RESURSSIVIISAS ASUMINEN

AJANKOHTAISTA

Podcast
artikkelit
artikkelit
archived
archived
archived
archived
archived
archived
Poiminnat
uutiset
sähköpyörä
uutiset
Poiminnat
uutiset

Ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat suurimpia kulutuksen haitallisia ympäristövaikutuksia aiheuttavia tekijöitä. Kotitalouksien osalta asuminen, ruoka ja liikkuminen muodostavat yhdessä yli 70 prosenttia ilmastovaikutuksista asumisen vaikutusten ollessa suurimpia yhdessä liikkumisen kanssa. Resurssiviisas asuminen -hankkeen tarkoitus on vähentää asumisen haitallisia ympäristövaikutuksia, energiankulutusta ja kannustaa asukkaita kestäviin elämäntapoihin. Sanalla sanoen tavoitteena on tehdä jyväskyläläisistä taloyhtiöistä resurssiviisaampia.

Käytännössä resurssiviisaudella tarkoitetaan luonnonvarojen käytön ja päästöjen vähentämistä lisäten samalla asukkaiden hyvinvointia. Taloyhtiöissä toteutetaan konkreettisia energiaa säästäviä muutostoimenpiteitä, kuten esimerkiksi taloyhtiön valaistuksen uusimista, vesipihien vesikalusteiden asentamista ja asuntojen tiivistämistä. Jo pienillä muutoksilla voi taloyhtiöissä olla isot vaikutukset päästöihin, luonnonvaroihin – ja ennen kaikkea kustannuksiin. Resurssiviisaus tuo mukanaan kustannussäästöjä, parantaa asumisviihtyvyyttä ja lisää asunnon arvoa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää resurssiviisaan asumisen toimintamalli, joka on monistettavissa ja levitettävissä ympäri Suomen. Hankkeessa tarkoituksena on pilotoida luonnonvaroja säästäviä ja päästöjä vähentäviä asumisratkaisuja jyväskyläläisissä talo-yhtiöissä, keskittyen erityisesti energiankulutukseen, vedenkulutukseen ja erilaisten resurssien yhteiskäyttöön.

Hankkeessa tavoitteena ovat konkreettiset, mitattavat muutostoimenpiteet taloyhtiöissä, kuten valaistuksen uusiminen tai vesipihien suuttimien asentaminen asuntoihin. Keskiössä on taloyhtiöiden päätöksenteko: Miten saada taloyhtiöt tekemään resurssiviisaita päätöksiä. Tavoitteena on, että Resurssiviisaan asumisen toimintamalli sisältää hyviä päätöksenteon käytäntöjä ja pilotissa selviää, minkälaista tietoa resurssiviisaan päätöksenteon tueksi tarvitaan.

Hankkeessa etsitään vastauksia muun muassa siihen, millä toimenpiteillä taloyhtiöistä saadaan resurssiviisaampia ilman isoja investointeja ja miten saadaan taloyhtiöt tekemään tarvittavat investointipäätökset.

Toimintamallin yhtenä konkreettisena tavoitteena on lisäksi suunnittelutyön käynnistäminen ns. resurssiviisaan taloyhtiön tunnusmerkistön tai kriteeristön luomiseksi. Kriteeristöä voi verrata esimerkiksi toimistojen Green office -järjestelmään tai koulujen Vihreä lippu -järjestelmään. Tavoitteena on ymmärtää, miten resurssiviisas taloyhtiö eroaa keskivertotaloyhtiöstä esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksen, jätemäärien, hiilidioksidipäästöjen tai kustannussäästöjen osalta ja miksi taloyhtiöiden kannattaa ylipäätään pyrkiä resurssiviisauteen.

Resurssiviisaan asumisen toimintamalli löytyy osoitteesta www.japary.fi/asuviisaasti

Lue lisää toteutetuista toimenpiteistä:

Aurinkopaneelit katolle keskellä pimeintä talvea?
Yksinkertainen keino säästää vettä – ja rahaa

Taloyhtiön yhteistilat lisäävät viihtyvyyttä ja asunnon arvoa
Uusi elämä kerrostalon kylmäkellarille
Ahaa-elämyksiä energiankulutuksesta
Hyvää tiivistä joulua – asiantuntija paljastaa ikkunoiden tiivistämisen salat

Kuva: Kuvitellen / Tiina Hoskari

Hankkeen toteuttaa JAPA ry

Lue lisää

Radio Jyväskylä 2.3.2015: Resurssiviisas taloyhtiö

ESS 25.2.2015: Taloyhtiöiden kerhohuoneet hyötykäyttöön – asukkaat keksivät kiinnostavia ideoita

Savon Sanomat 10.1.2015: Hylätyt kerhohuoneet parempaan käyttöön

Yle 13.10.2014: Resurssiviisaus säästää luonnonvaroja ja euroja

Keskisuomalainen 23.9.2014: Mahtava perustelu vei voiton – Kimppapyörä uuteen kotiin

Japa ry 5.9.2014: Tiivistäminen on taitolaji! Maksuton ikkunoiden ja ovien tiivistyskoulu asukkaille lokakuussa

Japa ry 31.3.2014: Resurssiviisaan asumisen pilottikohteet valittu Jyväskylässä

Yle 3.3.2014: Omenapuita pihalle ja vuotavat hanat kuriin – Jyväskylässä haetaan taloyhtiöitä ekotehokkuuspilottiin

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?