Besparingar: Priset på och tillgången till insjöfisk varierar mycket. Störst besparing får du förstås genom att fiska själv. Du kan även be din handelsman om att de tar in förmånlig finländsk insjöfisk i butikens utbud.
Observera: Många tror att största delen av insjöfisken är skräpfisk. Kockkunskaperna kan vara bristfälliga och utbudet av olika fiskesorter är inte så stort på närbutiken. Framför allt krävs det en liten attitydförändring och att vi lär oss äta nya rätter. Det går att tillaga bekanta maträtter med insjöfisk. Gäddbullar, siklöjor som sardiner och mörtburgare är glada överraskningar!
Mindre koldioxidavtryck: Genom att ersätta odlad fisk med insjöfisk två gånger i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en halv procent om året. Besparingen motsvarar t.ex. 110 000 kilometer med bil. Det uppstår mindre utsläpp i och med att transportsträckorna blir kortare och eftersom behovet på foder- och gödsling minskar.
Tips: WWF:s fiskguide hjälper dig göra ansvarsfulla val. Bekanta dig även med MSC-certifieringen som berättar om ett engagemang vid att gynna hållbar fiskepraxis.
Flera tips för mer hållbar mat