archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Låt inte utseendet bedra

I Finland kastar vi bort cirka 400–500 miljoner mat årligen, mat som hade gått att äta. Största delen av svinnet består av ”fula” grönsaker och frukter som aldrig kommer fram i butikshyllan eller som inte plockas med därifrån. Formen på grönsaken påverkar inte maken alls, så du kan absolut välja en produkt med avvikande utseende!

Publicerad

Besparingar: I vissa matbutiker kostar produkter av II-kvalitet mindre så du kan enkelt och utan besvär spara pengar då du handlar.

Observera: Grönsaker och frukt av avvikande former kan tas bort från hyllorna i god tid och kan vara svåra att hitta ibland. Ibland tar butiken inte alls in produkter av II-kvalitet.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att köpa produkter med avvikande utseende varje vecka minskar ditt koldioxidavtryck lite, men du gör en god gärning för att minska matsvinn.

Tips: På webbplatsen saasyoda.fi  finns information om matsvinn och hållbara matval. Fråga mer om ”felaktiga” produkter och tillgången till dem i butiken.

Vad handlar det om?