RESURSSIVIISAAT KOKEILUT

AJANKOHTAISTA

Pyöräiljöitä Jyväskylän kävelykadulla
artikkelit
archived
archived
archived
archived
archived
archived
archived
Ikäihmisten kuntopiiri
archived
Ikäihmisten kuntopiiri
uutiset
Polkupyöriä pysäköitynä
archived
Kartta ja kännykkä
archived
Näyttelijä nousemassa bussin kyytiin
archived
Pyöräilijöitä
uutiset
Ruokahävikki-kokeilu palvelutalolla
archived
Resurssitehokkuuden myytinmurtajien kuvaukset
archived

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Kestävistä elämäntavoista, materiaalien kierrosta ja energiatehokkuudesta tulee arkea.

Sitra ja Jyväskylän kaupunki toteuttavat 2013 – 2015 yhteistyössä Kohti resurssiviisautta -hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää resurssien viisaampaa käyttöä sekä vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Hankkeen aikana Jyväskylän alueella toteutettiin 14 käytännön kokeilua, joiden tavoitteena oli säästää luonnonvaroja, mahdollistaa kestäviä elämäntapoja ja lisätä hyvinvointia. Ideat kokeiluihin valittiin resurssiviisaasta ideahausta. Valitut kokeilut toteutettiin vuoden 2013 aikana kokeilukulttuurin keinoin nopealla aikataululla ja pienellä budjetilla.

Suomen ympäristökeskus laati kokeiluista selvityksen, jossa tarkasteltiin kokeilujen vaikutuksia etenkin ilmastoon ja luonnonvarojen käyttöön. Selvityksen mukaan kokeiluilla oli selviä myönteisiä vaikutuksia ympäristöön, hyvinvointiin ja talouteen.

Sitran selvityksiä 75: Jyväskylän resurssiviisaiden kokeilujen vaikutusarviointi sekä laajenemisvaikutukset

Seuraa Kohti resurssiviisautta -hanketta myös Facebookissa.

Ruokahävikin vähentäminen

Kouluihin, päiväkoteihin ym. yksiköihin jää päivittäin pieniä määriä ylimääräistä lämmintä ruokaa, joka päätyy biojätteeseen. Ruuan jäähdyttäminen, myyminen tai uudelleenkäyttö on nykylainsäädännön mukaan kiellettyä ja määrät yksittäisissä tarjoilupisteissä ovat vähäisiä, joten sen keräily ja jakelu olisi tehotonta.

Ruokahävikin vähentäminen -kokeilussa vähennetään ylijäämäruuan joutumista hukkaan ja samalla lisätään alueen yhteisöllisyyttä. Kokeilun ajan tarjotaan alueen vanhuksille ja lähialueiden asukkaille mahdollisuus ruokailla varsinaisen lounasajan päätyttyä noin puolen tunnin ajan, jos lounasruokaa on jäänyt linjastoon. Kokeilu toteutetaan kahdessa osassa: Keljon palvelutalon ruokasalissa 17. – 30.6.2013 sekä Vaajakummun koulun ruokasalissa 19.8. – 31.8.2013.

Jos ruokailemassa käy keskimäärin neljä ihmistä, Kylän Kattauksen hallinnoimissa ruokasaleissa (14 kpl) voitaisiin tarjoilla arkipäivinä vuositasolla yli 13000 ateriaa, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle biojätteen mukana. Kouluilla (26 kpl) vastaava tarjoilu koulupäivinä (190 pv) vähentäisi biojätettä kaatopaikoilla n. 20 000 annoksella.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Ruokaa jäi. Tervetuloa syömään!

Tee-se-itse tähdelounasopas

Kokeilun toteuttaja Kylän Kattaus

Lue kokeilusta lisää:

HS 26.6.2013: Vanhainkoti muutti biojätteet euron ylijäämälounaiksi
Sitra 16.9.2013: Tähderuokailusta tuli uusi rutiini
Talouselämä 17.9.2013: ”Tähdelounas” 1 eurolla – kokeilusta tuli hitti
Iltalehti 17.9.2013: Yhden euron tähdelounaasta tuli menestys
Yle 18.9.2013: Koulusta ylijäävää ruokaa myydään 1,5 eurolla
Keskisuomalainen 26.9.2013: Hallitukselle kysymys Vaajakummun ruokailusta
Iltalehti 27.9.2013: 1,5 euron lounaat halutaan koko maahan  
Länsi-Suomi 9.10.2013: Satakunnan Vihreät ehdottaa ylijäämäruuan myyntiä kouluilta
Etelä-Suomen Sanomat 11.11.213: Aloite Hollolan valtuustossa: kouluilta yli jäävä ruoka myyntiin
Tampereen Vihreät 11.11.2013: Valtuustoaloite julkisen ruokailun ylijäämäannosten myymisestä
Länsi-Savo 10.12.2013: Vihreät ehdottaa ylijäämäruoan hyödyntämistä
HS 31.1.2014: Koulun ylijäämäruoka myyntiin
Yle 20.1.2014: Kuopiossa kokeillaan koulujen ylijäämäruoan myyntiä
Keskisuomalainen 4.2.2014: Jyväskylän malli leviämässä: ”Ruokaa jää lähes aina yli”
Yle 18.2.2014: Tampereen Ateria aloitti tähderuuan myynnin
Etelä-Suomen Sanomat 23.2.2014: Hollola kokeilee ylijäämäruoan myymistä
Yle 19.3.2014: Kotkan koulut myyvät ylijäämäruokia henkilökunnalle
HS 5.4.2014: Ylijääneen kouluruuan myynti yleistyy – aterian saa puolellatoista eurolla
Yle 14.4.2014: Jyväskylä aikoo laajentaa ylijäämäruoan myyntiä
Helsingin uutiset 27.5.2014: Helsinki alkaa myydä tai jakaa ylijäävää kouluruokaa
Yle 29.10.2014: Koulujen ylijäämäruoka päätyy parempiin suihin – Vantaalla vieläpä maksutta
Yle 16.12.2014: Koululaisten ylijäämäruoka roskiksen sijaan lahjaksi Vaasassa
Yle 12.1.2015: Puolentoista euron lounaalla ruokahävikki nollaan
Yle 16.1.2015: Yli jääneen kouluruuan myynti alkoi hyvin Riihimäellä
Yle 6.2.2015: Lapsilta syömättä jäänyt kouluruoka päätyy viimein lautasille
Yle 3.3.2015: Hamina kokeilee kouluruokarääppiäisiä – lukion ylijäämäruokaa tarjoillaan kuntalaisille

Korjaustori

Kestävä kulutus säästää ympäristöä. Korjaustori-kokeilun tavoitteena on luoda verkosto paikallisista yrityksistä, jotka osaavat korjata erilaisia kuluttajatuotteita. Korjaustorilla erilaisten tavaroiden, kuten vaatteiden, kenkien jne. korjaajat ja asiakkaat kohtaavat – palveluiden helppo löytyminen kannustaa kaupunkilaisia ja kuluttajia korjaamaan tuotteensa sen sijaan että ne heitettäisiin pois.

Kokeilussa järjestetään kolme toripäivää, joiden kautta kartoitetaan ja kootaan toiminnasta kiinnostuneita yrittäjien verkostoa sekä kartoitetaan kuluttajien kiinnostusta ja odotuksia korjaustorin tarjoamiin palveluihin. Korjaustoripäivät järjestetään Toivolan Vanhan Pihan 1800-luvun lopun käsityöläispiirissä Jyväskylän keskustassa 31.8., 28.9. ja 26.10.

Korjaustoritoiminta ohjaa ekologiseen kuluttajakäyttäytymiseen ja käsityövaltaisen työn arvostukseen. Lisäksi toiminta työllistää alueen pienyrittäjiä.

Lue lisää Tehtailijan korjaustori -verkkosivuilta.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Vanhassa vara parempi – Tehtailijan Korjaustorilla kannustettiin ekologisempaan kuluttamiseen

Haluatko järjestää oman korjaustorin? Katso kokeilun tuloksena syntynyt Korjaustorin järjestämisen ABC

Kokeilun toteuttaja Toivolan Vanha Piha

Lue kokeilusta lisää:

Yle Keski-Suomi 9.7.2013: Korjaustori kaipaa korjaajia
Keskisuomalainen 26.10.2013: Vanhat tavarat saivat lisää elinvuosia Korjaustorilla

Jyväskylän seudun massainfo -paikkatietopalvelu

Rakentamisen seurauksena kaupungin sisällä syntyy maamassoja, joiden kuljettamisesta läjityspaikoille syntyy runsaasti raskasta liikennettä ja meluhaittoja. Maamassojen paremmalla kokonaishallinnalla voitaisiin vähentää turhaa liikkumista, vähentää päästöjä sekä säästää energiaa.

Tällä hetkellä massojen hyödyntämisen haasteena on tiedonkulku. Kokeilussa testataan, miten tiedonvaihtoa maamassojen hallinnasta kaupungin ja ulkopuolisten toimijoiden välillä voitaisiin parantaa. Kokeilussa mallinnetaan kaupungin sisäisiä maamassavirtoja keräämällä massatietoja ja kokeilemalla tiedon syöttöä väliaikaiseen järjestelmään, sekä toteutetaan varsinaisen massainfopalvelun vaatimusmäärittely. Tavoitteena on, että palvelu tehostaisi massojen hyötykäyttöä syntypaikalla tai sen lähialueilla ja siten vähentäisi kuljetustarvetta.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Maa-ainestietopankki säästää selvää rahaa

Kokeilun toteuttaja Jyväskylän kaupunki / Maankäyttö

Lue kokeilusta lisää:

Yle Keski-Suomi 26.11.2013: Jyväskylä miettii tehokkaampaa käyttöä soralle, siitille ja savelle

Klubitila kaikille! – Tanssisali Lutakon resurssiviisas käyttö

Monilla kolmannen sektorin toimijoilla ja yrityksillä on pulaa kohtuuhintaisista toimitiloista, jotka olisivat käytössä arkisin ja kaupungin keskustan tuntumassa. Tanssisali Lutakon klubitila on käytössä lähinnä vain keikkailtoina ja klubitilaa voisivat hyödyntää myös muut toimijat. Tilojen tehokkaampi käyttöaste lisää rakennettujen kiinteistöjen energiatehokkuutta, sillä myös tyhjät tilat kuluttavat energiaa. Tilankäytön tehostaminen on ekoteko!

Klubitila kaikille! -kokeilussa Tanssisali Lutakon tila annetaan kokeiluluontoisesti veloituksetta käyttöön eri toimijoille eri käyttötarkoituksiin viikoilla 40-43. Kokeilulla testaan tilojen soveltumista eri tarkoituksiin sekä toimijoiden kiinnostusta tilanvuokraustoimintaan.

Kokeilussa hyödynnetään sähköistä tilanvarausjärjestelmää (esim. Google kalenteri) ja kokeilun jälkeen muut toimijat voivat hyödyntää syntynyttä toimintamallia ja oppeja varausjärjestelmästä omassa toiminnassaan. Pitkällä aikavälillä kokeilun avulla voidaan lisätä vajaakäytöllä olevien tilojen hyödyntämistä Jyväskylän seudulla.

Lisätietoa Facebook-tapahtumasta.

Kokeilun tuloksena syntynyt tilanvuokraustoiminnan opas: Case Klubitila kaikille! – Tanssisali Lutakon resurssiviisas käyttö

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Klubitila kaikille!

Kokeilun toteuttaja Jelmu ry

LähiApu Jyväskylän sivukylillä

Pitkien etäisyyksien sivukylillä apuja arkiaskareisiin on saatavilla hajanaisesti. Palvelut edellyttävät usein edestakaista liikennettä kaupunkikeskustoihin. LähiApu-kokeilussa testataan sivukylien palvelujen saatavuuden parantamista lähiratkaisujen muodossa. Myös kulkemiseen keskustan palvelujen piiriin, kylien välillä ja keskuksista kylille etsitään uusia joustavia ratkaisuja.

LähiApua kokeillaan Jyväskylän Korpilahden pohjoisilla kylillä 9.9.-11.10.2013. LähiApu muodostuu seuraavista osa-alueista: NaapuriApu, KotiApu, HoitoApu ja VertaisApu.

Kokeilun avulla pyritään systemaattisesti kehittämään resurssien yhteiskäyttöä, vähentämään autoilua sekä löytämään virtuaaliratkaisuja tarjoamalla palveluja asukkaita lähellä. Kokeilun tulokset kootaan yhteen LähiApu-oppaaseen.

LähiApu Jyväskylän sivukylillä -raportti

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Apu läheltä sivukylillä

Kokeilun toteuttaja Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry (Poko)

Lue kokeilusta lisää:
 
Korpilahti-lehti 28.8.2013: Apua kodinhoitoon ja terveyteen oman kylän tekijöiltä 
Yle 3.9.2013: Hanna on harvinainen kylähoitaja
Sitra 11.11.2013: Lähiapu-kokeilusta tuli hitti
Yle Keski-Suomi 12.11.2013: Kyläpiiat kyläilevät Korpilahdella myös tulevaisuudessa

Kokeile edes kerran!

Julkinen liikenne koetaan toisinaan epämukavaksi ja vaivalloiseksi tavaksi matkustaa ja lyhyetkin matkat taitetaan yksityisautolla. Kokeilussa kannustetaan asukkaita antamaan autolle vapaapäivä ja kokeilemaan bussia kulkuvälineenä tarjoamalla kaikille maksuton joukkoliikenne la 21.9. Jyväskylän liikenteen tasataksa-alueeella. Kokeilu on osa Jyväskylän kaupungin Liikkujan viikon viettoa.

Mikäli henkilöauton vaihtaa bussiin päivän aikana viiden kilometrin matkalla 50 taloutta, syntyy päästövähennystä HKL:n liikennelaskurin mukaan laskettuna n. 15 kg CO2.

Lisätietoa tapahtuman Facebook-sivulla.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Karnevaalitunnelmaa ilmaisessa bussissa

Kokeilun toteuttajat Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän liikenne Oy ja Japa ry

Lue kokeilusta lisää:

Yle Keski-Suomi 16.9.2013: Ympäristöystävällisen kulkijan ei tarvitse olla kummajainen
Keskisuomalainen 18.9.2013: Lauantaina suhaat bussilla ilmaiseksi – yötä myöten

Naurattava/naurettava matka

Lyhyetkin matkat kuljetaan usein autolla, vaikka pyörällä tai kävellen olisi nopeammin perillä. Jyväskylässä Alle 2,5 km:n automatkojen osuus kaikista automatkoista on noin 20%.

Kokeilun tavoitteena on vähentää lyhyitä automatkoja järjestämällä Liikkujan viikkoon kytkeytyvä kahden viikon kampanja 20.9.-6.10.2013 pyöräilyn edistämiseksi. Naurattava/naurettava matka -kampanjaan voi osallistua keräämällä tarroja osallistumiskorttiin kampanjassa mukana olevista liikkeistä tai kertomalla tarina naurettavan lyhyestä automatkasta. Palkintona on kaksi lastipyörää. Kilpailun voittajat ja paras tarina julkistetaan torstaina 10.10.2013 ja palkinnot jaetaan 11.10. Jyväskylän kävelykadulla.

Kampanjan verkkosivu Naurattava/naurettava matka
Kampanjan Facebook-sivu

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Naurattavat ja naurettavat matkat

Kokeilun toteuttaja Jyväskylän Pyöräilyseyra ry

Lue kokeilusta lisää:

Keskisuomalainen 19.9.2013: Kerro naurettavan lyhyistä automatkoistasi – voit voittaa pyörän
Keskisuomalainen 11.10.2013: Naurettavin automatka palkittiin

Resurssirinki

Urheiluseurat ympäri Suomen liikuttavat tuhansia lapsia päivittäin. Valmennuksen haasteita ovat muun muassa väline-, tila- ja osaamisresurssit. Harjoituksiin ja valmentajakoulutuksiin kulkeminen vaativat puolestaan runsaasti liikkumista paikasta toiseen.

Kokeilussa testataan havainnoinnin ja harjoitustapahtumien avulla mitä kaikkea urheiluseurojen on mahdollista jakaa/yhteiskäyttää (osaaminen, varusteet, kyydit, harjoituspaikat). Lisäksi tavoitteena on uusien vaihtoehtoisten ja lisäharrastuspaikkojen löytäminen.

Kokeilu toteutetaan lokakussa 2013 vähintään viiden jyväskyläisen urheiluseuran sekä vähintään yhden koulun kanssa. Tavoitteena on synnyttää uusi urheiluseuratoiminnan konsepti osaamisen, tilojen ja välineiden jakamiseen.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Salil eka, salil vika

Kokeilun toteuttaja Keski-Suomen Liikunta ry

Lue kokeilusta lisää:

Radio City 24.10.2013: Jyväskyläläiset urheiluseurat lisäävät liikettä

Könkkölästä Jyväskylän Green Care -toimintaympäristö  

Jyväskylän Kaupungin omistama Könkkölä etsii uusia toimintaideoita- ja muotoja. Samalla työllistämistoiminta kaipaa uusia työtoimintaympäristöjä. Könkkölän miljööseen pystyisi rakentamaan niin terapiatarkoitukseen kuin ennaltaehkäisevässä mielessä Green Care -ajatuksella toimintaympäristön, jossa olisi pienimuotoisesti mm. kotieläimiä sekä kumppanuusviljelyä.

Kokeilussa mallinnetaan syksyn 2013 aikana Könkkölään tulevaisuudessa kaavailtua toimintaa pienoiskoossa, 25.-29.11.2013 toteutettavan luonto- ja perinneviikkotapahtuman muodossa. Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelujen Nuorten taidetyöpajan nuoret ideoivat Green care -asiantuntijoiden ja yrittäjien avulla erilaisia toimintapisteitä, jossa tulevat esille ne mahdollisuudet, joita Könkkölässä tulevaisuudessa tullaan toteuttamaan.

Kokeilun tuloksena syntyy malli toimintaympäristöstä, jonka tavoitteena on aktivoida ja kuntouttaa työttömiä nuoria Green Care -toiminnan avulla. Lisäksi tavoitteena on tarjota erilaisille sidosryhmille kuten päiväkodeille ja kouluille Green Care -oppimisympäristöjä.

Könkkölän luonto- ja perinneviikko -raportti

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Hevonen herätti voimakkaita tunteita

Kokeilun toteuttaja Jyväskylän kaupunki / Nuorten Taidetyöpaja

Lue kokeilusta lisää:

Keskisuomalainen 3.10.2013: Könkkölä palaa perinteisiin
Yle 26.11.2013: Hevonen halutaan mukaan nuorten työllistämistalkoisiin

Resurssitehokkuuden myytinmurtajat

Mitä vaikutusta eri toimenpiteillä on päästöihin tai energian- ja luonnonvarojen kulutukseen? Mitä biojätteelle tapahtuu Jyväskylässä, meneekö se sekaisin sekajätteen kanssa? Pitäisikö Suomessakin alkaa FAO:n suositusten mukaan käyttää hyönteisiä ravintona – miltä ne maistuvat ja voiko niitä kokata arkipäivän syötäväksi?

Eri toimenpiteillä aikaansaatavia vaikutuksia on monesti hankala hahmottaa, jos ei ole asiaan syvemmin perehtynyt. Resurssitehokkuuden myytinmurtajat -kokeilussa aktivoidaan jyväskyläläisiä miettimään resurssitehokkuuden eri osa-alueita. Kokeilu selventää hauskalla tavalla resurssitehokkuuteen liittyviä myyttejä, avaa suuruusluokkia ja kertoo vastauksia ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin. Kokeilussa testataan kaksi myyttiä laskelmin, mittauksin ja asiantuntija-arvioihin perustuen. Tulokset julkaistaan viikolla 27 ”some-kansalle” sopivalla nopealla ja tiiviillä tavalla videoblogin muodossa.

Katso kokeilussa syntyneet videoklipit:

Resource Busters – Biojätemyytti
Resource Busters – Hyönteismyytti

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Fyysikot liemessä – Tehtävä Resurssitehokkuuden myytinmurtajat

Kokeilun toteuttaja Motiva Services Oy

Nuoret Ekoagentit

Ympäristökansalaisuuteen kasvetaan parhaiten itse osallistumalla ja toimimalla. Nuoret ekoagentit -kokeilussa kootaan n. 13-18 -vuotiaiden nuorten ryhmä, joka ensin perehtyy koulutetun (Nuorten Ekotiimit) valmentajan tuella kestävän elämäntavan valintoihin ja sen pohjalta tekee suunnitelman asioiden eteenpäin viemiseksi muille nuorille osallistavia menetelmiä hyödyntäen. Varsinainen toimintapäivä järjestetään Mankolan koululla 1.11.2013.

Jatkossa Ekoagentit-ryhmä toimii vertaisohjaajana ja tiedottajana muille nuorille, sekä nuorten vaikuttajaryhmänä ympäristöasioissa Jyväskylässä. Toiminnalla pyritään kasvattamaan nuoria ympäristökansalaisuuteen, vaikuttamaan nuorten arjen valintoihin, kulutustottumuksiin ja lähiympäristöön.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Koulussa kasvaa nuoria ekoagentteja

Kokeilun toteuttaja Keski-Suomen 4H-piiri ry

Lue kokeilusta lisää:

Jyväskylän kaupunki 28.10.2013: Nuoret ekoagentit -kokeilu Mankolan koulussa

Viisaasti valaistu taloyhtiö

Energiaviisaat ratkaisut törmäävät helposti muutosvastarintaan. Esimerkiksi taloyhtiöiden ulkovalaistus on uusittava energiatehokkaammaksi lähivuosina, sillä ulkovalaistuksessa yleisimmin käytetyt, runsaasti energiaa kuluttavat valaisimet poistuvat markkinoilta vuonna 2015 EU-energiatehokkuusdirektiivin määräämänä. Taloyhtiöt ovat siksi lähivuosina pakollisen muutostilanteen edessä.

Kokeilussa Jyväskyläläisen taloyhtiön ulkovalaistus uusitaan energiatehokkaammaksi osallistavan ja vuorovaikutteisen päätöksentekoprosessin kautta. Led-valaisimilla voidaan saavuttaa jopa yli 50 prosentin säästö sähkönkulutuksessa perinteisiin ulkovalaisimiin verrattuna.

Kokeilun tuloksena saadaan tietoa, kokemuksia ja malli siitä, kuinka taloyhtiön ulkovalaistus saadaan uusittua energiatehokkaammaksi osallistavan, vuorovaikutteisen prosessin avulla. Mallia on jatkossa mahdollista soveltaa muuhunkin energiaviisaaseen päätöksentekoon.

Viisaasti valaistu taloyhtiö -verkkosivut

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Valaistus viisaasti ledeillä!

Kokeilun toteuttaja Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry

Lue kokeilusta lisää:

Jyväskylän kaupunki 4.10.2013: Energiansäästöviikko 7.–13.10. tuo Jyväskylään runsaasti energia-aiheisia tapahtumia
Radio City 7.10.2013: Aatoksenkatu 6 valaistaan viisaasti
Jyväskylän kaupunki 11.12.2013: Jyväskyläläisen taloyhtiön pihamaa valaistaan viisaasti ledeillä

Lähiruokataksi

Miten tehdä mahdolliseksi ekologisempi elämä ruuhkavuosia eläville perheille, joilla monilla harvoin on aikaa tai energiaa viljellä omaa palstaa tai juosta kestävämpien vaihtoehtojen perässä erikoisliikkeissä? Lähiruokataksin avulla kuluttaja voi saada lähialueen tuottajien tuotteita suoraan kotiin toimitettuna.

Kokeilussa testataan neljän viikon ajan 11.11. – 2.12.2013 Palokan alueella millainen lähiruokataksin toimintamalli voisi olla. Lähiruokataksi-kierroksia toteutetaan vähintään kaksi ja kierrosten aikana kerätään kokemuksia ja tietoa niin kuluttajilta kuin tuottajilta.

Kokeilun avulla pyritään lisäämään ihmisten kiinnostusta ja innostusta lähiruokaan sekä terveellisempään ruokavalioon. Tuloksena syntyy konsepti, jonka avulla eri toimijat voivat markkinoida ja jakaa lähiruokaa tehokkaammin myös harvemmin asutuilla alueilla.

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: Lähiruokaa kotiovelle

Kokeilun toteuttaja Lähi- ja luomuruokaosuuskunta Mukulaari

Lue kokeilusta lisää:

Yle Keski-Suomi 28.11.2013: Taksi tuo lähiruoan kotiovelle asti

Vesipihi kerrostalo

Vedensäästön suurin haaste on ihmisten asenteet. Oman kulutuksen reaaliaikainen seuraaminen innostaa säästämään ja tunnistamaan, minkälaiset asiat kuluttavat vettä ja mitkä eivät ole niin merkityksellisiä.

Kokeilussa luodaan kerrostaloille sopiva toimintamalli, jonka avulla pyritään vähentämään erityisesti lämpimän veden kulutusta. Kokeilu toteutetaan jyväskyläläisessä kerrostalossa, jossa marraskuun aikana seurataan veden kulutusta. Toimintamallin avulla välitetään asukkaille käytännön vinkkejä sisältävä tietopaketti, jonka avulla asukkaat säästävät energiaa ja ympäristöä ja saavat siitä myös taloudellista hyötyä.

Vesipihi kerrostalo -vedensäästöohjeet

Lue kokeilun tuloksista blogimuotoisesta loppuraportista: 24 260 litraa vähemmän vettä

Kokeilun toteuttajat Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhteistyössä Keski-Suomen Energiatoimiston kanssa

Lue kokeilusta lisää:

Yle Keski-Suomi 3.11.1014: Vesipihi kerrostalo -kokeilu johti pysyvään säästöön
JAMK 28.10.2013: Vesipihi kerrostalo säästää luontoa ja rahaa
Keskisuomalainen 31.10.2013: Köhniöllä pyritään vähentämään vedenkulutusta

Reaaliaikaisen ja energiansäästöön kannustavan sähkönkulutustiedon tarjoaminen kotitalouksille

Eri tutkimusten mukaan reaaliaikainen ja mahdollisimman selkeäksi muotoiltu tieto on energiansäästön ja käyttäytymisen muutoksen kannalta tehokkainta. Etäluettavista ja ”älykkäistä” sähkömittareista huolimatta reaaliaikaisen ja tehokkaasti energiansäästöön kannustavan tiedon saanti kotitalouksille ei juuri toteudu. Tällä hetkellä asiakkaat saavat tietoa tuntikulutuksestaan kerran päivässä päivittyvän sähköyhtiön internet-palvelun kautta.

Kokeilussa testataan uudenlaista sähkönkulutusseurannan ratkaisua sähkölämmitteisessä omakotitalossa vähintään viikon ajan marras/joulukuun aikana. Kokeiluun kuuluvaa kotitaloutta haastatellaan testijakson jälkeen ja selvitetään, kuinka energianäytöt kodeissa vaikuttavat kulutukseen ja tuovat energiansäästöä. Kokeilu tuottaa tietoa, millaisia sähkönkulutusseurannan ratkaisujen tulisi olla, jotta ne saisivat aikaan käyttäytymisen muutosta, olisivat kuluttajalle hyödyllisiä sekä edellytyksiä ratkaisujen yleistymiseksi.

Kokeilun toteuttaja Keski-Suomen Energiatoimisto

Kokeilu ei toteutunut, sillä kokeilua valmistellessa kävi ilmi, että Jyväskylän seudulle asennetut mittarit eivät ole yhteensopivia suunnitellun mittausmenetelmän kanssa.


Resurssiviisaat kokeilut ovat osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta, jolla edistetään luonnonvarojen viisaampaa käyttöä sekä vähennetään haittoja ympäristölle yhteistyössä kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat elävät ekologisesti kestävää elämää ja voivat kehittää asuinkuntaansa resurssiviisaita toimintatapoja. Yritykset menestyvät kestävällä tavalla ja kasvattavat kilpailukykyä yritysten välisten synergioiden kautta. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa. Lue lisää www.sitra.fi/resurssiviisaus

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?