Ravitsemus ja maatalous

Ravitsemus on hyvinvointimme perusta. Maatalouden ja ruuan kulutuksen on sovittava luonnon kantokyvyn rajoihin ja toimintamme vastattava luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen, ilmastonmuutokseen ja ravinnekierron epätasapainoon. Hankkeilla edistetään ratkaisuja kestävyyssiirtymään, joka turvaa huoltovarmuuttamme.

Ajankohtaista

uutiset

Kotimainen proteiinintuotanto turvaa huoltovarmuutta ja ravitsemusta – valkuaiskasvien tuotantoala voidaan kolminkertaistaa

uutiset

Monitieteinen selvitys luotaa metsien kestävän käytön tulevaisuutta ja etsii parhaita ohjauskeinoja

julkaisut

Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä?

Haastattelu

Sitran työpaperi viitoittaa tietä kestävään ruokajärjestelmään – 8 kysymystä ruoantuotannon ja -kulutuksen tulevaisuudesta

julkaisut

Tavoitteena planetaarinen terveys

julkaisut

Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet Suomen ruokajärjestelmän murroksessa

Hankkeet

Maatalouden biodiversiteettiratkaisut

Hankkeet

Metsien käytön tulevaisuus ja tarvittavat ohjauskeinot

Mistä on kyse?

Ruokajärjestelmää haastavat ilmastokriisi ja luontokato. Hankekokonaisuus edistää ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta Suomessa siten, että luonnon, ruuantuotannon ja ravitsemuksen näkökulmia käsitellään yhdessä ja niin, että keskinäisriippuvuudet tunnistetaan.

Ruokaturvan varmistamiseksi on tärkeää tunnistaa kestävän ruokajärjestelmän askelmerkit ja muutostarpeet erityisesti alkutuotannon lähtökohdista Suomen ilmasto- ja maaperäoloissa. Maatilojen kannattavuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus nähdään osana kestävyystarkastelua. Metsät ovat tärkeä osa suomalaista maatilakokonaisuutta ja maaseutuympäristöä sekä marjoin ja sienin osana suomalaista ruokakulttuuria.

Ihmisen hyvinvointi ja luonnon hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa ja luovat yhdessä perustan ruuan huoltovarmuudelle. Ravitsemus kytkeytyy muihin perustarpeisiimme kuten veteen, suojaan ja lämpöön, jotka kaikki ovat riippuvaisia luonnon ekosysteemipalveluista. Kyse on planetaarisesta terveydestä ja arjen hyvinvoinnistamme.

Käynnissä olevat hankkeet

Marraskuussa 2023 julkaistiin Sitran työpaperi kestävän ruokajärjestelmän tavoitteista ja ehdotuksista toimenpiteiksi.

Kokonaisuudessa tunnistettiin viisi osa-aluetta, jotka tarvitsevat lisää tietoa ja kehitystyötä Sitran ehdottamien toimenpiteiden onnistumiseksi:

  1. Ruuantuotannon biodiversiteettivaikutukset
  2. Kasviproteiinin omavaraisuusnäkymät
  3. Ravinteiden kierto yhdyskunnista
  4. Pakkausmerkintöjen yhdenmukaistaminen tuotepasseissa
  5. Ekosysteemipalvelujen arvottaminen ja sisällyttäminen tukijärjestelmään.

Sitra edistää kestävyysratkaisuja kaikkien viiden tunnistetun kehittämiskohteen alueella: Ruuantuotannon biodiversiteettivaikutuksista (1) käynnistettiin vuonna 2023 yhteistyössä BSAG:n ja Helsingin yliopiston kanssa Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hanke, jota Sitra rahoittaa.

Marraskuussa alkoi Luonnonvarakeskuksen (LUKE) toteuttama ja Sitran rahoittama hanke kasviproteiinin omavaraisuusnäkymistä (2), mikä luo pohjatietoa muutokselle, jossa eläinperäisestä proteiinista siirrytään kasvipainotteisempaan. Tavoitteena siirtymässä on turvata suomalaisten ravitsemustarve ja torjua ilmastokriisiä ja luontokatoa huoltovarmuudesta tinkimättä.

Maatalous, ruokavalio, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus ovat tiivisti kytköksissä tosiinsa. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan keskeinen peltojen biodiversiteetin heikentyminen johtuu maaperän orgaanisen aineksen vähenemisen lisäksi laiduntavan karjan puutteesta (pdf), mikä tulee ottaa huomioon proteiiniravitsemuksen kokonaistarkastelussa.

Ravinteiden kiertoa yhdyskunnista (3) edistetään asiantuntijaryhmän analyysin pohjalta. Sitra on ollut mukana edistämässä ravinteiden kiertoa Laatulannoite 2.0 -hankkeen ohjausryhmässä ja 21.3.2024 Sitran tiloissa järjestetyssä työpajassa.

Ruokajärjestelmän muutos vaatii mittaamisen ja mittariston kehittämistä niin alkutuotannossa kuin kuluttajatuotteissa. Kestävässä ruokajärjestelmässä kuluttaja tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu ja voi vaikuttaa valinnoillaan ruuan kestävyyteen läpi ketjun. EU:n ruokastandardit tulisi asettaa sisämarkkinoilla tarjottuun ruokaan eikä pelkästään tuotantotapoihin kuten nykyisin.

Tuotantotapoihin asetetut ja kustannuksia korottavien standardien ongelma on se, etteivät ne koske sisämarkkinoiden ulkopuolelta tuotua ruokaa, antaen näin ollen kilpailuetua tuontiruoalle. Pakkausmerkintöjen yhdenmukaistaminen (4) vaatii siten paljon kehitystyötä. Sitran ja S-ryhmän yhdessä rahoittama hanke luontojalanjälkilaskennasta luo perustaa tähän tiedontarpeeseen.

Ekosysteemipalvelujen arvottaminen ja sisällyttäminen tukijärjestelmään (5) on keskeinen osa kestävää ruokajärjestelmää. Sitra on julkaissut aiheesta kaksi työpaperia: Putting nature at the heart of the European Green Deal (tiivistelmä suomeksi) ja luontopääoman tilinpitoa käsittelevän Luontopääoma kartalle ja euroiksi sekä kirjoituksen Maaseudun Tulevaisuudessa.

Päättyneet hankkeet ja taustaa

Viime vuosina maataloutta on käsitelty Sitran aiemmissa selvityksissä Korjausliike: Suomi kohti 1,5 asteen tavoitteen mukaisia ilmastotoimia (2021) ja Elintarviketuotannon murros (2023).

Kestävän ruokajärjestelmän lähtökohtana on planetaarinen terveys, jota on avattu julkaisuissa Tavoitteena planetaarinen terveys (2023) ja Planetaarinen terveys rakentuu luontoyhteydelle (2023).

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä
uutiset

Kansalaisten metsäpaneeli tukee metsien käytön kestävyyttä parantavia toimia

ihmiset
Lauri Korvenmaa
uutiset

Pohjoismaat tiennäyttäjinä: terveystiedot hyötykäyttöön yhteisin periaattein  

ihmiset
Emma Honkala
Asiantuntija, Ratkaisut
Kommentti

YK:n ilmastokokouksessa syntyi karvas sopu rahoituksesta – katseet kääntyvät nyt uusiin päästösitoumuksiin

ihmiset
Mirjami Sipponen-Damonte
hankkeet

Turvallisuusympäristön murros

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä ainakin tarvitaan menestykseen? 8 +1 kysymystä ja vastausta taloudesta

uutiset

Sitra lisää rahoitusta ja panostaa ratkaisujen löytämiseen Suomen talouden kasvuun

ihmiset
Petri Rouvinen
Vanhempi neuvonantaja, Ratkaisut
Kuvituskuva, jossa ihmisiä kiikareiden kanssa sekä Suomen kartta
Katsaus

Sitran toimintakatsaus 4/2024

Kuvituskuvassa lapsi, nuori ja ikääntyneitä ihmisiä.
artikkelit

Millaiseen tulevaisuuteen lapsilla on oikeus?

Kuvassa Paula Pättikangas.
Vierailija

Kuka lohduttaisi tulevia sukupolvia?

Kuvassa Katri Vataja.
ihmiset
Katri Vataja
Darja Vesala, Nadiia Fedorova ja Sarkawt Ahmed Rstem
Haastattelu

Mentorointi avasi ovia suomalaiseen työelämään

ihmiset
Laura Tolppala
Projektiassistentti, Ohjelmat
tapahtumat

Sitran yhteiskunnallisen koulutuksen alumnitilaisuus

tiistai, 3.12.
Tapahtumat

Foresight Friday: Turvallisuusympäristön murros kriisien aikakaudella

perjantai, 13.12.
Verkkotapahtuma

Tule mukaan havainnoimaan heikkoja signaaleja!  

keskiviikko, 15.1.
Map of Europe and text TEHDAS2 Stakeholder forum
Tapahtumat

TEHDAS2-sidosryhmäfoorumi 2025

Varsova, Puola, torstai, 30.1.

Mistä on kyse?