Osaaminen näkyviin -viikkoa vietetään tänä vuonna 2.-8.10.2023. Koollekutsujana toimii Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Ilmoittaudu mukaan: www.osaaminennakyviin.fi.
Osaamista syntyy monissa ympäristöissä: työelämässä, arjessa, vapaa-ajalla, opinnoissa, kursseilla, harrastuksissa, perhe-elämässä – missä vain. Aina omaa osaamista ei edes huomaa.
Työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen
Tee yksin tai yhdessä helppoja harjoituksia, jotka auttavat huomaamaan omia taitoja.
Mistä on kyse?
Kutsuimme erilaisia toimijoita rakentamaan kanssamme elo–syyskuun 2021 vaihteeseen osaamisen tunnistamisen viikkoja 30.8.–12.9.2021. Osaaminen näkyviin -viikoilla oli mukana yli 350 toimijaa auttamassa ihmisiä tunnistamaan omaa osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi.
Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, nyt viikkoa koordinoi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.
Aihetunniste somessa on #OsaaminenNäkyviin
Tältä sivustolta löydät ajankohtaisen tiedon Osaaminen näkyviin -viikoista. Tapahtumaviikoissa on kyse siitä, mitä voimme tehdä ja saada aikaan yhdessä. Tavoitteena on monin tavoin auttaa ihmisiä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun. Siksi toivotamme tervetulleeksi monenlaiset yhteisöt toimimaan kanssamme!
Katso lista yhteisöistä, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan viikkojen toteuttajiksi.
Olemme koonneet tänne vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Osaaminen näkyviin -viikot
- Innostaa ja kannustaa kaikkia huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi
- Herättää julkista keskustelua siitä, että kyky tunnistaa omaa osaamista on yksi osallisuuden, toimijuuden, hyvinvoinnin ja työllistymisen ehto
- Kokoaa monia toimijoita yhteisen sanoman äärelle
Viikkoja ovat suunnitelleet yhteistyössä Sitran kanssa Kansalaisopistojen liitto KoL ja Opintokeskus Sivis.
Osaaminen näkyviin -viikot edistää 30 keskeisen yhteiskunnallisen toimijan yhdessä kiteyttämää elinikäisen oppimisen tahtotilaa Suomelle, jonka mukaan on merkityksellistä, että yksilöt ja yhteisöt pystyvät tekemään osaamisensa näkyväksi ja hyödyntämään sitä.
Pääviestit ja periaatteet
Tärkeimmät viestimme
- Osaamista kertyy monissa ympäristöissä: työelämä, arki, harrastus, vapaa-aika, perhe-elämä, koulutus, kurssit jne. Kaikkialla syntyvä osaaminen on arvokasta!
- Jokaisella on monenlaista osaamista, ja kun sen huomaa, löytää osaamiselleen käyttöä. Osaamisen tunnistaminen on tulevaisuuden yleissivistystä.
- Osaaminen on itsessään arvokasta, ja sen huomaaminen ja näkyväksi tekeminen on merkityksellistä osallisuuden, toimijuuden, sivistyksen, hyvinvoinnin ja työllisyyden näkökulmista.
Miten mukaan?
Haluamme rakentaa viikkojen ohjelmaa yhdessä kaikkien tahojen kanssa, jotka pitävät osaamisen näkyväksi tekemistä tärkeänä: yhteisöt, yritykset, järjestöt, opistot, oppilaitokset, verkostot ja jokainen aiheesta kiinnostunut. Olet oikeassa paikassa, jos haluat auttaa ihmisiä huomaamaan moninaista osaamistaan ja nostamaan sitä esiin sekä osallistua keskusteluun osaamisen tunnistamisen merkityksestä.
Nämä yhteisöt ovat jo ilmoittautuneet mukaan Osaaminen näkyviin -viikkojen toteuttajiksi.
Miten voin osallistua?
Yhteisösi tai sinä voitte osallistua mukaan pienin teoin tai isosti esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Tarjoamalla työkaluja, tilaisuuksia tai muuta apua osaamisen huomaamiseen ja esiin nostamiseen joko kaikille avoimesti tai rajatummin omille asiakkaille, jäsenille, henkilöstölle, kumppaneille, verkostoille tai ystäville
- Nostamalla asiaa esiin omissa viestintäkanavissa ja somessa: blogit, artikkelit, kannanotot, tviitit ym.
- Jakamalla muiden sisältöjä ja osallistumalla julkiseen keskusteluun
- Käymällä Erätauko-dialogeja osaamisen tunnistamisesta
- Mitä muuta keksit? ideoi vapaasti, ja kerro kaikille avoimista tilaisuuksista ja sisällöistä viikkojen Facebook-tapahtumasivulla
Tarjoamme kaikkien käyttöön
Uskomme, että mukaan lähtevillä toimijoilla on paras ymmärrys ja tieto keinoista auttaa omia kohdejoukkojaan huomaamaan osaamista ja tuomaan sitä näkyviin sekä nostaa asian tärkeyttä esiin. Teemme kuitenkin kaikkien käyttöön:
Viestintämateriaalia ja näkyvyyttä
Osaaminen näkyviin -viikkojen toteuttajaksi ilmoittautuneet yhteisöt saavat viestintänsä tueksi ilmoittautumisen yhteydessä seuraavia materiaaleja:
- Osaaminen näkyviin -tunnus (su, ru, en)
- Kuvia, mm. ’Olemme mukana’
- Video, joka virittää ja kutsuu pohtimaan osaamisen huomaamista. Sitä voi hyödyntää myös Erätauko-dialogien alustuksessa.
- Tapahtumasivu Facebookissa, jossa voit jakaa tietoa kaikille avoimista tapahtumista ja sisällöistä
Tapahtumaviikoilla julkaisemme somesisältöjä sekä nostamme asiaa julkiseen keskusteluun.
Työkaluja osaamisen havaitsemiseen
Kokoamme verkkosivuillemme osaamisen tunnistamisen työkaluja sekä julkaisemme yksinkertaisia yksilö-, pari- ja ryhmäharjoituksia osaamisen tunnistamisen avuksi.
Erätauko-dialogit osaamisen tunnistamisesta
Keskustelu toisten ihmisten kanssa on yksi parhaista tavoista oivaltaa uutta omasta osaamisesta. Tätä tarkoitusta palvelee rakentavan ja tasavertaisen keskustelun menetelmä, Erätauko-dialogi.
Keskusteluja voi käydä monenlaisten ryhmien kanssa: harraste- ja opintoryhmien, työyhteisöjen, asiakasryhmien tai vaikkapa toisilleen tuntemattomien ihmisten kanssa. Keskustelut tarvitsevat vetäjän, ja tarjoamme perehdytystä vetäjille.
Voit järjestää verkossa tai kasvotusten tapahtuvan keskustelun.
Ilmoittaudu keskustelujen järjestäjäksi Maikki Siukolle.
Erätauko-dialogit osaamisen tunnistamisesta
Tule mukaan järjestämään osaamisen huomaamisesta Erätauko-dialogi viikoilla 35–36! Ohjeistamme ja perehdytämme keskustelumenetelmään kaikki mukaan ilmoittautuvat.
Mikä on Erätauko-dialogi?
Osaamista kertyy jokaiselle monissa ympäristöissä, mutta aina oman osaamisen huomaaminen ei ole helppoa. Moni suomalainen myös kokee, että heillä on osaamista, jota voisivat hyödyntää yhteiskunnassa enemmän.
Vuorovaikutuksella ja muilla ihmisillä on keskeinen rooli oman osaamisen huomaamisessa. Hyvä tapa huomata omaa osaamista on tasavertainen ja luottamuksellinen keskustelu. Osaamisen tunnistamisesta käytävän Erätauko-dialogin tarkoituksena on auttaa keskustelijoita huomaamaan omaa osaamistaan: tietoja, taitoja, vahvuuksia, asenteita – kaikkea sitä missä on hyvä!
Keskusteluja voi käydä monenlaisten ryhmien kanssa: harraste- ja opintoryhmien, työyhteisöjen, asiakasryhmien tai vaikkapa toisilleen tuntemattomien ihmisten kanssa. Keskustelut tarvitsevat vetäjän ja tarjoamme perehdytystä vetäjille.
Voit järjestää verkossa tai kasvotusten tapahtuvan keskustelun.
llmoittaudu keskustelujen järjestäjäksi Maikki Siukolle.
Ota yhteyttä.
Soita jo!
Ajankohtaista
Kurkkaa lisää!