Lainsäädäntöprosessin avoimuutta ja kansalaisten osallistumista voidaan parantaa sähköisten työkalujen avulla. Suomi on muiden Pohjoismaiden ohella maailman demokraattisimpia, osallistavimpia ja avoimimpia maita, mutta valtioneuvoston ja eduskunnan käyttämiä yksittäisiä työkaluja verrataan vain harvoin muihin maihin. Selvityksessä verrattiin Suomen eduskunnan ja valtioneuvoston lainsäädäntöprosessin avoimuuteen liittyviä työkaluja viiden maan kanssa: Ranskan, Kanadan, Brasilian, Chilen ja Israelin. Vertailun perusteella Suomella on kehitettävää erityisesti eduskunnan avoimuudessa, kun taas valtioneuvoston avoimuuden osalta Suomi on edellä vertailumaita. Tulokset korostavat yhtenäisten, linkitettyjen ja avoimien tietoaineistojen tärkeyttä: kun järjestelmät ovat kunnossa, on yksittäisiä uusia työkaluja ja toiminnallisuuksia helppoa rakentaa tälle pohjalle. Vertailumaiden esimerkit osoittavat miten käyttäjälähtöiset työkalut voivat tehdä Suomen lainsäädäntöprosessista, valtioneuvostosta ja eduskunnasta entistäkin läpinäkyvämmän ja helpommin ymmärrettävän.
Kansalaisen osallistamisen välineitä maailmalta
Suomen ja viiden vertailumaan lainsäädäntöprosessin läpinäkyvyyden ja osallistamisen työkaluja

Kirjoittajat
Ville Aula
Julkaistu

uutiset
Kuusi kuntaa otti asukkaat mukaan talouden suunnitteluun: Kansalaispaneelit tukivat päättäjiä viisaiden valintojen tekemisessä
Kuntalaisten tietopohjainen osallistuminen talouden suunnitteluun vahvistaa kuntien päätöksentekokykyä, tukee niiden itsehallintoa ja toteuttaa hallinnon läheisyysperiaatetta. Tämä selvisi, kun kuusi kuntaa kokeili Sitran tuella kansalaispaneeleita taloussuunnittelussa.

Kysymyksiä ja vastauksia
Kuuntele podcast
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.