nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

De starka ekonomiexperterna Matti Paavonen och Petri Rouvinen kommer att stöda Sitras nya riktning

Anställning av huvudekonom och senior rådgivare hör samman med framtidshusets strategi som trädde i kraft i september.

Publicerad

Matti Paavonen har valts till Sitras huvudekonom. Han arbetar för närvarande som utvecklingschef vid Statistikcentralen. Huvudekonomens uppgift är ny och en heltidsanställning i framtidshuset. 

Forskningsrådgivaren och ekonomie doktor Petri Rouvinen vid Etla börjar som deltidsanställda äldre rådgivare. Duon ger ett starkt kunnande om att främja en hållbar ekonomisk tillväxt och innovationer.  

”Sitras uppgift är att främja välfärd och ekonomisk tillväxt samt att hjälpa Finland att förnya sig. Nu får vi med oss en duo med stark och mångsidig bakgrund, som på ett utmärkt sätt kompletterar den kompetens som redan finns på Sitra”, säger Sitras överombudsman Atte Jääskeläinen

Långsiktiga ekonomiska konsekvenser på Matti Paavonens tomt

Matti Paavonen börjar som Sitras nya huvudekonom i oktober. Hans uppgift är att följa och analysera utvecklingen av den finländska ekonomin för att förstå samhälleliga utmaningar och stöda lösningar. 

”Jag är väldigt entusiastisk när jag med min egen insats får bygga ett mer framtidshållbart samhälle i ett framtidshus som Sitra, som är fullt av mångsidig sakkunskap. Som ekonom är mitt viktigaste mervärde förmodligen att betona de ekonomiska realiteterna, men jag vill också utnyttja min erfarenhet av kunskapsbaserat beslutsfattande och utnyttjande av data i samhället”, sammanfattar Paavonen. 

Matti Paavonen har tidigare också varit affärsverksamhetsdirektör vid Innolink och huvudekonom vid Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf.  

Petri Rouvinen stöder FUI-arbetet 

Petri Rouvinen stärker från och med oktober Sitras framtidsarbete som deltidsanställd äldre rådgivare. Han fortsätter också sitt arbete i Etla. 

Rouvinens arbete på Sitra är i synnerhet kopplat till närings- och innovationspolitiken som siktar på en hållbar ekonomi. Han stöder Sitras arbete på FUI-fältet, där framtidshuset är med och påskyndar utvecklingen tillsammans med finländska forsknings- och utvecklingsaktörer.   

”Jag är glad och stolt över att få vara rådgivare och fundera på vad Sitra kan göra för en hållbar tillväxt i Finland. Jag upplever att det forskningsarbete som jag utfört på Näringslivets forskningsinstitut och som fortfarande pågår på detta sätt integreras i praktiken på ett utmärkt sätt. I och med de växande innovationsinsatserna i samhället finns det mycket intressant att göra”, säger Rouvinen.  

Petri Rouvinen har en lång arbetshistoria inom ekonomi och innovation. Före sin nuvarande roll vid Näringslivets forskningsinstitut arbetade Rouvinen bland annat vid VTT som arbetslivsprofessor i hållbar ekonomi samt som forskningsdirektör vid Näringslivets forskningsinstitut i nästan 20 år.

Sitras nya strategi trädde i kraft i september. I fortsättningen kommer arbetet att fokusera på att främja välfärd och hållbar ekonomisk tillväxt samt på att förnya Finland. I och med den nya strategin stärker Sitra produktionen av förutsägelser om de stora utmaningarna för Finlands framtid, befrämjar den finländska förnyelsen genom samhälleliga innovationer och ökar samarbetet med andra aktörer för att lösa de problem som Finland står inför.