Vad handlade projektet om?
År 2020 publicerade Europeiska kommissionen en datastrategi, där huvudprincipen är idén om dataområden Dataområde En helhet som består av gemensamt överenskomna principer och spelregler, som är avsedd för utbyte och delning av data inom vissa branscher eller mellan branscher. Öppna termsidan Dataområde som den digitala konkurrenskraftens ryggrad. Ungefär ett år senare lanserade Sitra projektet Gaia-X Finland, med syftet att förtydliga bilden av dataområden, de affärsfördelar de möjliggör och det bästa sättet för Finland att säkerställa inhemska aktörers framgång i den europeiska dataekonomin. Projektets huvuduppgift var att samordna Finlands lokala Gaia-X-nätverk eller hubb.
Gaia-X är ett paneuropeiskt nätverk av aktörer som ursprungligen syftade till att samordna europeiska molnleverantörer som ett alternativ till amerikanska och kinesiska digitala teknikjättar. Nätverkets arbete var strukturerat kring diskussioner för att säkerställa samarbete på europeisk nivå och kring arbetet med nationella nätverks användningssätt, med vilket man strävade efter att skräddarsy gemensamma lösningar för att tillgodose olika aktörers behov. Under Sitras koordineringsperiod bestod det finska lokala nätverket av sju sektorsspecifika arbetsgrupper.
Senare gick Gaia-X samman med andra europeiska nätverk för dataområden i form av det EU-finansierade projektet Data Spaces Support Centre (DSSC). Sitra deltog tack vare sitt tankeledarskap om styrmodeller för dataområden och i synnerhet sitt arbete med regelverket.
I början av Sitras projekt var en av de största överraskningarna hur få företag i Finland som ser dataanvändning som en viktig del av sin verksamhet. För att dataekonomi ska vara intressant för företagen måste de kunna skapa värde av data eller förstå hur de kan använda data för att förbättra sin egen verksamhet. För att kunna dra nytta av dataresurser måste man ha en affärsmodell som kan utnyttja data utanför den egna organisationen. Majoriteten av de finska företagen har fortfarande en lång väg att gå.
Ur ett internationellt perspektiv är dataekonomin redan nu en mycket lukrativ bransch, där det ligger i sakens natur att de som går i täten skördar de största framgångarna och uppnår ett försprång som är mycket svårt att ta igen senare. Finland har bråttom om vi vill fortsätta att leda digitaliseringen.
I motsats till vad man trodde fanns det knappt några dataområdesprojekt i Finland när projektet startade.
Vad har vi uppnått?
Med hjälp av finansieringsansökan lanserade vi fem pilotprojekt för att utnyttja dataområden, vilket resulterade i dataområden för sjötransport, flygtransport, jordbruk och personalutveckling i Finland. Dessa kommer att kopplas till den europeiska utvecklingen i stort. Erfarenheterna från pilotprojekten visade hur viktigt det är med rätt organisatör för att affärsverksamhetsekosystemet och det dataområde som det tjänar ska lyckas.
Koordinationsarbetet inom den finska Gaia-X-hubben visade att Gaia-X i praktiken är en uppsättning teknikval som kommer att bli relevanta när dataområden börjar byggas upp. Finland har ännu inte kommit så långt. Längst på väg är kanske den gemensamma insatsen mellan Finland, Estland och Island, X-Road, inom vilken Nordic Institute for Interoperability Solutions NIIS tog över koordineringen av det finska Gaia-X-nätverket våren 2024.
Ett produktivare tillvägagångssätt än teknikvalen var den verksamhetsmodell för dataområdesnätverk som testades i Belgien, Nederländerna och Österrike, som omfattade en målmedveten gemensam insats för att omvandla nationella idéer till europeiska framgångshistorier. Så föddes Data Spaces Alliance Finland, som lanserades våren 2024 och samordnas av Finlands Teknologiindustri och TIEKE. Målet är att Data Spaces Alliance Finland ska sammanföra Finlands viktigaste aktörer inom dataområden och säkerställa de finska operatörernas konkurrenskraft i Europas accelererande dataekonomi. 23 ledande organisationer inom den offentliga och privata sektorn deltar, däribland Sitra.
För att förbli livskraftig behöver en gemenskap tillräckligt många gemensamma mål och någon form av lägereld. En sådan eld tändes i april 2024 i form av den utsålda Nordic Data Festival (videoklipp av presentationerna finns på evenemangssidan). Traditionen kommer att fortsätta under VTT:s ledning 2025, men innan dess kommer Gaia-X Summit att samla internationella dataområdesutvecklare i Finland i november 2024.
Eftersom arbetet med dataområden är på god väg i Finland och Europa är det nu rätt tid för Sitra att kliva åt sidan och låta andra leda det praktiska utvecklingsarbetet. Sitra kommer dock att fortsätta att vara en aktiv medlem i Data Spaces Alliance Finland och i nätverken Gaia-X och Data Spaces Support Centre.