Tiivistelmä
Euroopan unionin terveysohjelman yhteistoimintahanke TEHDAS (Towards the European Health Data Space) tuki jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota terveystietojen toissijaisen käytön kehittämisessä EU:ssa.
Hankkeen onnistuneen toteutuksen seurauksena EU:n jäsenvaltiot ovat paremmin valmistautuneita tulevaan lainsäädäntöön. Hankkeen aikana keskeiset sidosryhmät kävivät aktiivista vuoropuhelua terveysdatan hyödyntämisestä. Jäsenvaltioiden näkemyksiä ja odotuksia Euroopan terveystietoalueesta (EHDS, European Health Data Space) kartoitettiin vierailuilla kahdessatoista jäsenvaltiossa. Lainsäädäntöehdotuksen hyödyt tunnustettiin kaikissa maissa, mutta edelleen havaittiin joitakin käytännön ja oikeudellisia haasteita, jotka on ratkaistava terveystietoihin liittyvän lainsäädännön onnistuneen täytäntöönpanon varmistamiseksi.
Tuloksissa korostui myös tarve luotettavalle hallintomallille, jolla varmistetaan, että terveystietoja voidaan jakaa tutkimustarkoituksiin ja hyödyntää päätöksenteon pohjana ja säilyttää samalla yleinen luottamus. Hankkeessa analysoitiin terveysdatan käytön ongelmia ja tarjottiin ratkaisuehdotuksia, joilla ihmisten luottamus tietojensa jakamiseen toissijaisiin tarkoituksiin lisääntyisi ja jakaminen toteutuisi vastuullisesti ja turvallisesti.
Suurimmat esteet terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa liittyvät oikeudellisiin näkökohtiin, mikä osoittaa, että EU:n tietosuoja-asetuksen soveltamiseen tarvitaan yhdenmukaistamista ja ohjausta. Myös tulevan Euroopan terveystietoalueen täytäntöönpanon vaikeudet liittyvät lainsäädännön yhdenmukaiseen tulkintaan. TEHDAS-hankkeessa syntyi jäsenmaiden välille konkreettista yhteistyötä ja suosituksia terveystietojen hallintomallin rakentamiseen.
Tietojen laatuun liittyviin toimiin kuului nykyisten yhteentoimivuusstandardien ja -aloitteiden analysointi. Tärkein tulos oli tietojen laatukehys, jossa hahmotellaan semanttisen yhteentoimivuuden mahdollistavat keskeiset osatekijät. Tuloksia hyödynsi hankkeen aikana Euroopan lääkevirasto, jonka kanssa yhteistyö oli tiivistä.
Rajat ylittävä yhteistyö edellyttää myös infrastruktuurien teknistä yhteentoimivuutta. Hankkeessa luotiin hajautetun infrastruktuurin arkkitehtuuri terveystietojen toissijaista käyttöä varten ja havainnollistettiin polku konkreettisista vaiheista, jotka tietojen käyttäjän on käytävä läpi terveysdatan toissijaisessa käytössä Euroopan terveystietoalueella.
Turvallisuus on aina keskeinen tekijä terveystietojen käytössä. Analyysi turvallisista käsittely-ympäristöistä tarjosi hedelmällisen pohjan keskustelulle siitä, miten niitä voidaan rakentaa Euroopassa tulevaisuudessa.
Eurooppalaisten mielipiteitä terveystietojen hyödyntämisestä kartoitettiin avoimella kyselyllä. Tulosten mukaan ihmiset ovat kiinnostuneita terveystietojensa jakamisesta, mutta siten, että yksityisyyden suoja ja turvallisuus hoidetaan huolellisesti. Kyselyn lisäksi hankkeessa selvitettiin data-altruismin käsitettä ja luotiin suosituksia data-altruismin toteuttamiseksi terveyssektorilla.
Kaiken kaikkiaan hanke on tarjonnut vankan perustan, jonka pohjalta voidaan varmistaa alan lainsäädännön asianmukaisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Hankkeella on edistetty terveystietojen saatavuutta yli rajojen, jotta voidaan edistää tutkimusta, innovointia ja päätöksentekoa kansanterveyden parantamiseksi, mikä lopulta johtaa parempaan terveyteen kaikille.