”Jag har alltid varit rund, men det har inte hindrat mig. Jag har ärvt min mammas gener. Trots min övervikt rör jag mycket på mig och varken blodtrycket, kolesterolet eller hjärtat har orsakat några problem.
Jag blev pensionär för drygt ett år sedan. Mitt arbete på Lantmäteriverket hade varit stressigt och jag tänkte att nu kan jag njuta av livet.
På en vandringsresa till Saariselkä fick jag ont i benet och min vrist blev svullen. En ortoped gjorde en magnetundersökning men kunde inte hitta något fel i vristen. Han erbjöd en cortisonspruta. Jag sade att månne inte svullnaden har orsakats av min övervikt. Ortopeden antecknade att patienten inte vill ha en spruta, utan tänker gå ner i vikt. Det gav mig verkligen motivation.
Ortopeden antecknade att patienten inte vill ha en spruta, utan tänker gå ner i vikt. Det gav mig verkligen motivation.
Inom några veckor såg jag en annons i tidningen Keskisuomalainen, där man sökte frivilliga till Onnikka-experimentet. Jag anmälde mig genast. Jag fick kontakt på distans med en sjukskötare, man mätte allt möjligt och jag laddade ner Onnikka i min mobil.
Jag har slaviskt utfört allt som Onnikka kräver, och lite mer. Jag har ställt mig på vågen varje måndag och fört dagbok över vad jag har ätit och hur jag har rört på mig.
När man konstaterade att jag led av sömnapné, blev jag ännu mer entusiastisk. Det beror på att näsans mittparti är snett och problemet åtgärdades med en övertrycksmask, men övervikten är också en del av problemet.”
Frukosten tillagas redan på kvällen
”Jag var mycket motiverad till att läsa allt som Onnikka erbjöd.
Appen pratar också mycket om känslor, men den biten intresserade mig inte. Visst förstod jag att jag under min karriär hade varit oerhört trött efter arbetsdagen och köpt hem delikatesser för att skämma bort mig själv, så visst var det frågan om känslomässigt ätande.
Som pensionär har jag ändå inte haft samma stress och då plockar jag hellre konkreta tips för min viktkontroll.
Jag började tillreda min mat själv och skrev alltid en inköpslista innan jag gick till matbutiken. Tidigare hade jag alltid impulsköpt alla slags färdigmat och grillmat.
På något sätt följde Onnikka eller någon människa bakom appen med mina svar. En gång frågade Onnikka om jag har läst varudeklarationen på livsmedlen i matbutiken och jag svarade att jag hade glömt glasögonen hemma. Vid nästa hållplats påminde Onnikka mig om att göra om uppgiften med glasögon.
Numera har jag en noggrann lista över vad jag äter under en vecka. Jag har lämnat bort rött kött och äter mycket grönsaker. Ofta tillreder jag hela veckans måltider och fryser ner dem.
Till frukost äter jag mycket grönsaker och dagens grönsaksranson fylls redan då. Jag äter alltid en rå selleristjälk. Av någon orsak håller den hungern borta hela dagen. Jag har prata om detta med de andra kvinnorna i husbolaget och de har också börjat äta selleri och har lagt märke till samma sak.
På morgonen äter jag dessutom rågbröd, ost och chili. Jag tillreder frukosten redan på kvällen och slår in den i plastfilm och låter den vänta i kylen. Till lunch lagar jag grönsaksgratäng med fisk eller kyckling samt olika slags grönsakssoppor. Middagen består av en banan, grekisk yoghurt och bär.
Onnikka rekommenderar flera små måltider under dagen, men mitt liv är så aktivt att jag bara hinner äta tre måltider.”
5 800 kilometer cykling
”Vid sidan av Onnikka har min hälsa påverkats av att jag tack vare min pensionering har kunnat ändra min livsrytm.
Jag flyttade till ett nytt husbolag med senior- och studentbostäder. En bilplats skulle kosta 800 euro per år, så jag sålde bilen och köpte en elassisterad cykel. Jag tar mig med den till nästan alla platser, också till barnen dit det är 15 kilometer. Förra sommaren och i sommar har jag cyklat sammanlagt 5 800 kilometer.
I husbolagets nedre våning finns ett gym som jag går till flera gånger i veckan. Jag deltar också i en konditionscirkel, joggar och motionerar på många olika sätt.
Under mitt Onnikka-år gick jag ner elva kilo. Viktminskningen skedde under de första åtta månaderna och vikten stannade där. Nu har min vrist blivit bättre. Tack vare masken lider jag inte längre av sömnapné, utan kan vila ut ordentligt på nätterna.
Alla laboratorievärden, såsom kolesterol, blodtryck och levervärden har blivit bättre. Till och med sjukskötaren sa att det här är nog något helt otroligt.”
Projekten genomfördes som en del av Sitras projekt Hälsodata 2030 där man skapar lösningar och spelregler för att utnyttja hälsodata över gränserna i Europa och stöder konkurrenskraften inom hälsobranschen i Finland. Sitras mål är att sammanställa nya information om användningen av digitala vårdformer som en del av vårdarbetet.
Läs mer
Läs mer om patienternas och vårdpersonalens erfarenheter under experimentet.