Työelämäpalkinto jaettiin viimeisen kerran 2017. Avoimen haun teemana oli tahdonvoima. Hakemuksia saapui 99, joista yhdeksän työpaikkaa palkittiin. Palkinto on jaettu yhteensä viisi kertaa.
Yhdeksän työelämän uudistamisen reseptiä
Työelämäpalkinnon saajat ovat koonneet omat oppinsa työelämän uudistamisen resepteihin. Tutustu vuonna 2017 palkittujen tarinoihin ja poimi innostavin työelämän resepti työpaikallesi.
Työelämäpalkintoa tavoitteli vuonna 2017 peräti 99 mainiota hakijaa. Sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra ja Työsuojelurahasto myönsivät palkinnon 9 työpaikalle.
Palkittavilla työpaikoilla on yhdessä muokattu työtä ja työtapoja tuloksellisempaa ja työkykyä tukevaan suuntaan. On otettu käyttöön rohkeita avauksia aina älyvaipoista kokkien laulutuokioon tai ostettu työmatkoja varten matkailuauto. Johto on laittanut itsensä peliin hyppäämällä viemärikaivantoon tai osallistumalla hoitotyöhön. Työntekijät ovat joustaneet työaikajärjestelyissä ja esimiehet tarjonneet mahdollisuuden itsenäiseen työvuorosuunnitteluun. Johtolauseena on ollut ennemminkin ”antakaa mennä” kuin ”ei siitä kuitenkaan mitään tule”.
Finalistien kesken järjestetiin yleisöäänestys. Palkinnot jaettiin ja yleisön suosikki paljastettiin 9.5.2017.
MISTÄ ON KYSE?
Suomen työelämäpalkinto herättelee työyhteisöjä tarkastelemaan ja kehittämään toimintaansa innostavien esimerkkien kautta. Sinnikkäät ponnistelut työhyvinvoinnin saralla lisäävät tuottavuutta, parantavat tuotteiden ja palveluiden laatua sekä vähentävät sairauspoissaoloja työpaikoilla.
Tunnustuspalkinto on myönnetty viisi kertaa ja vuonna 2017 viimeisen kerran. Avoimen haun teemana oli tahdonvoima. Palkinto myönnettiin työpaikoille, joissa on tahdonvoimaa edistää työhyvinvointia, hyvä meininki ja pulmat ratkotaan rakentavassa hengessä. Palkittavat työpaikat edistävät esimerkiksi elinikäistä oppimista, osaamisen kehittymistä, jaksamista ja siten pitkiä työuria – oli henkilöstö minkä ikäistä tahansa. Kyse voi olla toimintatavasta, hyvästä käytännöstä tai sosiaalisesta innovaatiosta, jonka työyhteisö on saanut toimimaan käytännössä.
Tunnustuspalkinnon kriteerit
Haimme esimerkkejä siitä, miten omalla toiminnallaan voi onnistuneesti mukautua muuttuvaan maailmaan.
- Haimme vaikuttavuutta
Toiminnan hyödyt ovat selvät ja kyetty osoittamaan (esim. osaamisen lisääntyminen, positiivisuus, työllistyminen, työkykyä edistävä toiminta). - Rohkaisimme uudistumaan
Palkitut tarinat toimintatavasta, hyvästä käytännöstä tai sosiaalisesta innovaatiosta rohkaisevat muitakin uudistumaan ja tavoittelemaan laadullisesti ja taloudellisesti parempaa tulevaisuutta. Asenne ja esimerkki voi inspiroida muita, vaikka käytännön toimintatapa ei olisi suoraan siirrettävissä toiseen organisaatioon. - Etsimme innostuneita sanansaattajia
Työyhteisön edustajat ovat innostuneita kertomaan omaa tarinaansa avoimesti muille ja aktiivisia levittämään viestiä.
Aikataulu
- Vuoden 2017 palkinnon avoin haku oli auki suomalaisille työyhteisöille 2.1.–15.2.2017.
- STM:n ja Sitran asiantuntijoista koostuva työryhmä haastatteli osaa ehdokkaista hakemusten perusteella. Hakemusten ja haastattelujen perustella työryhmä teki esityksensä Työelämäpalkinnon rahaston johtoryhmälle (STM, Sitra ja Työsuojelurahasto), joka valitsee palkittavat työpaikat.
- Finalisteiksi valittujen yhdeksän palkittavan työpaikan tarinat ja kokemukset kiteyttiin yleisöäänestystä varten. Mikä esimerkki inspiroi muita kehittämään työelämää? Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää inspiroivinta työyhteisöä.
- Palkinnot jaettiin työhyvinvointiin liittyvässä tilaisuudessa 9.5.2017. Yhden palkinnon arvo on 10 000–15 000 euroa. Yleisöäänestyksessä innostavimmaksi valittu työpaikka, Joensuun kaupunki sai lisäksi 10 000 euroa.
Kuka on mukana?
Työelämäpalkinnon rahaston ovat perustaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra. Rahaston alkupääoma oli 300 000 euroa. Sitä ovat kartuttaneet yhtä suurilla osuuksilla Sitra ja sosiaali- ja terveysministeriö, joka osoitti tähän tarkoitukseen Carl Bertelsmann -säätiön Suomelle myöntämän 150 000 euron tunnustuspalkinnon. Rahaston varoja hoitaa Sitra. Varat on tarkoitus käyttää vuoden 2017 loppuun mennessä.
Päätöksen tunnustuspalkinnon saajasta tekivät rahaston perustajat sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra Työsuojelurahastoa kuultuaan. Palkinnon suojelijana on toiminut tasavallan presidentti.
Mitä on saatu aikaan?
Palkinto on myönnetty viisi kertaa vuodesta 2008 lähtien työyhteisölle tai henkilölle, joka on erityisen ansioituneesti lisännyt ikääntyvien työhyvinvointia tai edistänyt pitkiä työuria. Palkitut työpaikat ovat onnistuneet säilyttämään työpaikkoja ja tukemaan ikääntyneiden työssä jatkamista.
Työelämäpalkinnon ovat saaneet:
- 2008 professori Juhani Ilmarinen
- 2010 Ruoka-Saarioinen Oy:n Saarioisten Sahalahden tehdas sekä Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen liitto ry yhdessä
- 2013 Berner Oy
- 2015 Pipelife Finland Oy ja Kankaanpään kaupunki
- 2017
Anninpirtti, Sastamalasta
Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Joensuun kaupunki, joka valittiin yleisöäänestyksessä innostavimmaksi työpaikaksi
Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Sulkavalta
Maustaja Oy, Pyhännältä
Mustijoen perusturva, Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu
Skanska Oy, Tampereen yksikkö
Tupahoiva Oy, Sastamalasta
Turun yliopisto
AJANKOHTAISTA
Tässä mennään.
OTA YHTEYTTÄ
Kysymyksiä? Vastaamme mielellämme.
PALKITTUJEN RESEPTIT
Poimi innostavimmat keinot työpaikallesi.