Detta är din läslista. Du kan lägga till artiklar och andra typer av skrivet innehåll i läslistan genom att trycka på i innehållslistor eller på en innehållssida.
Listan är tom
Fortsätt läs
I den här listan hittar du artiklar och annat innehåll som du inte har läst klart. Listan visar de fem senaste texterna som du har börjat läsa.
Finland kan vid sidan av Tyskland och Frankrike bli ett av de främsta länder i att använda hälsoapplikationer
Tänk om patienterna erbjöds digitala hälsoapplikationer tillsammans med eller i stället för läkemedel? Det finns redan lämpliga lösningar för bland annat depression, cancerbehandling, fysioterapi och opioidberoende. Många applikationer är mer effektiva än nuvarande behandlingar och dessutom är deras biverkningar obefintliga jämfört med läkemedel. Varför utvecklar vi inte en modell i linje med Tysklands och Frankrikes och tar en ledande ställning inom digitala hälsoapplikationer?
För att kunna utnyttja hälsoapplikationer som en del av patientens vård måste de först utvärderas. Detta kräver en gemensam verksamhets- och ersättningsmodell, precis som för läkemedel. Tyskland publicerade redan 2019 sin utvärderingsmodell (DiGA). Enligt modellen kan applikationer erbjudas till alla patienter genom nationell utvärdering och ersättning. Frankrike slöt sig till de främsta föregångarna och publicerade en bearbetad version av Tysklands modell våren 2023. Finland borde också sluta sig till dessa föregångare så fort som möjligt.
Enligt Sitras utredningar och pilotprojekt erbjuder digitala behandlingsformer, såsom hälsoapplikationer, nya metoder som medför konsekvenser för varje skede i hälso- och sjukvården, allt från att upprätthålla hälsan till vård av sjukdomar och rehabilitering. De underlättar vardagen för patienterna och vårdpersonalen, erbjuder aktuell information om till exempel hur rehabiliteringen framskrider och begränsar kostnaderna för hälso- och sjukvården.
Sitra har rekommenderat Finland att ta i bruk en nationell modell (på finska) för att utnyttja digitala applikationer inom hälso- och sjukvården. Det aktuella läget i Finland är oklart: Det är ojämlikt för patienterna och svårbegripligt för företag som utvecklar hälsoapplikationer. De digitala behandlingar som är tillgängliga för medborgarna beror på patientens bostadsort. Välfärdsområdena gör mycket överlappande arbete inom sina upphandlingar.
En modell som baserar sig på regionala upphandlingsförfaranden är inte lockande för företag, eftersom en sådan modell inte uppmuntrar till att skapa innovativa lösningar. Detta beror på att riktlinjerna för enskilda upphandlingsförfaranden i huvudsak bygger på nuvarande behov i stället för på helt nya verksamhetsmodeller. Dessa hinder kan dock övervinnas med ordentligt samarbete.
Hälsoapplikationer stöds av evidens i flera länder och redan två länder i Europa har utvecklat utvärderings- och ersättningsmodeller för dem. Vi borde utnyttja de lärdomar som andra länder samlat in och sträva efter att placera oss bland de främsta. Detta kräver samarbete, som vi är skickliga på. Som vägledning kan vi använda till exempel våra utredningar, de erfarenheter och lärdomar vi samlat in under de pilotprojekt som slutförs senare i vår samt Tysklands och Frankrikes beprövade modeller.
Läs mer
Sammanställning
Digitala hälsoapplikationer gör vardagen smidigare, men besparingarna skapas med en fördröjning
Intervju
För en app vågar och kommer man ihåg att berätta
Intervju
Det svåraste beroendet
Intervju
Behöver jag den här munsbiten?
Sammanställning
Fyra procent viktminskning med mobilapp
Intervju
En selleristjälk på morgonen håller hungern borta
nyheter
Digitala applikationer inom hälsovården lättar vardagen och minskar kostnader – patienter och yrkespersoner längtar efter fler verktyg för att behandla sjukdomar
Plock
MS-patienter i Uleåborg testar en hälsoapplikation för hantering av utmattning
Plock
Patienter använder smarttelefoner för att mäta effekterna av sina läkemedel – samtidigt byggs dataekonomin upp
blogg
Digital terapi tillgodoser patienternas informationsbehov och stödjer vård och rehabilitering
nyheter
Sitra samlar med hjälp av pilotprojekt in erfarenheter av att använda hälsoapplikationer inom vården
nyheter
Sitra utlyser ett förfarande för ansökan om finansiering för utveckling av digitala terapier
Hälsoapplikationer används redan som en del av den medicinska vården i flera länder. Målen för projekten var att erbjuda producenter och anordnare av hälsotjänster en konkret möjlighet att samla erfarenhet om användningen av digitala terapier som en del av vårdarbetet. Projekten genomfördes 2022–2023.