Tiivistelmä
Suomi ja Viro ovat molemmat luoneet kansalaisaloitejärjestelmät, joiden avulla kansalaiset voivat esittää ehdotuksia kansalliselle parlamentille ja vaikuttaa poliittisen päätöksenteon sekä julkisen keskustelun aiheisiin. Kansalaisaloitteet ovat kymmenessä vuodessa vakiintuneet osallistumisen välineiksi, joita kansalaiset arvostavat ja käyttävät säännöllisesti.
Tämä työpaperi tarkastelee kansalaisaloitejärjestelmien kehitystä, organisaatiota, prosessia ja digitaalisia infrastruktuureja Suomessa ja Virossa. Se antaa yleiskuvan molempien
maiden kansalaisaloitteiden oikeudellisesta kehyksestä ja keskeisistä ominaisuuksista, keskittyen erityisesti samankaltaisuuksiin ja eroihin aloitteiden jättämisessä, parlamentaarisessa käsittelyssä sekä aloitteiden seurannassa. Huolimatta samantapaisista tavoitteista, on Suomen ja Viron kansalaisaloitteiden lainsäädännössä, organisoinnissa, prosessissa, teknisessä infrastruktuurissa ja hallinnossa merkittäviä eroja.
Työpaperi pohtii myös, millaisia vaikutuksia kansalaisaloitteilla ja niitä tukevilla digitaalisilla alustoilla on ollut eri areenoilla, eduskunnan päätöksenteosta julkiseen keskusteluun. Kansalaisaloitteiden merkitys, vaikutukset ja menestys tulisi ymmärtää lainsäädäntövaikutuksia laajemmin. Paperi havainnollistaa, kuinka kansalaisaloitteet ovat johtaneet paitsi lainsäädäntömuutoksiin, myös madaltaneet kynnystä osallistumiselle, lisänneet tietoisuutta eri kysymyksistä sekä muokanneet politiikan asialistaa ja julkista keskustelua.
Nostamme esimerkkejä Virosta ja Suomesta korostaaksemme miten erilaisin ja usein vaikeasti seurattavin ja hahmotettavin tavoin kansalaisaloitteet voivat vaikuttaa. Viron ja Suomen kansalaisaloitteita on kehitettävä, jotta ne vastaavat nykyajan demokratian haasteisiin ja pysyvät teknologisen kehityksen tasalla.
Työpaperi käsittelee julkisessa keskustelussa esitettyjä ideoita aloitejärjestelmien kehittämiseksi ja täydentää niitä. Pyrimme tiivistämään opit molempien maiden kokemuksista dataa, tutkimuksia ja asiantuntijanäkemyksiä hyödyntäen. Tavoitteena on edistää yhteistä oppimista, inspiroida tulevaa kehitystä ja tarjota ajattelemisen aihetta muille maille ja toimijoille, jotka harkitsevat vastaavien osallistumismekanismien perustamista tai kehittämistä.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.