Debatt
Beräknad läsningstid 4 min

Förordningen om artificiell intelligens är på väg – är kunskaperna i skick?

Europeiska unionens förordning om artificiell intelligens (AI) säkerställer att vi kan lita på att AI fungerar säkert och respekterar individens rättigheter. Enligt förordningen måste organisationer från och med den 2 februari 2025 se till att personalen får utbildning om fördelarna och riskerna med AI.

Författarna

Tarmo Toikkanen

Ledande Expert, Program

Meeri Toivanen

Expert, Program

Publicerad

Artificiell intelligens har länge använts inom olika områden i samhället. Den har främst fungerat i bakgrunden och varit osynlig för oss. För många är konsekvenserna av AI mest synliga i form av rekommendationsalgoritmer på sociala medieplattformar, som försöker hålla oss kvar framför skärmen trots att det inte främjar vårt välbefinnande.

Artificiell intelligens kommer inte att försvinna någonstans, utan snarare sprida sig till nya områden. Många arbetstagare får också en AI-assistent som arbetskamrat. Av den anledningen måste organisationer, från företag till grundskolor, se till att deras personal har kunskaper om AI.

Om till exempel en polis inte förstår att man inte får lämna känslig information till ChatGPT, kan hen mycket väl be AI att skriva en brottsanmälan baserat på den information som hen har gett. Och när arbetsprestationen förbättras kommer kollegor att följa efter. Detta har redan hänt i Nederländerna.

Tack vare AI-förordningen kommer vi som individer att om ett par år kunna lita på att självkörande bilar inte är farliga, att nyhetssammanfattningar skapade av AI är noggrant utformade, att talande leksaker inte innehåller propaganda från utländska makter och att algoritmer på sociala medier inte främjar självskadebeteende, depression eller våld.

Arbetsgivaren ansvarar för att utbilda personalen innan något går fel

Det finns ingen anledning till oro även om personalens utbildning fortfarande pågår. Man bör förhålla sig till detta krav på samma sätt som till kraven på kunskaper om dataskyddslagstiftningen: om anställda hanterar personuppgifter måste de förstå vad de får och inte får göra. På motsvarande sätt måste de anställda, om de använder eller utvecklar olika verktyg för artificiell intelligens i sitt arbete, förstå hur de ska agera i varje situation. Arbetsgivaren ansvarar för att utbilda personalen innan något går fel.

Utvecklare och användare av AI-system måste vara extra försiktiga om systemet medför en risk för skada. AI-system med hög risk måste utvecklas och dokumenteras noggrant för att minimera riskerna för människors välbefinnande.

Vi förstår nog alla att om AI styr en bil, diagnostiserar cancer, bedömer elevers provsvar eller fattar beslut om anställningar, skulle det vara önskvärt att dessa AI-system är noggrant utvecklade. Detta är precis vad EU:s AI-förordning syftar till. Den är världens första lagstiftning som syftar till att begränsa missbruk av AI och kommer stegvis att träda i kraft under 2025–2026.

De första skyldigheterna enligt AI-förordningen trädde i kraft den 2 februari 2025. Dessa avser allmän kunskap om AI och totalförbud för vissa farliga AI-system inom EU. Förbjudna system inkluderar bland annat biometrisk profilering, social poängsättning samt känsloigenkänningssystem i arbets- och skolmiljöer.

Är du intresserad av att veta mer?

Sitra kommer att lansera en öppen och kostnadsfri webbkurs om AI-förordningen. Kursen är den tredje delen i kurshelheten Datatalouden ABC och är, liksom de tidigare delarna, praktiskt inriktad. Kursens målgrupp är både privatpersoner och yrkesverksamma. Kursen lanseras den 12 mars 2025 på Datatalouden ABC-webbplatsen (på finska).

Dessutom har Sitra finansierat utvecklingen av ett verktyg för regleringsteknologi. Verktyget underlättar förståelsen av AI-förordningen och gör det möjligt för organisationer att smidigt bedöma om AI-regleringen påverkar deras verksamhet och i så fall hur.

Vad handlar det om?