Turvallisuusympäristön murros
Turvallisuusympäristömme järkkyy juuri nyt tavoilla, joita emme ole aiemmin nähneet. Miltä turvallisuusympäristön nykytila ja sen vaihtoehtoiset tulevaisuudet näyttävät Suomen näkökulmasta? Millaisia vaikutuksia murroksella voi olla Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan eri aikajänteillä? Miten Suomen tulisi varautua ja uudistua, jotta se pystyy takaamaan turvallisuuden edellytykset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?
Mistä on kyse?
Viime vuosina koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan kaltaiset kriisit ovat järisyttäneet kansainvälistä turvallisuusympäristöä. Tapahtumissa ei kuitenkaan ole kyse sattumalta toisiaan seuranneista yllättävistä ja tilapäisistä häiriöistä, joiden poistuttua voidaan palata niitä edeltävään ”vanhaan normaaliin”. Sen sijaan turvallisuusympäristö on syvällisessä ja pitkäkestoisessa murroksessa, mikä on seurausta esimerkiksi ekologisen kriisin, globaalien valtasuhteiden muutosten ja kiristyvän suurvaltakamppailun kaltaisista maailmanlaajuisista, toisiaan kietoutuvista muutoksista.
Kansainvälisen turvallisuusympäristön murros heijastuu myös Suomeen, ja sen keskellä navigoiminen edellyttää suomalaiselta yhteiskunnalta poikkeuksellista ennakointi- ja muutoskykyä. Miten Suomen tulisi varautua riskeihin ja uhkiin, jotta voimme taata turvallisuuden lyhyellä aikavälillä? Entä miten yhteiskunnan tulisi uudistua, jotta pystymme rakentamaan turvallisen tulevaisuuden edellytyksiä pitkällä aikavälillä?
Näiden kysymysten tarkastelemiseksi Sitra on käynnistänyt selvitystyön, jossa turvallisuusympäristön murrosta tarkastellaan moninäkökulmaisesti yhteiskunnallisena ilmiönä vallan, talouden, ihmisten, teknologian ja luonnon näkökulmista. Selvityksen tavoitteena ei ole tarjota kysymyksiin yksiselitteisiä vastauksia, vaan rakentaa yhteiskunnallista ennakointia hyödyntäen turvallisuusympäristön murroksesta yhteistä tilanne- ja tulevaisuuskuvaa moniäänisen yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon tueksi.
Suomen kaltaisessa maassa demokratian ja turvallisuuden välillä vallitsee positiivinen takaisinkytkentä: turvallisuuden tavoitteena ei ole ainoastaan suojella demokratiaa sisäisiltä ja ulkoisilta uhkilta, vaan samaan aikaan moniääninen demokratia itsessään vahvistaa yhteiskunnan ennakointikykyä ja resilienssiä luoden samalla edellytyksiä turvallisemmalle tulevaisuudelle.
Missä mennään?
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa olemme teettäneet asiantuntijahaastatteluihin perustuvan taustaselvityksen sekä tutustuneet turvallisuusympäristön murrosta käsittelevään ennakointi- ja taustakirjallisuuteen. Työvaiheen tavoitteena on vastata kysymykseen ”mikä muuttuu nyt?” eli tunnistaa turvallisuusympäristön murroksen taustalla olevia, jo käynnissä olevia muutoksia ja kehityskulkuja sekä niiden sisäisiä ja välisiä jänniteitä.
Hankkeen ensimmäisen vaiheen alustavista havainnoista kerrotaan joulukuussa julkaistavassa väliraportissa, ja niistä keskustellaan joulukuussa julkaistavassa selvityksessä ja Kansallisen ennakointiverkoston Foresight Friday -tilaisuudessa 13.12. klo 9–11.
Hankkeen seuraavissa vaiheessa pyrimme vastaamaan kysymyksiin ”miten muutokset ymmärretään?” eli tarkastelemaan turvallisuusympäristön murrokseen liittyviä oletuksia, kehystyksiä ja narratiiveja sekä ”millaisia tulevaisuuksia voisi olla ja miltä ne voisivat näyttää eri aikajänteillä” eli avaamaan näköaloja turvallisuusympäristön vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin, ja niiden vaikutuksiin Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan.
Mitä on jo tehty?
Tarkastelimme niin sanottua ”Niinistön raporttia” ennakointisilmälasein. Blogi on luettavissa täällä: Nämä kolme jännitettä jäävät katveeseen presidentti Niinistön turvallisuusraportissa.
Olemme myös tehneet lausunnon Yhteiskunnan turvallisuusstrategiaan.
Miten mukaan?
Voit ottaa yhteyttä hankkeen työryhmään Otto Tähkäpää, Rosa-Maria Mäkelä ja Jukka Vahti.
Ilmoittaudu mukaan Kansallisen ennakointiverkoston Foresight Friday -tilaisuuteen, jossa tarkastellaan 13.12. Suomen turvallisuusympäristön murroksen nykytilaa. Tapahtuman lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.
Kerromme toiminnastamme myös Sitran ennakoinnin ja koulutuksen uutiskirjeessä, jonka voit tilata itsellesi täältä: Uutiskirjeen tilaus.
Ota yhteyttä
Soita jo!
Ajankohtaista
Tästä puhutaan nyt.
Ennakointikatsaus: Turvallisuusympäristön murros
Uusi ennakointikatsaus avaa turvallisuusympäristön murroksen kokonaiskuvaa
Foresight Friday: Turvallisuusympäristön murros kriisien aikakaudella
Turvallisuus on tulevaisuuskysymys
Tulevaisuuspodcast: Turvallisuusympäristön murros
Sitran lausunto Yhteiskunnan turvallisuusstrategiaan
Mihin Suomen kannattaa varautua riippumatta siitä, kumpi voittaa USA:n vaalit?
UPI ja Sitra: EU määrittää myös Suomen tulevaisuutta – viisi kohtalonkysymystä