Sammanställning
Beräknad läsningstid 6 min

Kan teknik underlätta tillämpning av komplicerad reglering?

Tekniska lösningar för regelefterlevnad hjälper organisationer att nå framgång i en alltmer komplex omvärld. Sitra har finansierat ett verktyg som ska göra det lättare för i synnerhet små och medelstora företag att tolka förordningen om artificiell intelligens.

Författarna

Laura Halenius

Ledande Expert, Program

Meeri Toivanen

Expert, Program

Publicerad

Regleringens omfattning i förhållande till de innovationer som uppstår är en regelbundet återkommande diskussion i Europa. Mario Draghi, som är tidigare ordförande för Europeiska centralbanken, kritiserar kommissionens regleringsiver i sin rapport om europeisk konkurrenskraft (på engelska). I de nya kommissionskandidaternas uppdrag betonades behovet av att förenkla regleringsdjungeln och föra fram metoder för smidigare tillämpning av bestämmelserna.

Syftet med EU:s nya datareglering är att bygga upp en fungerande inre marknad för data och generera nya möjligheter för företag att ta fram innovationer. Trots de nya möjligheterna förhåller sig företagen motstridigt till den nya regleringen. Till exempel i Sitras företagsenkät ansåg små och medelstora företag i Finland och i tre jämförelseländer att den komplicerade och svårtolkade regleringen är den största stötestenen för att nå framgång inom dataekonomi.

Tekniken kan ge lösningar för att tolka även komplicerad reglering. Regtech, det vill säga program som underlättar regelefterlevnaden, är ett område där det pågår snabb utveckling och som har en stor potential för att förenkla framtagning av innovationer och effektivisera affärsverksamheten i en noggrant reglerad dataekonomi. Sitra har utarbetat en promemoria (sammanfattning på svenska, publikation på engelska) om regtech (regulatory technology), ett begrepp som är bekant sedan tidigare inom finansbranschen.

Sammanfattning av Sitras promemoria med rekommendationer

Sitras promemoria redogör för de metoder som regtech erbjuder företag för tolkning av de fem förordningar som bygger på EU:s datastrategi. Den utgår från frågan: Hur kan företag av alla storlekar som verkar inom dataekonomin anpassa sin verksamhetsmodell till reglerna och samtidigt hänga med i den allt hårdare konkurrensen om innovativa lösningar?

Verktygen för regelefterlevnad är ett sätt att hjälpa företagen att göra sig bättre insatta i den reglering som gäller dem. Verktyget tar inte bort företagens ansvar, utan syftet är att ange riktningen och styra företaget att kontakta den behöriga myndigheten vid behov.

Efterfrågan på tekniska lösningar som avhjälper regulatorisk komplexitet kommer att öka i framtiden, och det ger också upphov till nya affärsmöjligheter. Vi kan dra lärdom av vad som hände inom finansbranschen efter den globala finanskrisen 2008.

Sedan 2010 har hela världen successivt infört nya och långtgående regler för finansbranschen. Finansbranschen, som i stor omfattning hade digitaliserats, var plötsligt tvungen att hitta nya lösningar för att kunna fungera konkurrenskraftigt och ansvarsfullt i en reglerad och gränsöverskridande miljö.

Regtech uppstod som ett svar på detta behov och påskyndade på så sätt innovationer inom finansbranschen, som stod under omställningstryck (s.k. financial technology, fFintech). De tekniska lösningarna hjälpte företagen att tillämpa olika krav i den gränsöverskridande verksamhetsmiljön och samtidigt öka sin konkurrenskraft på ett hållbart sätt.

Regtech-lösningar kan göra det möjligt att effektivt genomföra regleringen i stor skala. Nya tekniska lösningar kan bidra till en rättvisare marknad genom att även mindre aktörer får tillgång till verktyg som gör att de kan vara innovativa och samtidigt uppfylla de krav som ställs på dem. Regtech kompletterar andra innovationsfrämjande åtgärder, till exempel försöksmiljöer för regleringen.

Regtech inom dataekonomin kan delas in i fem huvudgrupper

  • Risk- och verksamhetsteknik: Interna verktyg för organisationer så att de kan hantera efterlevnaden av nya bestämmelser.
  • Efterlevnads- och rapporteringsteknik: Verktyg för organisationer så att de kan rapportera till och interagera med tillsynsmyndigheter. 
  • Tillsynsteknik: Verktyg för tillsynsmyndigheter så att de kan övervaka organisationers efterlevnad av nya bestämmelser.
  • Etikteknik: Verktyg som hjälper organisationer att agera i etiska gråzoner och använda sig av oreglerad teknik. 
  • Möjliggörande infrastrukturteknik: Infrastrukturverktyg för implementering och genomförande av de lagstadgade kraven vid planeringen som underlag för hållbara tjänster.

För att man ska kunna dra nytta av regtech, ger promemorian rekommendationer ur olika synvinklar.

  • Vi behöver en ambitiös vision på EU-nivå om regtech som en del av strategin för genomförande av regleringen.
  • Vi behöver ett ekosystem för regtech som sporrar till innovation, samarbete och interoperabilitet på området.
  • Vi behöver smidig finansiering till regtech för att säkerställa skalfördelar i ett tidigt skede, såväl från medlemsländerna och på EU-nivå som från privata aktörer.
  • Vi behöver projekt som på ett målinriktat sätt uppmuntrar utvecklingen av techtech-lösningar redan innan den nya regleringen börjar tillämpas.

Nytt verktyg för tillämpning av förordningen om artificiell intelligens
Ett exempel på ett regtech-verktyg lanserades i november 2024. Med hjälp av verktyget kan organisationer smidigt bedöma om EU:s förordning om artificiell intelligens (AI Act) gäller deras verksamhet och vilka konsekvenser den har. Lösningen kompletterar förordningens mål om att påskynda innovationer och stödja små och medelstora företag att förstå sin plats i AI-värdekedjan.

Under början av 2025 kommer det att lanseras två till verktyg som hänför sig till datalagen (Data Act) och förordningen om det europeiska hälsodataområdet (EHDS). Verktygen finns gratis tillgängliga på plattformen Entries fram till utgången av 2025. Under försöket samlas in användarrespons för att utveckla regtech-lösningarna.

Sitra finansierar tillsammans med Teknologiindustrin ett försök för att utveckla verktyget genom att ta fram regtech som ska underlätta tillämpningen av EU:s digitala reglering.

Vad handlar det om?