Syftet med projekteten som nu startar är att utöka användningen av artificiell intelligens (AI) inom social- och hälsovårdstjänster. Projekten har olika prioriteringar: målet i Västra-Nylands är at utvidga AI-assisterad registrering inte bara till läkare utan även till andra yrkesgrupper som registrerar mottagningar och klientmöten, och att konkurrensutsätta en lösning för hela välfärdsområdet. Inom Egentliga Tavastlands välfärdsområdet kommer AI att användas för att sammanställa bakgrunds- och riskdata om kunden och för att förutse förändringar i funktionsförmågan.
Social- och hälsovårdsministeriet beviljade Västra Nylands välfärdsområde 550 000 euro i finansiering för att utveckla AI-assisterad registrering. Ministeriet beviljade Egentliga Tavastlands välfärdsområde 480 000 euro i finansiering (på finska) för AI-baserad insamling av bakgrunds- och riskdata om kunder samt kapacitetsförutsägelser.
”Jag är övertygad om att AI-assisterad registrering avsevärt kommer att effektivisera det dagliga arbetet för social- och hälsovårdspersonal i framtiden. Den betydande AI-finansiering som vårt välfärdsområde beviljats stärker tron på att vi är på rätt väg och påskyndar ytterligare det utvecklingsarbete som vi redan har påbörjat”, säger Johan Sanmark, FUI-direktör på Västra Nylands välfärdsområde.
”Vi utvecklar AI-baserade verktyg för att sammanställa bakgrunds- och riskdata om kunderna för att underlätta arbetet för social och hälsovårdspersonalen. När vi utvecklar moderna sätt att arbeta i frontlinjen tror vi att detta kommer att påverka personalens arbetstillfredsställelse och återspeglas i en smidigare upplevelse för invånarna i regionen”, säger Teemu Oksanen, chef för informationsförvaltning i Egentliga Tavastlands.
Sitras projekten, som föregick dessa stora projekten som nu startar, syftade till att testa användningen av AI inom hälso- och sjukvården, i synnerhet för att uppnå kostnadsbesparingar. Detta är en mycket viktig fråga, särskilt när det gäller registrering av patientuppgifter, där social- och hälsovårdspersonalen tillbringar upp till 3 timmar och 15 minuter om dagen (på finska).
”Det är fint att resultaten av de tidigare projekten, som delvis finansierades av Sitra, uppmuntrar till en betydande ytterligare satsning. AI kommer att påskynda läkarens arbete och hjälpa till att förutse riskfyllda situationer. Båda är viktiga, till exempel för kostnadsutvecklingen inom social- och hälsovården. De lärdomar som dragits bör omsättas i praktiken”, sammanfattar ledande expert Petri Lehto det arbete som gjorts i Sitras projekt.
Sitra arbetar med partner för att utveckla och testa lösningar för att modernisera Finland. Sitra stärker samhällets förmåga att hitta nya lösningar och sammanför de aktörer som gör förändring möjlig. Målet är att hjälpa partnerna att lyckas i sitt reformarbete och på så sätt tjäna det finländska samhället.
Läs mer i Västra Nylands välfärdsområdes nyheter (9.1.1025) och Egentliga Tavastlands välfärdsområdes nyheter (22.1.2025, på finska).
Sitra söker efter idéer, utvecklar och testar lösningar tillsammans med partner för att förnya Finland. Vi stärker samhällets förmåga att hitta nya lösningar och sammanför aktörer för att möjliggöra förändring. Målet är att hjälpa våra samarbetspartner att lyckas i sitt förnyelsearbetet och därigenom tjäna det finländska samhället.
29.1.2025 artikeln uppdaterad och tillagd information om Egentliga Tavastlands välfärdområde