Sosiaalinen hyväksyttävyys – asukkaiden ja yritysten yhteinen toimintamalli

Suomessa on suunnitteilla lukuisia vihreän siirtymän investointeja. Sosiaalinen hyväksyttävyys -hankeen tavoitteena on vahvistaa vuorovaikutuksen keinoja asukkaiden, viranomaisten, päättäjien ja yritysten välillä.

Mistä on kyse?

Suomessa on suunnitteilla lähivuosille monenlaisia vihreän siirtymän hankkeita. Niitä toteuttavat yritykset käyttävät merkittävää yhteiskunnallista valtaa, koska hankkeilla on sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Siksi on tärkeää, että yritysten, hankkeita valvovien viranomaisten, alueiden asukkaiden ja yhdistysten välillä olisi monipuolisia kuulemisen sekä vuorovaikutuksen keinoja. Tavoitteena tulisi olla, että osapuolet kokevat voivansa vaikuttaa hankkeiden suunnitteluun, arviointiin sekä niiden kulkuun. Yhtä olennaista on, että investointihankkeiden prosessit koetaan läpinäkyviksi.

Sitran työn yksi painopisteitä on demokratian ja osallisuuden vahvistaminen suomalaisessa yhteiskunnassa. Kehitämme ja kokeilemme uusia tapoja, joilla kansalaiset voivat osallistua päätöksentekoon ja tärkeiksi kokemiinsa asioihin. Myös yrityksillä voi olla rooli demokratian vahvistamisessa. Sidosryhmäkeskusteluissa vihreän siirtymän investointihankkeet tunnistettiin aiheeksi, joissa kansalaisten osallistumismahdollisuuksien ja toimijoiden vuorovaikutuksen kehittäminen olisi hedelmällistä.

Mitä teemme?

Sosiaalinen hyväksyttävyys – asukkaiden ja yritysten yhteinen toimintamalli -hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlaisia vuorovaikutuksen ja osallistumisen toimintatapoja eri sidosryhmien välille. Hankkeen pyrkimyksenä on löytää ratkaisuja siihen, että asukkaat ja kolmannen sektorin toimijat pystyisivät vaikuttamaan vihreän siirtymän lupaprosesseihin ennakoivasti ja oikea-aikaisesti. Investointihankkeiden ja yritysten näkökulmasta tavoitteena on lupaprosessien sujuvuuden parantaminen ja asukasyhteistyön vahvistaminen.

Sosiaalinen hyväksyttävyys -hanke toteutetaan Kymenlaakson alueella. Se kytkeytyy Kotkan-Haminan seudun kehittyvään akkutoimialaan, johon on suunnitteilla useita investointeja. Kokeiluhankkeen toteuttaa Kotkan-Haminan seudun voittoa tavoittelematon kehittämisyhtiö Cursor Oy.

Hankkeen aikana kartoitetaan aluksi, minkälaisia vaikuttamisen ja vuorovaikutusten esteitä ja pullonkauloja eri sidosryhmät kokevat nykyisissä kuulemis- ja vuorovaikutusprosessissa olevan. Sen jälkeen kokeillaan tarkoituksenmukaisimmiksi arvioituja osallistumisen ja vuorovaikutuksen menetelmiä, mukaan lukien digitaalisia osallistumisalustoja. Kokeilujen tavoitteena on poistaa tai madaltaa havaittuja osallistumisen ja vaikuttamisen esteitä.

Hankkeen lopuksi laaditaan prosessikuvaus oikea-aikaisesta kuulemisesta ja vaikuttamisesta sekä tuotetaan vuorovaikutuksen ja osallistumisen toimintamalli, jota voidaan hyödyntää myös muissa teollisissa hankkeissa valtakunnallisesti.

Missä mennään?

Hanke käynnistyi 1.2.2024 ja kestää vuoden 2025 loppuun saakka.

Keitä mukana?

Hankkeen toteuttaa Kotkan-Haminan seudun voittoa tavoittelematon kehittämisyhtiö Cursor Oy osallistaen paikallisia asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja päättäjiä. Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös muualla Suomessa käynnissä olevien akkutehdashankkeiden kanssa. Tähän jo olemassa olevaan yhteistyöverkostoon kuuluu noin 30 akkuklusterin alihankinta- ja kumppanuusyritystä.

Ota yhteyttä!

ihmiset
Asiantuntija, Ohjelmat
ihmiset
Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Ajankohtaista

uutiset
Hannu-Pekka Ikäheimo ja Veera Heinonen
Puheenvuoro
uutiset
Darja Vesala, Nadiia Fedorova ja Sarkawt Ahmed Rstem
Haastattelu
Kuvituskuvassa USA:n kartta, vapaudenpatsas ja Mount Rushmoren muistomerkki.
uutiset
Kuvassa USA:n kartta ja Laura Saarikosken silmät
Vierailija
Kuvituskuvassa äänestäjä, tulva sekä nainen Make America Great Again -lippis.
Lista
Kuvituskuva
Hankkeet
uutiset
Haastattelu
Polku päätöksenteon lomassa. Puhelimia pitävät kädet ja ihmisiä polun eri vaiheissa tutkimassa päätöksentekoprosessia.
artikkelit
Vierailija
Juha Honkonen
artikkelit
Lainsäädäntöä pullonkaulassa. kuvituskuva
Hankkeet
Nuoria, demokratian pylväitä, hammasrattaita ja robotti. Kuvituskuva.
Hankkeet
Sitran lausunto
Lausunnot

Mistä on kyse?