Työkaluja kiertotalouden työllisyysvaikutusten arviointiin
Päättynyt hanke 7/2018 – 3/2020
Tuotimme tietoa ja kehitimme työkalun kiertotalouden työllisyysvaikutusten arviointiin.
Mistä oli kyse?
Hyvinvointi ei voi enää perustua aina vain uusien luonnonvarojen käyttöönottoon ja kiihtyvään kulutukseen. Kiertotalouden hyödyt ilmastolle, ympäristölle, ihmisille ja taloudelle onkin jo tunnistettu.
Kun siirrytään kiertotalouteen, syntyy kokonaan uusia töitä, osa töistä muuttuu ja työpaikkoja myös katoaa. Muutos vaatii uudenlaista osaamista yhteiskunnan eri aloilla ja kaikilla koulutusasteilla. Osaamisen päivittäminen ja jatkuva oppiminen ovat tärkeitä teemoja, kun pyritään varmistamaan, että jokainen löytää paikkansa reilussa kiertotalousyhteiskunnassa.
Mitä saatiin aikaan?
Työnteon ja kuluttamisen tavat muuttuvat, mutta emme vielä tiedä tarkalleen, miten. Tarvitaan lisää tietoa, jotta muutos tapahtuu reilulla tavalla. Pyrimme lisäämään ymmärrystä kiertotalouden vaikutuksista ihmisiin etenkin työllisyyden ja jatkuvan oppimisen näkökulmista.
- Kehitys- ja ilmastokysymyksiin erikoistunut tutkimuslaitos The International Institute for Sustainable Development (IISD) on mallintanut Sitran rahoituksella kiertotalouden työllisyysvaikutuksia viidellä sektorilla Suomessa. Mallinnustyökalua on testattu yhdessä suomalaisten mallinnuksen asiantuntijoiden kanssa ja se on vapaasti käytettävissä. IISD:n laatimat toimialakohtaiset laskelmat ovat käytettävissä Vensim-ohjelmalla.
- The International Institute for Sustainable Development (IISD) -tutkimuslaitoksen laatima kirjallisuuskatsaus esittelee kiertotalouden tiedossa olevia työllisyysvaikutuksia.
- The International Institute for Sustainable Development (IISD) selvitti myös erilaisten muuttujien, kuten materiaalitehokkuuden tai uusiutuvan energian työllisyysvaikutuksia Suomessa. Raportti on luettavissa IISD:n verkkosivuilla.
Kuka oli mukana?
Teimme yhteistyötä kansainvälisten alan toimijoiden kanssa ja kävimme dialogia sekä Suomessa että Euroopan unionissa. Työkalun ja selvitykset toteutti Sitran rahoituksella The International Institute for Sustainable Development (IISD).