julkaisut

Teknologian vastuullisen käytön edistäminen (tiivistelmä)

Miksi Eurooppa tarvitsee innovaatioekosysteemin sääntelyteknologioille

Kirjoittajat

Paul Fehlinger

Julkaistu

Tiivistelmä

Euroopan unioni on ryhtynyt historialliseen lainsäädäntötyöhön, jonka tarkoituksena on hallita vastuullisesti digitaalisia teknologioita. Digipalvelusäädös, digimarkkinasäädös, tekoälysäädös, datasäädös ja datanhallinta-asetus tuovat ennennäkemättömiä sääntöjä, jotka ohjaavat teknologioiden ja digitaalisessa muodossa tallennetun tiedon kehitystä, käyttöönottoa ja hallintaa. Nämä viisi keskeistä säädöstä pyrkivät luomaan raamit luotettavalle ja ihmiskeskeisyyteen perustuvalle digitaaliselle vuosikymmenelle.

 Sääntely-ympäristö on monimutkainen ja luo kiireellisesti ratkottavan haasteen: Kuinka kaikenkokoiset yritykset, jotka kuuluvat viiden keskeisen säädöksen soveltamisalaan, pystyvät panemaan pitkälle menevät säännöt täytäntöön samalla kun ne pyrkivät säilyttämään innovatiivisuutensa ja kilpailukykynsä? Sääntelyteknologia (RegTech) on uusi ohjelmisto- ja infrastruktuuriratkaisujen ala, joka voi merkittävästi viedä säänneltyä digitaalista taloutta eteenpäin suuressa mittakaavassa. 

Tämä muistio osoittaa, että sääntelyteknologian ratkaisut voivat tarjota perustan, joka voi vauhdittaa digitaalisia innovaatioita ja kasvua Euroopan säännellyssä digitaalisessa taloudessa. Aivan kuten sääntelyteknologia mullisti rahoituspalvelut vuoden 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen ratkomalla sääntelyn monimutkaisuuksia, se voi nyt käynnistää vastuullista, huippuluokan ohjelmisto- ja teknologiakehitystä datan, web 3.0:n, laajennetun todellisuuden tai tekoälyn aloilla.

Ilmastonmuutos ja digitalisaatio ovat 2000-luvun kaksi suurta haastetta. Sääntelyteknologia on vastuulliselle teknologialle sama kuin ilmastoteknologia, kuten hiilidioksidin talteenotto tai fuusioteknologia, on ilmastonmuutokselle: se mahdollistaa sääntelyn vaikutuksen isossa mittakaavassa.

Sääntelyteknologiaratkaisuilla voidaan saavuttaa sääntelyn tehokkuus suuressa mittakaavassa; edistää sääntelyn oikeudenmukaisuutta tarjoamalla myös pienemmille toimijoille välineitä, joiden avulla ne voivat olla innovatiivisia ja silti noudattaa vaatimuksia; ja parantaa sääntelyn ketteryyttä vähentämällä huippuluokan innovaatioiden sääntelyyn liittyviä kuluja, kuten kokeiluympäristöjen eli hiekkalaatikoiden ja muiden lähestymistapojen kautta. Ne ovat sekä sääntelyn täytäntöönpanon valvonnan että erittäin innovatiivisen ja suorituskykyisen digitaalitalouden rakentamisen välineitä.

Olemme määrittäneet viisi sääntelyteknologian pääryhmää digitaalisessa taloudessa:

  • Riskeihin ja toimintoihin liittyvä teknologia: Organisaatioiden sisäiset työkalut, joiden avulla ne voivat hallita uusien säädösten noudattamista.
  • Vaatimustenmukaisuuteen ja raportointiin liittyvä teknologia: Organisaatioiden työkalut, joiden avulla ne voivat raportoida sääntelyviranomaisille ja tehdä yhteistyötä niiden kanssa.
  • Valvova teknologia: Työkalut, joiden avulla sääntelyviranomaiset voivat valvoa organisaatioita uusien säädösten mukaisesti.
  • Eettinen teknologia: Työkalut, joiden avulla organisaatiot voivat navigoida eettisesti harmailla alueilla ja käyttää vielä sääntelemätöntä teknologiaa.
  • Mahdollistava infrastruktuuriteknologia: Infrastruktuurityökalut, jotka ottavat huomioon ja panevat täytäntöön lainsäädännöllisiä vaatimuksia suunnittelun avulla sekä mahdollistavat niihin pohjautuvia vastuullisia palveluja.

Vastuullisen kasvun ja innovoinnin mahdollistaminen Euroopassa vaatii hallitusten, sijoittajien, yritysten ja asiantuntijoiden välisiä koordinoituja toimia. Tässä muistiossa esitetään neljä konkreettista suositusta, jotka voidaan toteuttaa välittömästi:

  • Muodostetaan yhteinen eurooppalainen visio sääntelyteknologian mahdollisuuksista Euroopan datastrategian ja vastuullisen teknologian uuden aikakauden toteuttamisessa.
  • Kootaan Euroopassa yhteen sääntelyteknologian ekosysteemi ja luodaan innovoinnin mahdollistavia monien sidosryhmien välisiä rakenteita.
  • Luodaan tarvittavat rahoitusrakenteet tukemaan sääntelyteknologiaratkaisuja.
  • Tiedotetaan innovoijille hyvissä ajoin tulevista säädöksistä ja potentiaalisista liiketoimintamahdollisuuksista.

Tämän muistion tarkoituksena on herättää keskustelua politiikkatoimien, liiketoiminnan ja investointien tasolla sääntelyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista sekä luoda innovaatioekosysteemejä, jotka voivat vauhdittaa sääntelyteknologioiden syntyä ja asemoitumista Euroopan talouden voimanlähteeksi.

Euroopalla on tilaisuus nousta maailman johtavaksi digitaalitalouden sääntelyteknologian kehittäjäksi ja hyödyntäjäksi.  Se voi osoittaa, miten teknologiset ratkaisut voivat auttaa eri alojen yrityksiä toimimaan vastuullisesti, innovatiivisesti ja samalla kilpailukykyisesti maailmanlaajuisesti.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Enabling the responsible use of technology at scale

Alaotsikko

Why Europe needs a regulatory technology innovation ecosystem

Tekijät

Paul Fehlinger

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2023

Julkaisija

Sitra

ISBN (PDF)

978-952-347-354-6

ISSN (PDF)

2737-1034

Aihe

European Union, legislation, digitalisation, digital technologies, digital services, markets, regulations, data, data management, regulatory technology, RegTech, platform economy, data economy, innovation

Sarja

Muistio

Mistä on kyse?