Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -lista esittelee 41 kiertotalouden edelläkävijäyritystä Suomesta. Listallaan Sitra kannustaa suomalaisia yrityksiä kehittämään fiksua liiketoimintaa kiertotaloudesta.
Mitä yhteistä on pitkäikäisellä satamanosturilla, käytettyjen vaatteiden verkkokaupalla ja palveluna myytävinä työvaatteina?
Nämä ja 38 muuta ratkaisua löytyvät Sitran kokoamalta Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalta. Lista esittelee 41 suomalaista edelläkävijäyritystä, jotka toimivat kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Lista on jatkoa huippusuositulle Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalle, jota Sitra on päivittänyt vuodesta 2017. Tuona aikana kiertotalous
Kiertotalous
Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.
Avaa termisivu
Kiertotalous on noussut Suomessa yksittäisen edelläkävijäyritysten toiminnasta kannattavaksi liiketoiminnaksi yhä useammalle yritykselle.
”Uusi lista osoittaa, että Suomessa on tapahtunut kiertotalouden kehitysloikka. Meiltä löytyy yrityksiä ja ratkaisuja, jotka ovat edelläkävijöitä myös kansainvälisesti”, kertoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi.
Vuonna 2021 julkaistulta listalta löytyy sekä aiemmalta listalta tuttuja yrityksiä että uusia nimiä. Useista tuotekehitysvaiheessa olleista ratkaisuista on kehittynyt kaupallisen tason innovaatioita. Listalla on mukana sekä startup-yrityksiä että kiertotaloutta kohti matkaavia suuryrityksiä.
Tutustu listan yrityksiin alta.
KIERTOTALOUDEN KIINNOSTAVIMMAT 2.1 -LISTA
41 suomalaista kiertotalouden edelläkävijäyritystä. Lista on koottu kesällä 2021.
LIIKETOIMINTAMALLI
Esimerkit
Varusteleka ostaa käytetyt tavarat takaisin myyntiin: ”Koulutamme asiakkaitamme kuluttajista käyttäjiksi”
Esimerkit
Lindström tarjoaa työvaatteita palveluna: ”Vähennämme tekstiilien ylikulutusta ja säästämme luonnonvaroja”
Konecranes suunnittelee nosturit kestämään aikaa ja käyttöä: “Kaikki toimintamme tähtää tuotteiden elinkaaren pidentämiseen”
Esimerkit
Neste voisi tehdä muovien raaka-ainetta vaikkapa levistä ja kaatopaikkajätteestä: ”Panostus uuden kehittämiseen on huimaa”
Esimerkit
Kamupak pitää noutoruoan pakkaukset kierrossa digitaalisen pantin avulla: “Kertakäyttöpakkaukset kuuluvat historiaan”
Esimerkit
Touchpoint valmistaa työvaatteensa kiertämään: “Uusiokäyttö otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa”
Esimerkit
Honkajoella lihateollisuuden sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti: ”Niin kauan kuin lihaa syödään, sivutuotteet pitää hyödyntää”
Esimerkit
3stepIT tarjoaa enemmän kuin läppäreiden liisausta: ”Jopa 98 prosenttia laitteista kiertää uudelleen”
Esimerkit
Orthex kasvattaa kierrätysmuovien käyttöä: ”Valmistamme muovitavaroita kuluttajilta kerätystä pakkausmuovista”
Esimerkit
Durat ostaa takaisin valmistamansa kierrätysmuoviset kalusteet: “Tavoitteenamme on täysin suljettu kierto”
Esimerkit
Tori.fi auttaa suomalaisia kuluttamaan vastuullisesti: “Vertaiskaupan ansiosta ihmiset voivat ostaa käytettynä juuri sitä, mitä tarvitsevat”
Esimerkit
Pure Waste valmistaa vaatteita, lankoja ja kankaita sataprosenttisesti kierrätetystä materiaalista: “Huomioimme kiertotalouden aina tuotteen suunnittelusta vaatteiden takaisinottoon asti”
Esimerkit
Gasum tuottaa biokaasua jätteestä: ”Asiakkaat etsivät kuumeisesti energiaratkaisuja vähentääkseen hiilidioksidipäästöjään.”
Esimerkit
Soilfood jalostaa lannoitteita teollisuuden sivuvirroista: ”Jalostetut tuotteet tekevät maanviljelijöiden pelloista hiilinieluja”
Esimerkit
Biolan hyödyntää eri alojen sivuvirtoja: ”Kaikille tutusta Mustasta Mullasta puolet on kompostiseosta”
Esimerkit
Valtra kunnostaa traktorien vanhat vaihdelaatikot Reman-ohjelmallaan: “Annamme traktoreille jopa 30 vuotta lisää elinikää”
Esimerkit
Rester on Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan tekstiilinkierrätyslaitos: ”Haluamme mullistaa teollisuuden tekstiilien raaka-aineet”
Esimerkit
Tamturbo tarjoaa paineilmaa palveluna: ”Teemme teknologiamurrosta tehtaissa
Esimerkit
Remeo moninkertaistaa rakennusteollisuuden ja kaupan alan jätemateriaalin uusiokäytön: “Laadukas raaka-aine on kiertotalouden edellytys”
Esimerkit
Vaatelaastari paikkaa housunpolvet hujauksessa: ”Tahra tai reikä ei tee vaatteesta roskaa”
Esimerkit
Ponsse laittaa kalliiden metsätyökoneiden osat kiertoon: ”Kaikki lähti asiakkaidemme tarpeista”
Esimerkit
Spinnova tekee tekstiilikuitua sellusta: ”Olemme maailman ainoa yritys, joka valmistaa tekstiilikuitua ilman haitallisia kemikaaleja”
Esimerkit
Woodly tuottaa kirkkaita muovipakkauksia puusta: ”Teemme isojen yritysten vastuullisuustavoitteet mahdollisiksi”
Esimerkit
Betolar korvaa sementin vähäpäästöisellä kiertotalouden vaihtoehdolla: “Sivuvirrat pitää nähdä uutena raaka-aineen lähteenä neitseellisten sijaan”
Globe Hope valmistaa vastuullista muotia kierrätystekstiileistä: “Liiketoimintamme perustui kiertotaloudelle, ennen kuin termiä oli edes keksitty”
Esimerkit
Papticin kehittämällä materiaali-innovaatiolla korvataan muovia pakkauksissa: “Valmistamme materiaalia, joka on yhtä vahvaa kuin muovi, mutta yhtä helposti kierrätettävää kuin paperi”
Esimerkit
Kotkamills korvaa pakkausten muovia kartonki-innovaatiolla: ”Luomme suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuutta”
Esimerkit
Emmy tekee vaatteiden kierrosta helppoa: ”On tärkeää, että laadukas tuote säilyy käytössä mahdollisimman pitkään”
Esimerkit
ResQ Club pelastaa ravintoloiden hävikkiruuan kuluttajien lautasille: “Palvelun tulee taipua eri markkinoiden tarpeisiin”
Esimerkit
Whim kokoaa kaikki liikkumistavat yhteen pakettiin: ”Tarjoamme liikkumisen vapauden ilman omistamisen tuskaa”
Esimerkit
Raision ostama Beanit tarjoilee härkäpapua lautasillemme: ”Suomalaisella härkäpavulla on maailmalla kysyntää”
Esimerkit
Fiksuruoka tuo hävikkiruuan kotiovelle: “Mitä enemmän kasvamme, sitä enemmän vähennämme hävikkiä”
Esimerkit
Infinited Fiber synnyttää tekstiilikuidun uudelleen: ”Tekstiilialan murroksen näkee ja tuntee”
Esimerkit
Kiertotalouskonserni EcoUp valmistaa hiilineutraalia eristettä ja uusiokäyttää purkumateriaalia: “Autamme rakennusalaa vihreään siirtymään”
Esimerkit
Valtavalo taistelee kertakäyttökulttuuria vastaan vaihdettavan valonlähteen valaistusratkaisuilla: “EU-lainsäädäntö mukailee vihdoin sitä viestiä, jota olemme vieneet eteenpäin jo vuosia”
Esimerkit
Skipperi tuo veneilyn yhä useamman ulottuville: ”Jaettu vene on fiksu vene”
Esimerkit
Vaatelainaamo Vaatepuu auttaa kuluttajien lisäksi suunnittelijoita: ”Yhteiskäyttö näyttää, onko vaate suunniteltu kestäväksi”
Esimerkit
Ecolan ottaa voimaloiden tuhkan hyötykäyttöön: ”2021 on Suomessa tuhkalannoituksen ennätysvuosi”
Esimerkit
Combi Works ottaa tehtaiden hukkakapasiteetin hyötykäyttöön: ”Tarjoamme tehdastuotantoa palveluna”
uutiset
Uudelle Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle nousi 41 suomalaista edelläkävijäyritystä
artikkelit
Tässä ne ovat – 41 kiinnostavaa kiertotalousyritystä Suomesta
artikkelit
Kysymyksiä ja vastauksia Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listasta
Mistä on kyse?
Ilmastokriisin hillintä ja luontokadon pysäyttäminen eivät odota. Se tarkoittaa, että hyvinvointi ei voi enää perustua aina vain uusien tavaroiden valmistamiseen ja uusien luonnonvarojen käyttöönottoon.
Kiertotalous
Kiertotalous
Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.
Avaa termisivu
Kiertotalous
on tulevaisuuden liiketoimintaa, jota tehdään Suomessa jo tänään. Globaali siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta on suomalaisille yrityksille mahdollisuus laajentaa liiketoimintaansa uusille markkinoille ja luoda kestävää kasvua.
Sitra on ylläpitänyt Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa vuodesta 2017. Tuona aikana kiertotalous on noussut yksittäisen edelläkävijäyritysten toiminnasta kannattavaksi liiketoiminnaksi yhä useammalle yritykselle.
Keväällä 2021 kootullle uudelle Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1. -listalle etsittiin avoimella haulla yrityksiä, jotka
Ovat kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan edelläkävijöitä
Tarjoavat ratkaisuja globaaliin kestävyyskriisiin ratkaisemalla ilmastokriisiä, hidastamalla luontokatoa ja hillitsemällä luonnonvarojen ylikulutusta kiertotalouden keinoin
Voivat kasvattaa ja skaalata liiketoimintaansa entisestään.
Etsimme esimerkkejä kaikista viidestä kiertotalouden liiketoimintamallista:
Tuote palveluna: palvelujen tarjoaminen tuotteiden sijaan
Uusiutuvuus: uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien sekä uusiutuvan energian käyttö tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa
Jakamisalustat: tavaroiden ja resurssien käyttöasteiden kasvattaminen ja elinkaaren pidentäminen digitaalisilla alustoilla mm. vuokrauksen, myymisen, jakamisen ja uudelleenkäytön myötä
Tuote-elinkaaren pidentäminen: Tuotteita pidetään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan mahdollisimman pitkään tai useita käyttökertoja mm. huollon, korjaamisen ja uudelleenvalmistuksen keinoin.
Resurssitehokkuus & kierrätys: materiaali- ja energiatehokkaat ratkaisut, sekä elinkaarensa loppuun tulleiden tuotteiden ja raaka-aineiden takaisinkeräys ja uudelleenhyödyntäminen.
Miten lista on koottu?
Etsimme listalle yrityksiä avoimella haulla. Kaikki yritykset saivat hakea listalle verkkolomakkeen avulla. Lisäksi kuka tahansa pystyi vinkkaamaan kiinnostavia yrityksiä. Myös Sitran kiertotaloustiimi kannusti potentiaalisia yrityksiä hakemaan. Sitra oli yhteydessä kaikkiin vinkattuihin yrityksiin, ja yrityksiä pyydetään täyttämään hakulomake arviointia varten.
Yritysten arviointi
Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle haki 168 yritystä, joista asiaantuntijaraati valitsi mukaan 41 kiinnostavinta. Raati koostui Sitran ja sen sidosryhmien kiertotalousasiantuntijoista. Asiantuntijaraadissa toimivat:
Marleena Ahonen, kiertotalousasiantuntija, Sitra
Jyri Arponen, johtava kiertotalousasiantuntija, Sitra
Jussi Hattula, johtaja, kasvusijoitukset ja teolliset sijoitukset, Suomen Teollisuussijoitus Oy
Petri Lehtipuu, senior advisor, asiantuntijapalvelut, Laatukeskus
Marika Ollaranta, bio- ja kiertotalousjohtaja, Business Finland
Riku Sinervo, kiertotalousasiantuntija, Sitra
Ennen asiantuntijaraadin arviointia Sitran asiantuntijat tekivät esivalinnan arviointiin pääsevistä yrityksistä. Tässä vaiheessa karsittiin esimerkiksi yrityksiä, joiden liiketoiminta ei perustunut kiertotaolouteen.
Asiantuntijaraati arvioi yrityksiä neljän arviointikriteerin avulla:
Kiertotalousratkaisun mielenkiintoisuus: Esimerkki on kiertotalousajattelun, sen keskeisten periaatteiden ja erityisesti uusien toimintamallien näkökulmasta mielenkiintoinen ja innostava
Vakiintuminen liiketoiminnaksi: Esimerkki kuvaa jo selkeästi edistettyä tai vakiintunutta liiketoimintaa, ei vain pelkkää ideaa tai tutkimushanketta
Vaikuttavuus kiertotalouden näkökulmasta: ratkaisulla on (potentiaalisesti) merkittävä positiivinen vaikutus kiertotalouden ja ympäristövaikutusten näkökulmasta (todentamista ei ole edellytetty)
Ratkaisun skaalattavuus: Esimerkillä on selkeä skaalauspotentiaali.
Lista on asiantuntijaraadin näkemys tämän hetken ajankohtaisimmista ja mielenkiintoisimmista kiertotalouden ratkaisuista ja yrityksistä. Tavoitteena ei ole valita Suomen parhaita kiertotalousyrityksiä.
Keitä on mukana?
Sitran kiertotaloustiimi vastaa listan kokoamisesta. Riippumattomista kiertotalousasiantuntijoita sekä Sitran asiantuntijoista koostuva asiantuntijaraati valitsee listalle pääsevät yritykset.
Missä mennään?
Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista lanseerattiin keväällä 2017, jonka jälkeen lista on päivitetty syksyllä 2017 ja keväällä 2019. Kevään 2019 päivityksen jälkeen listalla oli 124 yritystä.
Tärkeä ja luonteva jatkumo Kiinnostavimmat -listalle olivat vuonna 2019 Sitran ja Laatukeskuksen ensimmäistä kertaa jakamat kiertotaloustunnustukset ja -kunniamaininnat kiertotalouden edelläkävijäyrityksille. Tunnustusten tavoitteena oli lisätä kiertotalouden tärkeyttä yritysten keskuudessa, nostaa esiin menestyneitä yritysesimerkkejä ja kirittää yrityksiä panostamaan kiertotalouteen.
Vuonna 2021 koottu Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 jatkaa aiemman listan työtä ja esittelee tämän hetken kiinnostavimpia kiertotalouden yritysesimerkkejä.
Keväällä ja syksyllä 2017 sekä keväällä 2019 tehtyjen päivitysten yhteydessä yrityshaastatteluissa oli apuna Sitran tilaamana konsulttina Deloitte Oy.
TYÖKALUJA
Kehitä kiertotaloudesta fiksua liiketoimintaa
uutiset
Uusi käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen – sopii kaikille suomalaisyrityksille!
uutiset
Selvitys: Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on yritysten etu – tarjoaa miljardiluokan mahdollisuuksia globaalisti ja pienentää riskejä
Ilmiö
Mikä yhdistää menestyviä kiertotalousratkaisuja?
hankkeet
Shift 1.5
julkaisut
Omistamisen muutos kiertotaloudessa
archived
Miten yrityksesi voi lisätä materiaalien ja tuotteiden kiertotaloutta?
Voit hakea yksittäistä yritystä tai tietyssä kaupungissa toimivaa yritystä yläoikeassa olevan www.sitra.fi-hakuvalikon kautta. Yritysten tarkempi kategorisointi päivitysvuoden ja yrityksen kotipaikan mukaan löytyy tästä Excelistä.
Muokattu 4.10.2017: Ecofer Oy on poistettu listalta yrityksen toiminnan keskeydyttyä.
Muokattu 28.12.2017: Grano Oy on poistettu listalta listauksen tason kiristyttyä.
Muokattu 6.2.2018: BioGTS on poistettu listalta yrityksen hakeuduttua konkurssiin. RealGreen on poistettu listalta konseptin toiminnan päätyttyä.
Ota yhteyttä
ihmiset
Riku Sinervo
Johtava asiantuntija, Kansainvälinen toiminta
ihmiset
Marleena Ahonen
ihmiset
Kari Herlevi
Ohjelmajohtaja, Kansainvälinen toiminta
ihmiset
Antti Lehtinen
Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
KIERTOTALOUDEN KIINNOSTAVIMMAT 2.1 -LISTA
41 suomalaista kiertotalouden edelläkävijäyritystä. Lista on koottu kesällä 2021.