Rahoitushaku: Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden TKI-yhteistyö
Sitra avaa rahoitushaun valtion kanssa ekosysteemisopimukset solmineille Innokaupungeille. Hakuaika kokeilevalle rahoitushaulle on 17.2.–7.3.2025. Toinen vastaava rahoitushaku avataan loppukeväällä 2025. Tutustu tämän sivun ohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä.
Mistä on kyse?
Suomi on sijoittamassa huomattavan määrän julkisia varoja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Jotta julkisista panoksista saataisiin mahdollisimman paljon irti, edellyttää se rahan ohella yritysten roolin vahvistamista suomalaisessa TKI-järjestelmässä.
Sitran valtakunnallisen yritystutkimuksen (2024) mukaan rahan lisäksi yrityksille tärkeintä TKI-toiminnan lisäämiseksi on yhteistyön helpottaminen tutkimusorganisaatioiden kanssa.
Sitran ja Innokaupunkien yhteistyön tarkoituksena on tukea yritysten ja tutkimusorganisaatioiden entistä sujuvampaa TKI-yhteistyötä. Vuoden 2025 aikana Sitra tulee avaamaan Innokaupungeille kaksi rahoitushakua, joissa kartoitetaan, miten TKI-yhteistyön haaste nähdään eri puolilla Suomea ja miten sitä voitaisiin ratkoa.
Ensimmäinen haku on auki 17.2.–7.3.2025. Samaa aihetta koskeva rahoitushaku järjestetään loppukeväällä 2025. Toinen vastaava rahoitushaku suunnitellaan ensimmäisen kokeilevan haun oppien pohjalta.
Sitran rahoituksen tarkoituksena on tukea Innokaupunkeja, alueen yrityksiä, tutkimusorganisaatioita ja muita innovaatioekosysteemien toimijoita muodostamaan yhteisesti jaettu näkemys alueen TKI-toiminnan tilanteesta ja erityisesti tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyöstä. Jaetun näkemyksen pohjalta toimijat luovat yhdessä kokeiluaihioita yhteistyön ja ekosysteemien vahvistamiseksi. Tavoitteena on tukea alueen edellytyksiä yritysten liiketoiminnan kehitykselle ja kasvulle sekä uusien yritysten syntymiselle.
Sitra kokoaa alueellisista näkymistä kansallisen kuvan tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyön haasteista ja hyvistä käytännöistä, tuo opit kansalliseen TKI-järjestelmän kehitystyöhön sekä fasilitoi oppien jakamista alueiden välillä.
Yhdelle hakijalle myönnettävä rahoitus voi olla enintään 30 000 €. Rahoitus ei edellytä omarahoitusosuutta. Rahoituksen lisäksi Sitra tarjoaa käytännön tukea rahoitettaville hankkeille, riippuen hakijan hakemuksessa esittämistä tarpeista ja toiveista. Tuki voi sisältää esimerkiksi vertaisoppimista, yhteistä tiedontuotantoa ja asiantuntijasparrausta. Rahoitus tullaan myöntämään ensimmäisessä rahoitushaussa enintään kuudelle taholle.
Mitä haemme?
Rahoituksen avulla Innokaupungit, alueen yritykset, tutkimusorganisaatiot ja muut innovaatioekosysteemien toimijat rakentavat alueen yhteisen näkymän TKI-yhteistyöstä.
Näkymän rakentamisen lähtökohtana toimii yhdessä tuotettu ajantasainen tieto alueen TKI-toiminnan tilanteesta, sekä tämän pohjalta tehty yhteinen tulkinta erityispiirteistä ja kasvutavoitteista suhteessa kansalliseen tavoitteeseen TKI-panostusten kasvattamisesta. Tieto voi olla tilastollista tietoa esimerkiksi yritysrakenteesta ja osaamisesta tai selvitystietoa, kuten haastatteluaineistoja. Keskeistä on tulkita olemassa olevaa tietoa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kesken, ja tehdä sen pohjalta johtopäätöksiä Innokaupungin ekosysteemien toiminnan haasteista ja mahdollisuuksista.
Rahoituksen tuella rakennettavissa TKI-yhteistyön näkymissä tunnistetaan ja kuvataan tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa:
- keskeisimmät haasteet yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välisessä yhteistyössä, jotka vaikeuttavat tuloksellista ja sujuvaa TKI-toimintaa
- ideoita kokeiluiksi, joissa TKI-näkymässä tunnistettuja haasteita voisi lähteä ratkaisemaan käytännön kokeiluilla yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyössä
- parhaat käytännöt, eli minkälaisilla käytänteillä ja toimintamalleilla yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välistä TKI-toimintaa on saatu toimimaan tuloksellisesti ja sujuvasti, tai tunnistettuja haasteita ratkaistu onnistuneesti
TKI-näkymän voi tuottaa esimerkiksi hyödyntämällä työpajojen sarjaa, haastatteluja ja erilaisia yhteiskehittämisprosesseja. Sitra tarjoaa TKI-näkymän rakentamisen tueksi fasilitoinnin työkaluja ja työpohjia.
Tulosten hyödyntäminen
TKI-näkymissä määriteltävät haasteet auttavat Innokaupunkeja tunnistamaan keskeisimpiä kehittämismahdollisuuksiaan ekosysteemiensä vahvistamiseksi. Lisäksi haasteiden kartoitus Innokaupungeissa auttaa tarkentamaan kansallisen tason tilannekuvaa keskeisistä TKI-järjestelmän kehityskohteista.
TKI-näkymissä tuotettavat ideat kokeiluiksi auttavat tunnistamaan, miten merkittävimpiä haasteita voisi ratkaista uusilla käytännöillä ja toimintamalleilla ekosysteemeissä ja suomalaisessa TKI-järjestelmässä. Osana jatkotyötä Sitra kartoittaa eri alueiden ekosysteemeistä lupaavia pilottiaihioita TKI-yhteistyön kehittämiseksi.
TKI-näkymissä tunnistettavat parhaat käytännöt jaetaan Innokaupunkien välillä ja ne tukevat kansallisen tason tilannekuvan tuottamista parhaista malleista tuloksellisen TKI-yhteistyön aikaansaamiseksi. Parhaista käytännöistä pyritään tunnistamaan skaalattavia malleja, tai muissa ekosysteemeissä pilotoitavia kokeiluja.
Työn tuloksena Sitra kokoaa alueellisista näkymistä kansallisen näkymän tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyön haasteista ja hyvistä käytännöistä, vie oppeja kansalliseen kehitystyöhön erityisesti tutkimus- ja innovaationeuvoston sihteeristön kautta sekä tekee suosituksia toimintaympäristön kehittämiseksi.
Rahoituksen hakeminen
Kuka voi hakea?
Rahoitusta voi hakea valtion kanssa innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen solminut kaupunki tai kaupungin suostumuksella muu organisaatio, jonka tehtäviin kuuluu olennaisesti ekosysteemisopimukseen kuuluvien ekosysteemien kehittäminen. Hakijan tulee olla oikeushenkilö.
Innokaupungit käsittää kaikki suomalaiset yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungit. Valtio on solminut Innokaupunkien kanssa sopimukset julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi vuosina 2021–2027.
Innokaupungeissa kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, joissa eri toimijat täydentävät toisiaan.
Rahoituksen hakijana voi toimia kunkin Innokaupungin alueelta vain yksi organisaatio, vaikka hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisten ekosysteemitoimijoiden kanssa.
Sitralla on oikeus sulkea haun ulkopuolelle organisaatio, joka rikkoo haun sääntöjä tai voimassa olevia lakeja tai on muutoin perustellusti sopimaton osallistumaan hakuun.
Miten ja missä voi hakea?
Rahoitusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakulomake Sitran sähköisessä asiointipalvelussa. Hakija syöttää tiedot hakulomakkeelle. Lisäksi asiointipalvelussa ladataan hankesuunnitelma. Vain asiointipalvelun kautta jätetyt hakemukset huomioidaan rahoitushaussa. Lisäksi hakijan tulee täyttää lomake, jossa perustellaan hakukriteerien täyttyminen. Katso kaikki tarvittavat dokumentit.
Hakemukset tulee jättää viimeistään 7.3.2025 kello 12.00.
Hakija saa täydentää hakemustaan ennen hakuajan päättymistä niin kauan, kun hakemus on tallennettu sähköiselle alustalle luonnoksena. Kun hakulomake on lähetetty, sitä ei voi enää muokata.
Sitralla on oikeus jatkaa hakuaikaa tai tehdä muita vähäisiä muutoksia haun ehtoihin. Sitralla on myös oikeus keskeyttää haku, jos olosuhteet tai haun avaamisen hetkellä vallinneet edellytykset ovat siinä määrin muuttuneet, että haun loppuun saattaminen ei Sitran arvion mukaan ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Muutoksista ilmoitetaan sitra.fi-sivustolla.
Sitraa sitoo julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta). Sitralle toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei niihin voida soveltaa julkisuuslain salassapitoa koskevia säännöksiä. Hakijaa pyydetään huomioimaan julkisuusperiaate ja merkitsemään esim. liikesalaisuuksiksi katsomansa tiedot salassa pidettäviksi. Julkisuuslain mukaan päätöksen asiakirjojen julkisuudesta tekee kuitenkin viime kädessä Sitra.
Hakemuksen osat
Hakemus koostuu hankesuunnitelmasta, asiointipalveluun täytettävistä tiedoista (sisältäen kustannusarvion Sitralta haettavat rahoituksen käyttökohteesta) sekä kriteerilomakkeesta. Hankesuunnitelma laaditaan Sitran pohjalle ja sen suositeltava pituus on 2–4 sivua.
Hakija on vastuussa Sitralle antamiensa tietojen oikeellisuudesta sekä siitä, etteivät ne loukkaa kenenkään kolmannen oikeuksia.
Mistä saa lisätietoa?
Rahoitushaun aikana tullaan järjestämään 3 infotilaisuutta Teamsissa, joissa hakijoiden on mahdollista kysyä tarkentavia kysymyksiä rahoitushaun kriteereistä, tarkoituksesta ja tavoitteista. Infotilaisuuksiin voit ilmoittautua alla olevista linkeistä.
- 20.2.2025 klo 13–14, ilmoittaudu tästä.
- 26.2.2025 klo 12–13, ilmoittaudu tästä.
- 3.3.2025 klo 10–11, ilmoittaudu tästä.
Hakija saa esittää kysymyksiä rahoitushausta hakuaikana osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi. Mainitse viestin otsikossa ”TKI-rahoitushaku”. Kysymykset tulee esittää viimeistään 3.3.2025 klo 16.00, minkä jälkeen kaikki hakuun liittyvät kysymykset ja vastaukset julkaistaan viimeistään 4.3.2025 klo 16.00 sitra.fi:ssä. Kysymyksiä ja vastauksia kootaan hakuaikana tänne.
Sitra ei järjestä kiinnostuneille hakijoille hakuneuvontaa esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse.
Mihin dokumentteihin hakijan pitää perehtyä?
Jos tämän hakuilmoituksen ja yllä listattujen asiakirjojen välillä on ristiriitaa, yllä mainitut asiakirjat saavat etusijan.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Valinta
Valintakriteerit
Sitra tekee hankesuunnitelman laadun sekä valintakriteerien perusteella kokonaisarvion Sitran rahallisen tuen myöntämisestä hankkeelle.
Hakijan tulee kuvata ja perustella valintakriteerien 1–6 toteutuminen vastaamalla erillisellä kriteerilomakkeella kysymyksiin:
Työn tarve, tausta ja toteuttajien organisoituminen
- Ovatko alueen keskeiset toimijat eri sektoreilta yhdessä nähneet tarpeen käynnistää yhteistyö TKI-näkymän rakentamiseksi ja organisoituneet aiheen äärellä?
- Onko alueen toimijoilla yhteinen näkemys siitä, miten Sitran kanssa toteutettava yhteistyö kytkeytyy alueen TKI-yhteistyön ja TKI-panostusten kasvuun?
- Onko alueella koottu työn ohjauksesta vastaava ohjausryhmä sekä työn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava työryhmä, jotka ovat kokoontuneet aiheen äärellä ja laatineet yhdessä rahoitushakemuksen?
Eri toimijoiden roolit ja näkökulmat TKI-näkymän rakentamisessa - Nähdäänkö yritysten näkemykset yhteistyön tarpeista, yhteistyön toimivuuden haasteista ja hyvistä käytännöistä keskeisenä osana Sitran kanssa käynnistyvää yhteistyötä?
- Kartoitetaanko ja valitaanko keskeisimpiä yhteistyön haasteita yhteistyössä yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa?
- Muodostetaanko kokeiluaihioita ja ratkaisuja yhteistyössä yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa? Miten varmistetaan, että kokeiluaihiot ovat tarvelähtöisiä ja vauhdittavat aidosti yritysten liiketoimintaa tai uusien yritysten syntymistä?
Valinnan tekevät Sitran asiantuntijat.
Sitra tekee hakemuksen perusteella kokonaisarvion Sitran myöntämän rahallisen tuen suuruudesta hankkeelle. Sitra varaa oikeuden ehdottaa hakijalle arviointiprosessin aikana hankkeen muokkaamista.
Sitran rahoituspäätöksistä ei ole valitusoikeutta.
Rahoituksen myöntämisen edellytykset
Rahoituksen myöntämisen edellytyksenä on hakuilmoituksen mukaisen rahoitushakemuksen toimittaminen liitteineen Sitran sähköiseen asiointipalveluun sekä erillisen kriteerilomakkeen täyttäminen annetussa määräajassa. Rahoituksen saajan tulee ennen rahoituksen maksamista tehdä ja allekirjoittaa rahoitussopimus Sitran kanssa.
Rahoitushaun ja myönteisen rahoituspäätöksen perusteella myönnettävällä rahoituksella voidaan kattaa ainoastaan sellaisia hankekustannuksia, jotka on määritelty Sitran rahoituksen käyttöehdoissa. Sitra ei korvaa hakijalle mitään hakukuluja eikä rahoitukseen liittyen mitään muita kuluja.
Rahoituksen myöntäminen edellyttää Sitran hankerahoituksen käyttöehtojen ja rahoitussopimuksen hyväksymistä. Hankerahoituksen käyttöehdot ja rahoitussopimus ovat hakuilmoituksen liitteinä ja hakijaa pyydetään tutustumaan niihin ennen hakemuksen jättämistä.
Sitra toimii rahoittajana. Rahoitushakemukset, joiden perusteella Sitra ostaisi tai muutoin hankkisi hakijoilta palveluita, hylätään.
Aikataulu
Infotilaisuus 1 kiinnostuneille hakijoille Teamsissa kello 13–14. Edellyttää ilmoittautumista täältä.
Infotilaisuus 2 kiinnostuneille hakijoille Teamsissa kello 12–13. Edellyttää ilmoittautumista täältä.
Hakuun liittyvien kysymysten lähettäminen Sitralle osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi otsikolla ”TKI-rahoitushaku” 3.3.2025 kello 16:00 mennessä. Sitra julkaisee vastauksia sekä infotilaisuudessa että sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin tällä sivustolla 4.3. saakka.
Infotilaisuus 3 kiinnostuneille hakijoille Teamsissa kello 10–11. Edellyttää ilmoittautumista täältä.
Sitra julkaisee vastauksia sekä infotilaisuudessa että sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin artikkelissa 4.3. saakka.
Hakemusten jättäminen Sitran sähköiseen asiointipalveluun klo 12 mennessä.
Sitran asiantuntijat käyvät läpi hakemukset ja tekevät valinnat.
Sitra ilmoittaa rahoitussopimusneuvotteluihin valituille hakijoille neuvotteluiden aloittamisesta.
Rahoitussopimusten laatiminen Sitran ja rahoitettavien hankkeiden välillä sekä rahoituspäätösten tiedoksiantaminen.
Alueiden TKI-yhteistyön näkymät valmiita 16.6. mennessä.
Ota yhteyttä
Rahoitushakua koskevat kysymykset voit lähettää osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi 3.3.2025 klo 16.00 mennessä. Mainitse viestin otsikossa ”TKI-rahoitushaku”. Kaikki hakuun liittyvät kysymykset ja vastaukset julkaistaan Kysymyksiä ja vastauksia -artikkelissa 4.3.2025 klo 16.00 mennessä.