Hundratusentals unga och barn har marscherat för klimatet runt om i världen. Nyligen kom de med en vädjan till oss vuxna: de kan inte lösa klimatkrisen ensamma, utan de behöver vårt stöd.
Det är de vuxnas tur i september under den internationella aktionsveckan för klimatet. Under veckan uppmanas vi att gå i klimatstrejk för en dag. Finlands strejkdag är fredagen den 27 september.
ITUC som representerar den internationella fackföreningsrörelsen har meddelat att man stöder strejken. På nationell nivå har bland annat tyska Verdi med cirka två miljoner medlemmar också meddelat att de deltar.
En strejk är ett kraftfullt verktyg. I ett land som Finland undviker man ofta strejker förutom när det gäller att försvara direkta förmåner för arbetstagare.
En strejk är ett kraftfullt verktyg. Som tur är finns det många andra sätt att delta.
Alla varken vill eller ens kan marschera ut från sin arbetsplats, även om det gäller en så viktig sak som klimatkrisen. Om arbetet har direkt koppling till att minska utsläppen, skulle en traditionell strejk inte ens gynna saken.
Som tur är finns det många andra sätt att delta. Här är 8 + 1 tips på sätt att utnyttja dagen för klimatet.
- Workshop. Ordna en utbildning eller workshop på din arbetsplats som tar upp bakgrunden till klimatkrisen och förbättrar beredskapen för att bekämpa den.
- Fördjupa dig. Uppdatera dina kunskaper om klimatfrågor (läs mer bl.a. om klimatlösningar och en hållbar vardag).
- Fasta. Fasta och donera pengarna du sparar till klimatarbetet till exempel via miljö- och utvecklingsorganisationer.
- Vägkarta. Gör upp en plan med dina arbetskamrater om att minska utsläppen på din arbetsplats och kom överens om fortsatta åtgärder.
- Sociala medier. Följ med organisationer och människor som arbetar för klimatet på sociala medier, berätta att du deltar i strejken och sprid budskapet genom att gilla, dela och kommentera.
- Driv på beslutsfattarna. Vädja till din riksdagsledamot, fullmäktigeledamot och EU-representant om snabba klimatåtgärder och skriv till åsiktsspalter.
- Frivilligarbete. Erbjud dig att hjälpa till med klimatfrågor på fritiden på ett sätt som passar din bakgrund – till exempel genom att prata i skolor, samla in pengar till organisationer eller förbättra energieffektiviteten i en äldre släktings hem.
- Kolavtryck. Gå igenom ditt kolavtryck och sätt ihop en palett av metoder för att minska det i din egen vardag.
+ 1 Eget sätt. Arbetstagare, arbetsgivare och arbetsplatser är väldigt olika. Fundera med dina arbetskamrater och ditt fackförbund på vad som är det bästa sättet för just dig och er att delta!
Vi rekommenderar
Läst den än?