julkaisut

Arviointi: Kohti muutosvoimaa ja ketteryyttä

Sitran strategisen asemoinnin arviointi

Kirjoittajat

Kimmo Halme, Olli Oosi ja Vesa Salminen

Julkaistu

Strategisen asemoinnin arviointi on toiminut Sitran strategiatyön tukena vuonna 2024 ja tarkastellut Sitran asemoitumista, roolia ja lisäarvoa niin yleisesti kuin erityisesti suhteessa Sitran keskeisiin sidosryhmiin ja kumppaneihin, sekä näiden edistämiin sisältöihin ja toimintamalleihin. 

Arvioinnin mukaan Sitran relevanssi – sen tarve ja tehtävä suomalaisen yhteiskunnan uudistamisessa ja tulevaisuusvalmiuksien vahvistamisessa – ei ole heikentynyt sitten edellisen kokoavan arvioinnin vuonna 2019. Päinvastoin, suomalainen yhteiskunta on vaikeiden kehittämishaasteiden edessä, joiden ratkaisemiseen tarvitaan kauaskantoista näkemystä ja määrätietoista työtä. Osaavia ja kykeneviä muutostoimijoita on vähän. Tarve Sitralle on suurempi kuin pitkään aikaan. Sitä kautta myös odotukset ja toiveet Sitran suhteen on asetettu korkealle. Kysymys onkin suurelta osin siitä, mihin haasteisiin Sitra päättää tarttua ja miten, jotta se saa parhaan mahdollisen hyödyn voimavaroistaan. 

Sitra on onnistunut strategisissa valinnoissaan ja sen asiantuntemusta arvostetaan. Tarkastelujakso (2019–2023) oli poikkeava, sillä siihen ajoittui varsin nopeita ja merkittäviä haasteita (koronapandemia, Ukrainan kriisi), joihin varsinkin sitralaiset itse toivoivat merkittävämpää reagointia. Kumppanien osallistaminen ja sitouttaminen ovat edelleenkin Sitran ajaman yhteiskunnallisen muutoksen avain ja ydin. Sitran kansainvälinen yhteistyö on selvästi vahvistunut tarkastelujaksolla. 

Tarkastelujaksolla Sitran uskottavuus, asema ja lisäarvo ovat pääosin rakentuneet sen substanssien kautta. On tärkeää, että jatkossakin Sitralla on vahvoja osaamiskärkiä, joiden ympärille voidaan rakentaa pitkäjänteistä yhteistyötä kumppaneiden kanssa. 

Sitran asemoituminen rahoittajana ei ole ollut selkeä. Hankerahoitusvolyymi on suhteellisen pieni ja jakautuu useisiin pieniin hankkeisiin. Sitran lisäarvo rahoittajana perustuu sen kykyyn koota yhteen toimijoita ja mobilisoida resursseja yhteiseen tavoitteeseen. Viime vuosina kumppaneiden rahoitusosuus on vähentynyt. 

Arvioinnin toteutuksen rinnalla käynnissä ollut Sitran strategiatyö on pyrkinyt vastaamaan uusiin ja jo aiemmin tunnistettuihin kehittämishaasteisiin. Uudistamisen tarve on ollut selkeä. Strategiatyö ja siinä esitetyt tavoitteet onkin otettu positiivisesti vastaan sekä talon sisällä että Sitran keskeisissä sidosryhmissä. 

Yhteiskunnan akuuttien haasteiden keskellä Sitran rooli pitkäjänteisenä ja rohkeana tulevaisuusorganisaationa on korostunut. Sitran odotetaan ajavan nykyistä enemmän juuri muutosvoimaisuutta (transformatiivista muutosta) eli kykyä edistää yhteiskunnan ja sen järjestelmien perustavanlaatuista uudistumista. Muutosvoimaisuuden ja dynaamisuuden vahvistamisen ei kuitenkaan tule tarkoittaa toiminnan lyhytjänteisyyttä.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Kohti muutosvoimaa ja ketteryyttä

Alaotsikko

Sitran strategisen asemoinnin arviointi

Tekijät

Kimmo Halme, Olli Oosi ja Vesa Salminen

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2024

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

100

ISBN (PDF)

978-952-347-389-8

Aihe

arviointi, vaikuttavuus

Mistä on kyse?