Rahoitushaku: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Sitra avaa rahoitushaun hankkeille, jotka vahvistavat moninäkökulmaista ja -äänistä tulevaisuuskeskustelua sekä ennakointia osana päätöksentekoa – eli laajentavat tulevaisuusvaltaa. Haku on auki 9.6.2025 klo 12 asti. Tutustu tämän sivun ohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä.
Mistä on kyse?
Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Mielikuvat tulevaisuudesta vaikuttavat päätöksiin tässä hetkessä, ja siksi ei ole yhdentekevää, mitä tulevaisuudesta keskustellaan ja ajatellaan erilaisissa päätöksenteon tilanteissa ja ketkä päätöksentekoon osallistuvat. Tulevaisuusvaltaa laajentamalla meillä on paremmat edellytykset rakentaa tulevaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman hyviä mahdollisimman monelle.
Tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin vahvistaminen kaikissa päätöksentekoon kytkeytyvissä vaiheissa edellyttää tietoista työtä päätöksenteon uudistamiseksi ja uusien ryhmien tavoittamiseksi.
Tämän hetken päätöksillä vaikutetaan siihen, millaiseksi lähi- tai pidemmän aikavälin tulevaisuus muodostuu. Mutta millaista tulevaisuutta päätöksillä rakennetaan? Keskustellaanko siitä osana päätöksentekoa? Entä ketkä osallistuvat keskusteluun toivotuista tulevaisuuksista ja mitkä näkökulmat otetaan lopulta huomioon? Moninäkökulmainen, päätöksentekoon kytkeytyvä keskustelu toivottavista tulevaisuuksista vahvistaa demokratiaa, kun yhä useampi voi kiinnittyä yhteiskunnan tulevaisuuden visioihin. Siksi tulevaisuusvallan laajentaminen on erityisen tärkeää demokratian ja osallisuuden kannalta.
Tulevaisuusvallan laajentaminen päätöksenteossa tarkoittaa sitä, että mietimme ja uudistamme tulevaisuuden kannalta merkittäviä, ihmisten elämään vaikuttavia päätöksenteon prosesseja ja rakenteita. Nämä voivat liittyä esimerkiksi toiminnan kehittämiseen, strategisten valintojen ja linjausten tekemiseen, lainsäädännön kehittämiseen jne. Keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi nämä: Miten ottaa mukaan laajemmin paitsi tämän hetken, myös tulevaisuuden kannalta keskeisiä sidosryhmiä? Miten vahvistaa eri sidosryhmien toimijuutta osana päätöksentekoa?
Mitä rahoitamme?
Sitra avaa rahoitushaun hankkeille, joissa edistetään tulevaisuusvallan laajentamista päätöksenteossa. Rahoituksen avulla Sitra pyrkii vahvistamaan erilaisten toimijoiden kykyä ennakointiin päätöksenteossa sekä Suomessa käytävän, yhteiskunnallisesti merkittävän tulevaisuuskeskustelun moniäänisyyttä.
Haussa painotetaan erityisesti seuraavia teema-alueita:
- Lasten ja nuorten osallisuus ja ylisukupolvisuus
- Yhteiskunnan polarisoituminen
- Alueellinen eriarvoisuus
- Vähemmistöjen asema ja ääni
Esimerkkejä toiminnasta, joita rahoituksella voi toteuttaa:
- Kunta, yritys tai muu toimija ottaa jonkun tulevaisuusvallan laajentamiseen liittyvän toimintamallin käyttöön, ja kouluttaa työntekijänsä siihen. Esim. lasten tai nuorten kanssa tehtävään tulevaisuustyöhön liittyvä toimintamalli.
- Järjestö, säätiö tai muu kolmannen sektorin toimija haluaa vahvistaa jonkun ryhmän äänen kuulumista julkisessa päätöksenteossa ja toteuttaa yhteistyössä viranomaisten kanssa prosessin, jossa luodaan visio ja askelmerkit, joita lähdetään yhdessä edistämään.
- Valtakunnallinen edunvalvontaorganisaatio tunnistaa jäsenistöstään ryhmän, jonka ääni ei kuulu riittävästi järjestön tulevaisuutta koskevassa päätöksenteossa (esim. strategiaprosessi), ja toteuttaa hankkeen, jossa tämä ryhmä osallistuu prosessissa toteutettavien tulevaisuusnäkymien hahmottelemiseen.
- Korkeakoulu kutsuu opiskelijat hahmottelemaan tulevaisuuden osaamistarpeita, jotka huomioidaan koulutusohjelmien kehittämisessä.
- Kunta tai hyvinvointialue haluaa kuulla jonkun erityisen ryhmän tai kaikkien asukkaiden näkemyksiä toivottavasta tulevaisuudesta käyttämällä uudenlaisia kansalaisten osallistumismenetelmiä, kuten Polista.
Sitran rahoitus ja muu tuki hankkeelle
Sitran rahoitus hankkeille on enintään 400 000 euroa, joka jakautuu 2–5 eri hankkeelle (yksittäisen hankkeen budjetti maksimissaan 200 000 euroa). Sitran myöntämän tuen suuruus voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen kokonaisrahoituksesta. Lisäksi Sitra tarjoaa hankkeille sisällöllistä tukea, mm. säännöllistä sparrausta.
Sitra arvioi hakemuksia seuraavien kriteerien mukaan:
- Ennakoinnin vahvistaminen ja tulevaisuusvallan laajentaminen: hakija osoittaa ymmärrystä tulevaisuusvallasta, ja vakuuttavan suunnitelman sen laajentamiseksi. Hakijan tai sen kumppaneiden konkreettinen näyttö tulevaisuusvallan laajentamisesta katsotaan eduksi.
- Linkitys päätöksentekoon: Hankkeessa on tunnistettu selkeä päätöksenteon prosessi tai rakenne, jossa halutaan laajentaa tulevaisuusvaltaa. Jos pyrkimyksenä on vaikuttaa jonkun muun toimijan päätöksentekoon, on tämä toimija sitoutunut huomioimaan hankkeen syötteet omassa toiminnassaan.
- Haun painopisteet: Hakemukselle katsotaan eduksi, jos se keskittyy johonkin haun painopisteistä: lasten ja nuorten osallisuus ja ylisukupolvisuus, yhteiskunnan polarisoituminen, alueellinen eriarvoisuus tai vähemmistöjen asema ja ääni.
- Vaikuttavuus: Hankkeella edistetään yhteiskunnallisesti merkittävää, kestävää muutosta ja sen tuloksia voidaan hyödyntää laajasti.
- Kohderyhmät: Hankesuunnitelmassa on tunnistettu kohderyhmä tai kohderyhmiä, jonka ääni ei kuulu riittävästi tulevaisuudesta käytävissä keskusteluissa, ja jonka tärkeys perustellaan uskottavasti. Hankkeessa pyritään vahvistamaan kohderyhmän toimijuutta ja työtä tehdään yhteistyössä tämän kohderyhmän kanssa.
- Toteutettavuus: Hankesuunnitelma on selkeä ja realistinen suhteessa Sitran panokseen ja hakijan omiin resursseihin, ja toteuttaja on merkityksellinen toimija suhteessa hankkeen tavoitteisiin (mm. riittävä osaaminen & verkostot)
- Omistajuus & jatkuvuus: Sitran rahoittama hanke linkittyy toimijan omiin tavoitteisiin ja omaan toimintaan, ja toimijalla on intressi kehittää ennakointiosaamista sekä huomioida tulevaisuusvaltaan liittyviä kysymyksiä toiminnassaan myös hankkeen päättymisen jälkeen. Hakija kuvaa uskottavasti sitä, miten hankkeen tulokset juurrutetaan organisaation käytännöiksi.
- Viestintä: Hankkeen toteuttaja sitoutuu viestimään aktiivisesti hankkeesta ja sen tuloksista. Viestinnän tavoitteena on levittää hankkeesta saatuja oppeja ja tuloksia sekä lisätä sidosryhmien ymmärrystä ennakoinnista ja tulevaisuusvallan laajentamisesta osana päätöksentekoa.
Lisäksi valinnassa huomioidaan, että valittavat hankkeet muodostavat keskenään monipuolisen ja toisiaan täydentävän kokonaisuuden (mm. maantieteellinen jakautuminen sekä keinot, kohderyhmät ja näkökulmat).
1. Rahoituksen hakeminen
Kuka voi hakea?
Hakijana voi olla rekisteröity organisaatio (oikeushenkilö), jolla on y-tunnus. Hakijana voi olla myös tällaisista organisaatioista koostuva konsortio, mutta tällöin teemme erillisen rahoituspäätöksen ja rahoitussopimuksen kunkin konsortion jäsenen kanssa. Yksityishenkilöt eivät voi osallistua rahoitushakuun. Sitran työntekijät eivät voi olla mukana hankkeissa.
Sitra noudattaa rahoitusta myöntäessään EU:n valtiontukisääntöjä. Mikäli hakija harjoittaa taloudellista toimintaa, rahoitus myönnetään EU:n de minimis -asetuksen tarkoittamana vähämerkityksellisenä tukena (Komission asetus N:o 2023/2831, annettu 13 päivänä joulukuuta 2023, perustamissopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen, julkaistu EUVL L sarja 15.12.2023). Hakijan on oltava kelpoinen vastaanottamaan rahoitus kyseisessä tukimuodossa. Sitra pyynnöstä hakijan tulee antaa erillinen de minimis -ilmoitus.
Taloudellisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa tavaroita tai palveluja tarjotaan markkinoilla. Taloudellisen toiminnan harjoittajan oikeudellinen muoto tai rahoitustapa ei ole ratkaiseva taloudellisen toiminnan harjoittamisen määrittelemisessä. Ei-taloudellista toimintaa harjoittaville rahoituksen hakijoille rahoitus voidaan myöntää ns. tavallisena hankerahoituksena.
Milloin ja miten hakemukset jätetään?
Rahoitusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakulomake Sitran sähköisessä asiointipalvelussa. Hakija syöttää tiedot hakulomakkeelle. Lisäksi sähköiseen asiointipalveluun ladataan hankesuunnitelma ja sen mahdolliset liitteet. Vain sähköisen asiointipalvelun kautta jätetyt hakemukset huomioidaan rahoitushaussa.
Hakemukset tulee jättää viimeistään 9.6. klo 12. Sähköisen asioinnin lomake tulee täyttää suomeksi, mutta hankesuunnitelman voi täyttää englanniksi.
Hakija saa täydentää hakemustaan ennen hakuajan päättymistä niin kauan, kun hakemus on tallennettu sähköiselle alustalle luonnoksena. Kun hakulomake on lähetty, sitä ei voi enää muokata.
Jos haet rahoitusta yhdessä muiden hakijoiden kanssa (konsortio), kukin hakija täyttää kustannusraportointilomakkeen omalta osaltaan. Päähakija lataa kustannusraportointilomakkeet asiointipalveluun tekemänsä yhteishakemuksen liitteiksi. Mikäli haet rahoitusta vain yhdelle organisaatiolle, täytä kustannusraportoinnin tiedot suoraan asiointipalveluun.
Sitraa sitoo julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta). Sitralle toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei niihin voida soveltaa julkisuuslain salassapitoa koskevia säännöksiä. Hakijaa pyydetään huomioimaan julkisuusperiaate ja merkitsemään esimerkiksi liikesalaisuuksiksi katsomansa tiedot salassa pidettäviksi. Julkisuuslain mukaan päätöksen asiakirjojen julkisuudesta tekee kuitenkin viime kädessä Sitra.
Sitralla on oikeus jatkaa hakuaikaa tai tehdä muita vähäisiä muutoksia haun ehtoihin. Sitralla on myös oikeus keskeyttää haku, jos olosuhteet tai haun avaamisen hetkellä vallinneet edellytykset ovat siinä määrin muuttuneet, että haun loppuun saattaminen ei Sitran arvion mukaan ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Muutoksista ilmoitetaan sitra.fi -sivustolla.
Hakija voi jättää hakuun useamman hakemuksen. Rahoitusta voidaan myöntää kuitenkin enintään yhdelle hankkeelle hakijaa kohti.
Sitralla on oikeus sulkea haun ulkopuolelle organisaatio, joka rikkoo haun sääntöjä tai voimassa olevia lakeja tai on muutoin perustellusti sopimaton osallistumaan hakuun.
Mistä saa lisätietoa?
Sitra järjestää kiinnostuneille hakijoille 2 avointa hakuinfoa Teamsissa 23.4. klo 13 ja 14.5. klo 11. Tarkemmat tiedot infotilaisuudesta sekä ohjeet tapahtumaan ilmoittautumiseen löydät Sitran tapahtumasivulta.
Hakija saa esittää kysymyksiä rahoitushausta hakuaikana. Kysymykset tulee esittää sähköisellä kyselylomakkeella osoitteessa viimeistään 21.5. klo 12, minkä jälkeen kaikki hakuun liittyvät kysymykset ja vastaukset julkaistaan viimeistään 23.5. Kysymyksiä ja vastauksia -artikkelissa.
Mihin dokumentteihin hakijan pitää perehtyä?
- Rahoitussopimus (pdf)
- Rahoituksen käyttöehdot (pdf)
- Hankesuunnitelmapohja (word)
- Kustannusraportointilomake (excel)
2. Rahoitushaun ja rahoitettavien hankkeiden aikataulu
Haku aukeaa
Rahoitusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakulomake Sitran sähköisessä asiointipalvelussa. Hakija syöttää tiedot hakulomakkeelle. Lisäksi sähköiseen asiointipalveluun ladataan hankesuunnitelma ja sen mahdolliset liitteet. Vain sähköisen asiointipalvelun kautta jätetyt hakemukset huomioidaan rahoitushaussa.
Hakuinfo
Sitra järjestää hakuinfon kiinnostuneille hakijoille Teamsissa Teamsissa 23.4. klo 13 ja 14.5. klo 11. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Sitran tapahtumasivulla.
Hakuun liittyvät kysymykset Sitraan
Voit esittää hakuun liittyviä kysymyksiä maanantaihin 21.5. klo 12 asti. Toimita kysymyksesi Sitraan kyselylomakkeella.
Sitra julkaisee vastaukset kysymksiin
Sitra julkaisee vastaukset sekä infotilaisuudessa että verkkolomakkeella esitettyihin kysymyksiin Kysymyksiä ja vastauksia -artikkelissa viimeistään 23.5.
Hakuaika päättyy klo 12
Jätä hakemus Sitran sähköiseen asiointipalveluun 9.6. klo 12 mennessä.
Haastattelut
Sitra ilmoittaa päätöksistä hakijoille
Sopimukset
Rahoitussopimusten laatiminen Sitran ja rahoitettavien hankkeiden välillä syyskuun loppuun mennessä.
2026
Rahoitettavien hankkeiden toteutus
Hankkeiden toteutus 31.12.2026 mennessä.
3. Miten valinnat tehdään?
Hakuajan umpeuduttua kutsutaan lupaavimmat hakijat elokuussa järjestettäviin haastatteluihin.
Haastatteluista valitsemme 2-5 rahoitettavaa hanketta.
Valinnan tekevät Sitran asiantuntijat hakuilmoituksessa kerrottujen hakukriteerien pohjalta. Sitra voi käyttää hakemusten arvioinnin tukena voi myös organisaation ulkopuolisia asiantuntijoita.
Sitra käyttää valinnoissaan kokonaisharkintaa, jotta rahoitettavaksi valittavat hankkeet edustavat mahdollisimman monipuolisesti tulevaisuusvallan käyttämistä ja täydentävät toisiaan.
Sitra tekee hankesuunnitelman ja esitetyn budjetin perusteella kokonaisarvion Sitran myöntämän rahallisen tuen suuruudesta hankkeelle. Sitra varaa oikeuden ehdottaa hakijalle arviointiprosessin aikana hankkeen muokkaamista tai kahden hankkeen yhdistämistä yhdeksi hankkeeksi.
Mikäli rahoituksen kriteerit täyttäviä hakemuksia on vähemmän kuin tavoitteeksi asetettu 2-5 rahoitettavaa hanketta, Sitralla on oikeus toteuttaa rahoitushaku poiketen hankkeiden tavoitelukumäärästä. Tällöinkin hankekohtainen rahoitus on maksimissaan 200 000 €.
Päätökset ilmoitetaan hakijoille sähköpostilla syyskuun aikana. Sitran rahoituspäätöksistä ei ole valitusoikeutta.
Rahoituksen myöntämisen edellytyksenä on hakuilmoituksen mukaisen rahoitushakemuksen toimittaminen liitteineen annetussa määräajassa Sitran sähköiseen asiointipalveluun.
Rahoituksen myöntäminen edellyttää Sitran rahoituksen käyttöehtojen ja rahoitussopimuksen hyväksymistä. Rahoituksen käyttöehdot ja rahoitussopimus ovat hakuilmoituksen liitteinä ja hakijaa pyydetään tutustumaan niihin ennen hakemuksen jättämistä. Rahoituksensaajan tulee ennen rahoituksen maksamista tehdä ja allekirjoittaa rahoitussopimus Sitran kanssa.
Rahoitushaun ja myönteisen rahoituspäätöksen perusteella myönnettävällä rahoituksella voidaan kattaa ainoastaan sellaisia hankekustannuksia, jotka on määritelty Sitran rahoituksen käyttöehdoissa. Sitra ei korvaa hakijalle mitään hakukuluja eikä rahoitukseen liittyen mitään muita kuluja.
Sitra toimii rahoittajana. Rahoitushakemukset, joiden perusteella Sitra ostaisi tai muutoin hankkisi hakijoilta palveluita, hylätään.
Sitra varaa itselleen mahdollisuuden joidenkin valittujen hankkeiden jatkorahoitukseen ilman uuden haun avaamista. Jatkorahoitusta voidaan hankkeen valmistuttua harkita hankkeessa tunnistettuihin haasteisiin tai esitettyihin ratkaisuihin liittyvän tietopohjan ja ymmärryksen syventämiseksi tai hankkeen tulosten viestimiseksi.
Mistä löydän tausta-aineistoa aiheeseen?
Suosittelemme hakijoita tutustumaan seuraavaan tausta-aineistoon:
Sivua päivitetty 1.4.2025: Lisätty tieto, että sähköisen asioinnin lomake tulee täyttää suomeksi, mutta hankesuunnitelman voi täyttää englanniksi.
Huomasithan myös nämä rahoitushaut!
- Rahoitushaku: Asukkaat mukaan hyvinvointialueiden päätöksentekoon Polis-alustan avulla
- Rahoitushaku: Polis-alusta osaksi kuntien päätöksentekoa
- Rahoitushaku: Kansalaispaneeleilla parempaa päätöksentekoa
Ota yhteyttä
Rahoitushakua koskevia kysymyksiä voit lähettää kyselylomakkeella 21.5.2025 klo 12.00 asti. Kaikki hakuun liittyvät kysymykset ja vastaukset julkaistaan Kysymyksiä ja vastauksia -artikkelissa viimeistään 23.5.2025.