Sitran ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhdessä satojen asiantuntijoiden kanssa kehittämän uuden sote-raportoinnin mallin, sote-tietopakettien, testaaminen seitsemässä eri maakunnassa on nyt saatu päätökseen.
Kaikkiaan yli kolme vuotta kestäneen sote-tietopakettien kehitystyön aikana kertyneet opit ja kokemukset on nyt koottu julkaisujen kokonaisuudeksi, johon kuuluu Tiekartta sote-tietopakettien käyttöönottoon sekä tietopakettityötä yksityiskohtaisemmin määrittelevä Käsikirja 2.0, joka on yksityiskohtainen määrittelydokumentti tietopakettien kohdennus- ja laskentasäännöistä.
Tiekartan tarkoituksena on kuvata miten sote-tietopaketit on mahdollista ottaa käyttöön vuonna 2019.
Myös sote-tietopakettien laatu-, vaikuttavuus- ja uudistumiskykymittareista on laadittu erillinen dokumentti: Sote-tietopakettien laatu-, vaikuttavuus- ja uudistumiskykymittarit, jossa on kuvattu tietopakettikohtaiset mittarit ja niiden määritelmät.
Sote-tietopakettien kautta saadaan luotettavaa, läpinäkyvää ja vertailukelpoista tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ohjauksen ja päätöksenteon tueksi niin maakunnallisesti kuin kansallisesti.
Sote-tietopaketeilla kuvataan erityisesti maakunnallisen järjestäjän onnistumista palvelujen hankinnassa maakunnan väestölle sekä näiden kustannusten hallinnassa. Palvelujärjestelmän jatkuva kehittyminen ja nykyistä mahdollistavampi lainsäädäntö tuo tullessaan entistä monimuotoisemmat palvelu- ja rahoitustavat, joista esimerkkinä maakunnan liikelaitoksen tuotanto, maakunnan yhtiöitettyjen yksiköidentuotanto ja kapitaatiokorvauksen piirissä olevat palvelut.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.