Varmista, että pysyt mukana muutoksessa.
UUDISTUMISKYKY
Teknologian kehitys, digitalisaatio ja väestön ikääntyminen muuttavat arkemme vauhdilla. Siksi myös yhteiskunnan rakenteiden, käyttämiemme palvelujen ja osallistumistapojemme tulee uudistua.
AIHEET
Tätä teemme Suomen uudistumiseksi – joka päivä.
AIEMMIN TEHTYÄ
Tulevaisuutta tehtiin yhdessä.
JULKAISUT
Painavaa asiaa.
MISTÄ ON KYSE?
Kyky uudistua on nopeasti muuttuvassa maailmassa elinehto niin ihmiselle kuin kokonaiselle kansakunnalle. Juuri nyt digitalisaatio tarjoaa tähän ennennäkemättömiä mahdollisuuksia.
Olemme osanneet uudistua ennenkin. Viime vuosisadalla Suomi onnistui nousemaan vaikeista lähtökohdista maailman parhaimpien kansakuntien joukkoon ja toteuttamaan merkittäviä uudistuksia, kuten peruskoulun ja kattavan terveydenhuoltojärjestelmän.
Nyt muutoksen nopeutuessa kadotettu kykymme uudistua on rakennettava uudelleen. Se ei onnistu ilman uudenlaisia, luottamukseen perustuvia kumppanuuksia, yhteisiä, tietoon perustuvia tavoitteita ja ihmisten osallisuuden vahvistamista – eikä ilman innostusta.
Uudistumiskyky-teema työskentelee kaikkien näiden tavoitteiden puolesta.
Mitä teemme?
Alkuvuodesta 2018 julkaisimme laajaan haastatteluaineistoon perustuvan tilannekuvan suomalaisen kansanvallan nykytilasta. Tämän työn pohjalta kesällä 2018 käynnistettiin Kansanvallan peruskorjaus -projekti.
Käynnissä olevassa IHAN-projektissa vauhditamme reilua datataloutta. Tavoitteena on luoda yhteiset Euroopan laajuiset pelisäännöt ja ratkaisut ihmislähtöisen tiedonvaihdannan ekosysteemille.
Vuonna 2017 olimme mukana valmistelemassa sosiaali- ja terveydenhuollon uuden raportointijärjestelmän, palvelupakettien, käyttöönottoa. Palvelupaketit ovat erityisesti maakuntien väline kehittää palveluja tiedon avulla.
Kehitimme ja toteutimme myös Soteuttamon, sote-toimijoille tarkoitetun konseptin, jonka tavoitteena on mahdollistaa aivan uudenlaisia, toimialarajoja ylittäviä kumppanuuksia.
Mitä on saatu aikaan?
Työmme hyvinvointitiedon hyödyntämiseksi tutkimuksen, terveyden ja liiketoiminnan hyväksi Isaacus – Hyvinvoinnin palveluoperaattorihankkeessa päättyi vuoden 2018 lopussa. Hyvinvointidatan hyödyntäminen hyppäsi suuren loikan eteenpäin, kun laki sosiaali ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (nk. toisiolaki) astui voimaan 1.5.2019 ja Findata-tietolupaviranomaisen toiminnan käynnistäminen pääsi vauhtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luotsaamana.
Sitra on työskennellyt jo yli kymmenen vuotta sosiaali- ja terveyspalvelujen ja koko sote-järjestelmän uudistamiseen liittyvissä hankkeissa. Viime vuosina olemme edistäneet Suomen uudistumiskykyä esimerkiksi kehittämällä uraauurtavaa tiedonvälityskonseptia Palveluväylää, nuorten syrjäytymistä ehkäisevää Tajua mut! -toimintamallia, ikäihmisille suunnattua Palvelutori-konseptia, edistämällä kansallisen genomistrategian laatimista sekä luomalla kansainvälisestikin ainutlaatuisen virtuaaliklinikka-konseptin.
OTA YHTEYTTÄ
Kysy, kerro, kommentoi!
AJANKOHTAISTA
Pinnalla juuri nyt.