julkaisut

Heikkoja signaaleja tulevaisuudesta

Opas havainnointiin ja tulkintaan

Kirjoittajat

Lilli Poussa ja Terhi Ylikoski

Julkaistu

Mitä?

Käsissäsi on opas heikkojen signaalien havainnointiin ja tulkintaan. Oppaan avulla voi rakentaa oman prosessin heikkojen signaalien kanssa työskentelemiseen tai hyödyntää vain yksittäisiä vinkkejä tai työkaluja.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille heikkojen signaalien havainnoinnista ja tulkinnasta kiinnostuneille. Aikaisempi kokemus ennakoinnista ei ole välttämätöntä. Voit työstää yrityksen strategiaa, pohtia harrastusryhmäsi tulevaisuutta tai ennakoida julkisella sektorilla. Heikkojen signaalien havainnointi ja tulkinta voi olla hyödyllistä monenlaisissa rooleissa ja tilanteissa.

Miksi?

Tulevaisuus on usein yllättävällä tavalla yllättävä. Eteemme tulee jatkuvasti asioita ja ilmiöitä, joita emme osanneet ennakoida tai odottaa. Siksi tarvitsemme kykyä avartaa ajatuksiamme siitä, mitä kaikkea tulevaisuudessa voi olla.

Yhden keinon tähän tarjoavat heikot signaalit. Ne auttavat tunnistamaan orastavia muutoksia, varautumaan yllätyksiin ja ylipäätään haastamaan oletuksia tulevaisuudesta. Heikot signaalit voivat myös auttaa meitä arvioimaan valintojamme ja tekojamme tässä hetkessä. Toisaalta ne virittävät myös innovoimaan uutta, kun tunnistamme ilmiöitä, joihin emme ole aiemmin törmänneet.

Heikkoja signaaleita voi hyödyntää monin eri tavoin: esimerkiksi strategiaa tehdessä, uudenlaista toimintaa ideoidessa tai varautumisessa. Ne voi ottaa osaksi jatkuvaa toimintaympäristön tarkastelua, analysoida nykyhetken muutoksia ja pohtia signaalien vaikutuksia yhteiskuntaan, omaan organisaatioon tai toimialaan. Heikkoja signaaleita kannattaa käyttää myös tulevaisuutta koskevien oletusten haastamiseen. Ne auttavat meitä kuvittelemaan toisenlaisia tulevaisuuksia, ja venyttämään ajatteluamme siitä, mitä kaikkea tulevaisuus voi olla.

Heikoista signaaleista on hyötyä monessa

Tunnista muutosten ensioireita

Heikot signaalit tarjoavat työkalun tarkastella nykyhetken muutoksia uudenlaisesta vinkkelistä. Koska ne ovat lähtökohtaisesti asioita, jotka yllättävät ja hämmentävät, ne ohjaavat meitä pohtimaan mikä on muutoksessa tai toisin kuin ennen. Lisäksi ne haastavat oletuksiamme siitä, mikä on ”totta” tai ”normaalia”.

Kuvittele vaihtoehtoisia tulevaisuuksia

Heikot signaalit tarjoavat materiaalia erilaisten tulevaisuuksien pohdintaan kannustaen spekuloimaan eli kuvittelemaan rohkeasti erilaisia vaihtoehtoisia kehityskulkuja. Jokaisen kiinnostavan signaalin osalta kannattaa esittää kysymys, millaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia signaalit avaavat? Voi esimerkiksi kysyä, miltä maailma, sen rakenteet, ympäristö ja ihmiset näyttäisivät?  Mitä signaalin yleistyminen muuttaisi? Erityisen hyödyllistä on miettiä useita erilaisia kehityskulkuja, jotka sama signaali voisi yleistyessään sysätä liikkeelle.

Täydennä trendien tarkastelua

Trendit kertovat ilmiöistä, joita jo näemme ympärillämme ja jotka ovat useimmiten mitattavissa. Jos tuijottaa vain trendejä, voi jäädä jumiin nykyhetken muutoksiin, ja nousevia ilmiöitä voi jäädä huomiotta. Siksi trenditarkastelua kannattaa täydentää heikoilla signaaleilla. Joskus on hyödyllistä tunnistaa johonkin tiettyyn trendiin liittyviä heikkoja signaaleita ja pohtia, miten ne vaikuttavat tähän trendiin. Signaalit voivat antaa viitteitä mahdollisista vastatrendeistä tai niiden avulla voidaan tunnistaa trendeissä uusia piirteitä. Esimerkiksi luksusbrändin vauvoille lanseeraama hajuvesi heikkona signaalina haastaa trendiä ihmisten kasvavasta halusta välttää tarpeettomia kemikaaleja. Samaan aikaan sen voi nähdä tuovan uusia piirteitä lapsuuden kaupallistumisen trendiin.

Haasta strategiaa tai suunnitelmia

Usein strategiatyö rakennetaan toimintaympäristöanalyysin ja megatrendien pohjalta.  Tällöin riskinä voi olla, että jotakin orastavat muutokset jäävät meiltä huomaamatta. Yksi heikkojen signaalien arvo on siinä, että ne haastavat ajatteluamme siitä, mitä pidämme tulevaisuudessa todennäköisenä tai mahdollisena. Kiinnostavien signaalien osalta kannattaa kysyä: mitä jos tunnistetusta heikosta signaalista tulisi valtavirtaa? Miten se haastaisi organisaatiotamme, sen strategiaa ja suunnitelmia? Tai minkälaisia mahdollisuuksia niistä voisi nousta?

Vakuuta kaveritkin heikkojen signaalien havainnoinnin hyödyistä

Havaitse hiipiviä muutoksia

Heikkoja signaaleita voi havaita juuri muutosten kehkeytymisvaiheessa. Siksi ne auttavat tunnistamaan orastavia muutoksia, varautumaan yllätyksiin ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin – joskus jopa ennen kuin muut ehtivät.

Avarra ajattelua

Tulevaisuus on usein yllättävällä tavalla yllättävä. Tarvitaan kykyä haastaa ajatuksia siitä, mitä kaikkea tulevaisuudessa voi olla, jotta voidaan paremmin myös arvioida valintoja ja tekoja tässä hetkessä.

Innovoi uutta

Ennakointi on innovoinnin polttoainetta. Heikot signaalit tarjoavat aineksia tunnistaa nousevia haasteita tai havaita uudentyyppisiä ratkaisuita, joiden pohjalta innovoida uutta.

Miten?

Opas on jaettu kolmeen osaan: valmistelu, heikkojen signaalien kerääminen ja signaalien tulkinta.

1. Valmistelu

Aiheen rajaus ja osallistujien tunnistaminen sekä dokumentointitavan valinta.

2. Kerääminen

Signaalien kerääminen eri lähteistä.

3. Tulkinta

Signaalien tulkinta: mitä signaalit kertovat meille nykyhetkestä ja tulevaisuudesta?

1. Valmistelu

Mieti rajaus

Heikkoja signaaleita voi etsiä ilman rajausta, mihin tahansa aiheeseen liittyen, tai signaalien etsimiselle voi valita tietyn fokuksen, jonka tarkasteluun keskitytään. Sopivan kokoisia aiheita ovat esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan tulevaisuus tai Suomen energiapolitiikan tulevaisuus.

Jos päätätte rajata aihetta, etsikää signaaleita kuitenkin laajasti tämän aihealueen ympärillä – yllättävätkin asiat vaikuttavat valitsemanne aiheen tulevaisuuteen. Rajaamalla aiheen liian tiukasti, jää havaintojen ulkopuolelle helposti kiinnostavia signaaleita.

Esimerkiksi teknologian kehityssuunnista kertovat signaalit voivat olla merkityksellisiä kansalaisyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta, ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen muutoksista kertovat signaalit voivat taas heijastua myös kansalliseen energiapolitiikkaan.

Kutsu muut mukaan

Heikkojen signaalien etsimisessä pääsee liikkeelle vaikka yksin. Keräämisen joukkoistaminen kuitenkin kannattaa, sillä isompi joukko havainnoijia takaa monipuolisemmat näkökulmat maailmaan. Mitä monimuotoisempi joukko havaintoja tekee, sen monipuolisempi kattaus signaaleja.

Voitte sopia esimerkiksi kahden viikon tai kuukauden mittaisesta jaksosta, jolloin keräätte signaaleita yhdessä. Toimintamallista voi tehdä myös pysyvän.

Signaalien havainnointia voi toki tehdä myös yhteisissä työpajoissa, mutta on hyvä huomata, että havainnointi ottaa aikaa eikä se välttämättä onnistu saman tien.  

Perusta paikka signaaleille

Heikkoja signaaleita voi tallettaa monin eri tavoin. Dokumentointialustaksi kannattaa valita osallistujille tuttu sovellus, johon kaikilla on helppo pääsy myös mobiililaitteilla. Näin signaalit voi dokumentoida heti kun ne on bongattu, paikasta riippumatta. Esimerkiksi Padlet, Teams tai mikä tahansa maksuton verkossa toimiva sovellus kuten Google Docs voi olla toimiva ratkaisu.

Signaaleja kerätessä ei kannata vielä liikaa miettiä, millaisiin tulevaisuuksiin ne voisivat johtaa, sillä signaalien havainnointi ja tulkinta ovat kaksi eri työvaihetta. Signaalien keruusta ei myöskään kannata tehdä liian monimutkaista: usein riittää, että signaalista kirjataan ylös otsikko, lyhyt kuvaus ja lähde, esimerkiksi linkki uutiseen. Voitte myös hyödyntää PESTE-luokittelua signaalien dokumentointivaiheessa, joka ohjaa tarkastelemaan toimintaympäristöä eri näkökulmista liittyen esimerkiksi talouteen, ympäristöön ja politiikkaan.

2. Signaalien kerääminen

Heikkojen signaalien havaitseminen ja tulkinta edellyttävät ajattelun avartamista ja tutun maaperän ulkopuolelle kurottelua – jatkuvaa uteliaisuutta, katsomista sinne, mihin emme yleensä katso. Ideana on tunnistaa muutoksen pieniä oireita, jotka jäävät helposti huomaamatta.

Mistä heikkoja signaaleja voi löytää?

Heikkoja signaaleita etsiessä kannattaa seurata laajasti erilaisia medioita ja sosiaalisen median kanavia. On hyvä perehtyä siihen, mistä ihmiset eri puolilla puhuvat juuri nyt – taiteilijat, tutkijat, aktivistit, yrittäjät. Joskus heikko signaali voi löytyä ihan läheltä, jos nostaa katseen kännykästä ylös.

Mitä heikot signaalit voivat olla?

Heikot signaalit voivat olla konkreettisia asioita, kuten lainsäädäntöä, teknologiaa, luonnonilmiöitä, tuotteita, palveluita tai tapahtumia. Mutta ne voivat olla myös uusia arvoja, mielipiteitä, ideoita, eleitä, maailmankuvia. Uusia ja yllättäviä ilmiöitä, jotka saavat pysähtymään ja kysymään itseltä tai kaverilta: mitä minä juuri näin?

Signaali voi ottaa myös monia muotoja. Se voi olla postaus sosiaalisessa mediassa, lehtiuutinen, seminaaripuheenvuoro, kaverin kommentti, kollegan uusi titteli tai vaikka ihmisten käytös julkisella paikalla. Tai jotain ihan muuta.

Heikko signaali voi olla esimerkiksi…

  • Teknologia
  • Päivittäinen tapa
  • Käyttäytyminen
  • Ele
  • Mielipide
  • Idea, innovaatio
  • Ehdotus
  • Sana, termi, konsepti
  • Liiketoimintamalli
  • Taide, kulttuuri
  • Tutkimus
  • Luonnonilmiö
  • Aktivismi
  • Kokeilu
  • Säädös, politiikkatoimenpide
  • Ilmaisu
  • Arvo, ideaali, maailmankuva
  • Tuote
  • Palvelu
  • Tapahtuma

Käytännön vinkkejä heikkojen signaalien löytämiseen

  • Hanki lehti, jota et normaalisti lue, ja lue se kannesta kanteen.
  • Valitse radiokanava, jota et yleensä valitsisi ja kuuntele uteliaasti keskusteluja, mainoksia jne.
  • Hakeudu verkossa jonkin ulkomaalaisen median sivulle ja lue päivän uutiset.
  • Keskustele ihmisen kanssa, jonka kanssa et ole yleensä tekemisissä, ja jonka arkinen todellisuus on erilainen kuin omasi (esim. erilainen elämäntilanne, ammatti, erikoisala tms.).
  • Juttele eri-ikäisen ihmisen kanssa ja kysele, millaiset asiat ovat pinnalla hänen sosiaalisen median syötteessään.
  • Hakeudu sosiaalisessa mediassa aktiivisesti oman kuplasi ulkopuolelle. Ota seurantaan uusia aiheita, keskusteluja, ryhmiä tai ihmisiä.
  • Perehdy sinulle vieraan tieteenalan uusimpiin tutkimushankkeisiin tai -tuloksiin.
  • Lue scifi-kirjallisuutta ja tunnista itseäsi yllättäviä tulevaisuuden kuvitelmia.
  • Tarkastele normaalisti seuraamaasi mediaa tulevaisuussilmälasit silmilläsi. Löydätkö tutusta uutisvirrasta heikkoja signaaleja?

Työkalu: Heikot signaalit -luotain

Heikkojen signaalien havainnointiin tarkoitettu luotain koostuu neljästä kysymyksestä, jotka ohjaavat ajattelua kuvainnollisesti uusille kiertoradoille, kauemmas arkisen havainnointimme alueilta. Kysymysten ideana on ohjata luotaamaan aiheita ja alueita, joita emme välttämättä päivittäin pohdi ja näin tunnistamaan heikkoja signaaleita. Heikot signaalit -luotain ohjaa katsomaan kauemmas, pinnan alle, outouksiin ja tabuihin.

  1. Jossain muualla: Mitä on tapahtunut jossain muualla, mitä on vaikea kuvitella tänne?
  2. Jotain, mistä moni ei vielä tiedä: Mikä on kehityksen kärjessä tai kuplii vielä piilossa pinnan alla?
  3. Jotain outoa: Mikä on hämmentävää, yllättävää tai saa sinut nauramaan?
  4. Jotain, mistä on vaikea puhua: Mikä on kiellettyä tai hankala ottaa puheeksi? Mikä on tabu tai herättää voimakkaita tunteita?

Heikot signaalit -luotainta voi hyödyntää oman havainnoinnin tukena, mutta myös työpajatyöskentelyssä. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus signaalien havainnointi ottaa aikaa eikä se välttämättä onnistu saman tien annettuna tehtävänä työpajassa, vaan saattaa edellyttää jonkun verran lämmittelyä.

Mistä tunnistaa heikon signaalin?

Heikon signaalin yllätyksellisyys tai outous riippuu aina havainnoijasta – yhden ihmisen heikko signaali on toiselle ihmiselle valtavirtaa. Etsinnän fokus, havainnoinnin menetelmät sekä havainnoijan maailmankuva, arvot, asenteet, näkökulmat ja intressit vaikuttavat siihen, minkälaisia heikkoja signaaleita tunnistamme ympärillämme.

Jos signaalin heikkous epäilyttää, sitä voi näyttää kaverille. Jos se on myös hänen mielestään yllättävä, kiinnostava tai ajatuksia herättävä, on se ansainnut paikkansa signaalikokoelmassa.

Mikäli samasta aiheesta kertovia heikkoja signaaleja löytyy enemmän, voidaan tulkintavaiheessa päätyä siihen, että ilmiö on merkityksellinen tai uusi trendi on nousemassa.

Heikkojen signaalien havainnointiin vaikuttaa:

  • Etsinnän fokus: mistä aiheesta signaaleita etsitään?
  • Havainnoinnin menetelmät: mistä kaikkialta signaaleita etsitään ja miten?
  • Havainnoija: millaisten linssien läpi havainnoija maailmaa katsoo? Mikä on hänen arvomaailmansa, asenteensa ja kiinnostuksen kohteensa?

3. Signaalien tulkitseminen

Valmistelun ja signaalien keräämisen jälkeen pääsee käsiksi ehkä mielenkiintoisimpaan vaiheeseen eli signaalien tulkintaan: mitä ne kertovat meille tulevaisuudesta ja miten meidän tulisi niihin vastata?

Signaalien tulkinta kannattaa aloittaa niiden ryhmittelyllä. Minkälaisia isompia ryhmittymiä tai ilmiöitä signaaleista muodostuu? Yksittäinen signaali voi olla mahdollisesti vain sattumaa, mutta signaaleita ryhmittelemällä voidaan päästä kiinni yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja muutoksen ensioireisiin. Useampi signaali samasta ilmiöstä validoi ilmiön olemassaoloa.

Tässä vaiheessa kannattaa olla luova ja välttää kaikkein ilmeisimpiä ryhmittelykategorioita. Esimerkiksi teknologian muutoksesta kertovan signaalin kautta voi tunnistaa ihan uusia ilmiöitä, jos sitä ei niputeta yhteen vain muiden teknologiasignaaleiden kanssa, vaan sille etsitään seuraa esimerkiksi arvojen tai käyttäytymisen muutoksesta kertovista signaaleista.

Mikäli signaalien havainnointia on tehty jostain rajatusta teemasta (esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan tulevaisuus tai Suomen energiapolitiikan tulevaisuus), keskitytään tulkinnassa siihen, mitä nämä signaalit tarkoittavat valitun teeman kannalta.

Tässä oppaassa esittelemme kaksi työkalua heikkojen signaalien tulkintaan. Ensimmäisessä keskitytään muutosten ensioireiden tarkasteluun, toisessa spekuloidaan signaalien pohjalta. Työkalut toimivat itsenäisinä kokonaisuuksina, mutta niitä voi käyttää myös yhdessä. Tällöin kannattaa aloittaa Muutoksen ensioireet -työkalusta, ja siirtyä vasta sen jälkeen spekulointiin.

Työkalu: Muutosten ensioireet

Muutosten ensioireet -työkalua voi käyttää muutosten ensioireiden tunnistamiseen ja sen analysoimiseen, mistä ilmiöstä signaali kertoo. Lisäksi tätä työkalua voi hyödyntää trenditarkastelun täydentämiseen.  

Valitkaa ensin signaali tai toisiinsa liittyvä joukko signaaleita, jota haluatte tarkastella. Sen jälkeen edetkää työpohjan kysymysten mukaisesti yhdessä keskustellen ja dokumentoiden keskustelun tärkeimmät nostot työpohjaan. Mitä tämä tarkoittaa meille -kohdassa päättäkää, tarkasteletteko esimerkiksi yksilöitä, omaa organisaatioonne, toimialaanne tai koko yhteiskuntaa. Työskentelyn jälkeen tehkää tilanteen mukaan yhteenveto, tunnistakaa tarvittavat toimenpiteet tai vastuuhenkilöt.

Työkalu: Spekuloi signaaleilla

Spekuloi signaaleilla -työkalua voi käyttää sen nimen mukaisesti vaihtoehtoisten tulevaisuuksien spekulointiin: miltä maailma näyttäisi, jos jokin signaali olisi valtavirtaa?

Valitkaa ensin signaali tai toisiinsa liittyvä joukko signaaleita, jota haluatte tarkastella. Sen jälkeen edetkää työpohjan kysymysten mukaisesti yhdessä keskustellen ja dokumentoiden keskustelun tärkeimmät nostot työpohjaan. Työskentelyn jälkeen tehkää tilanteen mukaan yhteenveto, tunnistakaa tarvittavat toimenpiteet tai vastuuhenkilöt.

Mitäs sitten?

Signaalien tulkitsemisen jälkeen herää tietysti kysymys: mitäs sitten? Lopuksi onkin pohdittava, edellyttävätkö kerätyt ja tulkitut signaalit jonkinlaisia toimia. Yhtä oikeaa vastausta on mahdoton antaa, sillä sekä signaalien havainnointi, tulkinta että merkityksellistäminen riippuvat aina tilanteesta sekä havainnoitsijastaan.

Voi olla, että heikkojen signaalien kanssa työskentelyn myötä seuraa tarve välittömiin toimiin. Esimerkiksi yrityksen liiketoimintaa lähdetään suuntaamaan saman tien uudelle markkina-alueelle, oppilaitos päivittää tutkinto-ohjelmaansa tai virasto varautuu uudenlaisiin riskeihin.  Voi myös olla, että heikkojen signaalien kanssa työskennellessä on tunnistettu jokin sellainen ilmiö, jota halutaan tutkia lisää tai se halutaan vähintään ottaa seurantaan. Toisaalta voi myös olla, että havaittujen heikkojen signaalien ei tulkita olevan relevantteja, ainakaan toistaiseksi, eikä mihinkään toimiin ryhdytä.

Kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Mitä uutta ymmärrätte toimintaympäristöstänne?
  • Miten teidän tulisi muuttaa tai kehittää toimintaa signaalien valossa?
  • Miten varaudutte signaalien osoittamiin haasteisiin, entä miten tartutte uusiin mahdollisuuksiin?
  • Mitä opitte heikkojen signaalien havainnoinnista, tulkinnasta ja käytöstä? Jos olette työskennelleet myös trendien tai megatrendien äärellä, haastavatko signaalit niiden perusteella tekemiänne johtopäätöksiä?

Oli lopputulema mikä tahansa, yhteinen työskentely tulevaisuuskysymysten äärellä on itsessään merkityksellistä. Se kasvattaa ennakointiosaamista ja -kulttuuria sekä avartaa ajattelua erilaisista mahdollisista tulevaisuuksista.

Sanasto

Ennakointi

Tulevaisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistamista, vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja toimenpiteiden määrittelyä toivottuun tulevaisuuteen pääsemiseksi. Ennakointi tukee tulevaisuutta koskevaa päätöksentekoa, johon liittyy väistämättä epävarmuutta. Ennakoinnissa ei pyritä ennustamaan täsmällisesti tulevaisuutta.

Heikko signaali

Merkki nousevasta asiasta tai ensioire mahdollisesta muutoksesta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä (Hiltunen, 2020). Se on tulkitsijalleen yllättävä, pakottaa haastamaan oletuksia nykyisestä ja on siksi usein vaikea huomata. Ohjaa kysymään ”Mitä jos?” 

Megatrendi

Useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, laaja muutoksen kaari, kuten esimerkiksi ekologinen kestävyyskriisi. Megatrendien nähdään usein tapahtuvan globaalilla tasolla ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samansuuntaisena.

Trendi

Kehityskulku, tällä hetkellä nähtävissä oleva muutoksen suunta. Trendit voivat vaihdella alueittain ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä. Ohjaa kysymään ”Mitä seuraavaksi?”

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Heikkoja signaaleja tulevaisuudesta

Alaotsikko

Opas havainnointiin ja tulkintaan

Tekijät

Lilli Poussa ja Terhi Ylikoski

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2025

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

27

ISBN (nid.)

ISBN 978-952-347-396-6

ISBN (PDF)

ISBN 978-952-347-397-3

Mistä on kyse?