koostui asiantuntija-alustuksista, näkökulmapuheenvuoroista, ongelmakeskeisestä bootcamp -työskentelystä, käytännönläheisistä menetelmäharjoituksista, jaksojen väliin sijoittuvasta työskentelystä sekä päätöspäivästä. Sitra sparrasi osallistujia myös mm. datalla johtamisen näkökulmasta.
Valmennuksessa perehdyttiin mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Miten dataa voidaan hyödyntää lainsäädäntöprosessien eri vaiheissa?
- Miten lainsäädäntöprosessien sekä tiedolla johtamiseen liittyvää osaamista voidaan lisätä?
- Millaisin keinoin kansalaisten osallistumista voidaan vahvistaa?
- Miten osallistaminen tukee ja nopeuttaa lainvalmistelijan työtä?
Kenelle?
Valmennus oli tarkoitettu lainsäädäntöprosessien parissa työskenteleville henkilöille, esimerkiksi lainvalmistelijoille, poliitikoille, eduskunnan valiokuntien virkamiehille ja muiden sidosryhmien edustajille kuten järjestöille. Olennaista oli, että eri organisaatioista tulevat asiantuntijat työskentelevät lainsäädäntöprosessien äärellä yhdessä.
Keitä oli mukana?
Syksyllä 2022 ensimmäistä kertaa järjestetty pilottikoulutus oli Sitran ja HAUSin yhteistyössä suunnittelema ja kehittämä. Sitra toimi valmennuksen toteuttamisen lisäksi rahoittajana ja tarjosi Sitran asiantuntijoiden osaamista aiheesta valmennuksen ohjelmassa.
Missä mennään?
Kolmipäiväinen pilottivalmennus järjestettiin pääkaupunkiseudulla 29.–30.9.2022 ja 28.10.2022. Pilottivalmennuksen kokemuksia voit lukea seuraavasta artikkelista.