Plock
Beräknad läsningstid 2 min

Försök: Användningen av generativ artificiell intelligens skapar möjligheter i lagstiftningsarbetet

Artificiell intelligens kan erbjuda lösningar på de utmaningar som lagstiftare står inför. Ett försök finansierat av Sitra visade att prestandan hos de finska språkmodeller som testades kräver ytterligare utveckling.

Författare

Johanna Kippo

Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Artificiell intelligens har en klar potential för att effektivisera lagberedningen, men de finska språkmodellerna behöver utvecklas ytterligare för att bättre stödja lagberedningen, visar en ny rapport från Kommunikationsministeriet (på finska).  

I ett försök finansierat av Sitra testade ministeriet användningen av generativ artificiell intelligens baserad på finska stora språkmodeller för att stödja och effektivisera lagberedningen.   

Försöket och rapporten utfördes av programvaru- och konsultföretaget Futurice.   

Bearbetningen av stora datamängder skulle kunna underlättas  

I försöket genomfördes en testversion av en tjänst som fungerar med användargränssnittet chatbot och där lagstiftare kan ställa frågor om den finska lagstiftningen. Tjänsten testades i samband med lagberedningen inför det nationella verkställandet av EU:s dataregelverk.  

Artificiell intelligens ansågs kunna erbjuda lösningar på de utmaningar som lagstiftarna står inför, till exempel hanteringen av stora mängder data.   

Enligt rapporten var dock prestandan för de finska språkmodeller som testades under projektet inte på en tillräckligt hög nivå för att stödja lagberedningen. Språkmodellerna kunde inte hämta tillräckligt med information på en gång och producerade inte diskussioner på ett tillfredsställande sätt.  

Utmaningarna bestod i den begränsade mängden text som samtidigt skulle hanteras och den otillräckliga tillgången på utbildnings- och finjusteringsdata på finska.   

Lärdomar inför vidareutbildningen av språkmodellen  

Sitra finansierade försöket med att utforska sätt att effektivisera arbetet inom den offentliga sektorn med hjälp av generativ artificiell intelligens. Samtidigt samlades lärdomar om förutsättningarna för och utmaningarna med vidareutbildningen av den finska språkmodellen.  

Syftet med försöket var att påskynda Finlands strategiska självständighet inom artificiell intelligens, dvs. att skapa språkmodeller inom EU och i Finland som passar vår kultur och våra värderingar samt data för att inskolas i och använda dem.  

Vad handlar det om?