Oppeja ja ymmärrystä digivallasta kansalaisjärjestöille
Ymmärrys digitaalisen ajan valtarakenteista kuuluu kaikille. Luomme koulutusmateriaaleja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden käyttöön.
Mistä on kyse?
Demokratian, digitalisaation ja teknologisen kehityksen välisiä jännitteitä käsitellään niin kansalaisjärjestöissä kuin muuallakin yhteiskunnassa verrattain vähän. Useimmiten keskitytään kehittämään sekä kansalaisjärjestöjen että kansalaisten digitaitoja.
Jotta valta vaikuttaa tulevaisuuteen jakaantuisi tasapainoisemmin, ihmisten on ymmärrettävä syvällisemmin digitaalisen ajan valtarakenteita ja valtaa pitäviä. Se edellyttää esimerkiksi perusymmärrystä datatalouden liiketoimintamalleista ja siitä, keille valtaa arkielämän kiihtyvän digitalisoitumisen vuoksi kasaantuu yhä enemmän.
Jokaisella yksilöllä tulee ennen kaikkea olla valtaa vaikuttaa tulevaisuuteen ja kykyä toimia digitaalisessa ajassa, mutta myös osallistua keskusteluun erilaisista, toivottavista tulevaisuuksista. Ymmärrystä ja osaamista lisäämällä kasvatamme yksilöiden mahdollisuuksia toimia yhä enemmän digitalisoituvassa yhteiskunnassa ja vaikuttaa tulevaisuuteen.
Tavoitteenamme on kehittää kansalaisyhteiskunnan ymmärrystä vallasta ja demokratiasta digitaalisessa ajassa. Vahvistamme keskustelua vallasta, eriarvoisuudesta sekä demokratian suunnasta ja kehittämisestä digitaalisessa ajassa. Autamme järjestöjä ja kansalaisia toimimaan demokratiaa vahvistavin tavoin niin Suomessa kuin muuallakin.
Koulutuksella, asiantuntijuudella, vertaisoppimisella ja vuoropuhelulla rakennetaan lisää ymmärrystä ja kehitetään demokratiaa tukevia ratkaisuja. Uuden ajan kansalaistaidot ovat tärkeä keino myös väärältä tiedolta suojautumiseen. Kehitysjärjestöjen digiosaamisen vahvistaminen tukee niiden roolia kestävän kehityksen edistämisessä.
Mitä teemme?
Sitra rahoittaa Fingon hanketta, jossa yhdessä kansalaisjärjestötoimijoiden kanssa luodaan verkkokoulutus- ja viestintämateriaali kansalaisyhteiskunnan toimijoiden käyttöön. Fingo järjestää koulutuksia, infotilaisuuksia ja suurempia tapahtumia yhdessä muiden järjestöjen kanssa.
Ilman laadukkaita oppimateriaaleja, koulutusta, keskustelua ja vertaisoppimista suomalainen kansalaisyhteiskunta on haavoittuvampi ja vähemmän valmis käsittelemään digivallan vaikutuksia omaan toimintaansa ja demokratian toteutumiseen. Hanke pyrkii vastaamaan juuri tähän tarpeeseen sekä suoraan että verkostojen kautta.
Kuka on mukana?
Hankkeessa on päävastuussa Fingo, joka on noin 270 suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen ja globaalin kansalaiskasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Sitran ja Fingon verkostojen, kuten Powerbankin, kanssa.
Powerbank on kansalaisyhteiskunnan digitalisaatioon, innovaatioihin ja yritysyhteistyöhön keskittyvä toiminto, jota rahoittaa ulkoministeriö osana Fingon nelivuotista (2022–2025) ohjelmaa. Powerbank-verkosto tavoittaa noin 400 toimijaa – yrityksiä, järjestöjä ja julkisia toimijoita – Suomessa ja Itä-Afrikassa. Osallistamme Powerbank-verkoston kiinnostuneita jäseniä hankkeen suunnitteluun ja materiaalien jakamiseen.
Hankkeessa rakennettava koulutusohjelma on myöhemmin hyödynnettävissä niin EU-tasolla kuin järjestöjen kehitystyössä globaalissa etelässä.
Ota yhteyttä
Kerromme mielellämme lisää!
Ajankohtaista
Tästä lisälukemista.