nyheter
Beräknad läsningstid 5 min

EU:s nya centrum öppnar upp för finska cirkulära lösningar på utvecklingsländernas marknader

EU-kommissionen inrättar ett nytt resurscentrum för cirkulär ekonomi, där Sitra och Finland har en ledande roll. Sitra har redan tidigare skapat World Circular Economy Forum, WCEF, som blivit världens största evenemang inom den cirkulära ekonomin, med tusentals deltagare årligen. WCEF2025 arrangeras i Brasilien i maj.

Publicerad

EU påskyndar utvecklingen av den globala cirkulära ekonomin genom ett nytt resurscentrum för cirkulär ekonomi. Målet med centrets arbete är att globalt öka införandet och genomförandet av politiska åtgärder och affärsmodeller som främjar den cirkulära ekonomin, med fokus på EU:s partnerländer i det globala syd. Cirkulär ekonomi är en ekonomisk modell där värdet i befintliga produkter maximeras och material utnyttjas så länge som möjligt. Den cirkulär ekonomin angriper flera av grundorsakerna till hållbarhetskrisen (inte minst klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald), dvs. överkonsumtionen av naturresurser.

Utöver inrättandet av centret förväntas nya möjligheter för EU:s arbete inom cirkulär ekonomi genom ett handelsavtal som slöts med länder i Sydamerika i början av december och som även betecknas som historiskt, mellan de fyra s.k. Mercosur-länderna. Mercosuravtalet, som inväntar EU-rådets och EU-parlamentets godkännande, omfattar Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, samt även den blivande medlemmen Bolivia.

EU:s nya centrum för cirkulär ekonomi EU CERC, som har sin utgångspunkt i en idé från Sitra, inleder sin verksamhet i januari. Arbetet leds från Finland, vilket som första land i världen tog fram en nationell vägkarta för cirkulär ekonomi, under Sitras ledning.

”Centret, som leds av Sitra, väntas erbjuda finländska experter och företag inom cirkulär ekonomi en ännu bättre uppfattning om behoven i framför allt utvecklingsekonomierna”, säger Kari Herlevi, ledare för det globala programmet för cirkulär ekonomi vid Sitra.

Centrets arbete fokuserar på tre delar: 1) stödja utvecklingen av affärsverksamhet i enlighet med den cirkulära ekonomin bland företag i partnerländerna, 2) sammanställa och dela information om den cirkulära ekonomin inom EU-området och 3) underlätta utvecklingen och genomförandet av politiska beslut och styrmedel som främjar den cirkulära ekonomin.

EU CERC:s femåriga arbete finansieras av Europeiska kommissionens generaldirektorat för internationella partnerskap (DG INTPA) med 15 miljoner euro och Finlands utrikesministerium med två miljoner euro. Centret kommer att ha cirka 15 anställda, varav största delen på Sitra och en del på den belgiska biståndsmyndigheten Enabel.

En finländsk rapport manar till samtal med en av kommissionärerna den 16 december

Enligt en färsk rapport som Sitra beställt och tankesmedjan Bruegel i Bryssel tagit fram kan den cirkulära ekonomin förbättra konkurrenskraften för det naturresursfattiga Europa genom att effektivisera utnyttjandet av resurser i leveranskedjorna och produktionen. Den cirkulära ekonomin erbjuder ett snabbt, säkert och kostnadseffektivt sätt att uppnå EU:s mål för ekonomisk säkerhet och strategiskt oberoende.

Fynden i rapporten och utvecklingen av den europeiska inre marknaden enligt cirkulär ekonomi är temat för det samtal som ordnas måndagen den 16 december. I diskussionen deltar förutom rapportens upphovsmän bland annat den nya EU-kommissionären med ansvar för cirkulär ekonomi, Jessika Roswall. Vem som helst kan följa diskussionen på webben.

I maj samlar det finska initiativet tusentals experter inom cirkulär ekonomi i Brasilien

Bland partnerländerna som Resurscentret kommer att arbeta tillsammans med står i synnerhet Latinamerika i rampljuset nästa vår eftersom World Circular Economy Forum, WCEF anordnas i i São Paulo i Brasilien den 13–16 maj.

”Mercosurhandelsavtalet, det nya resurscentret för cirkulär ekonomi och WCEF2025 öppnar allt bättre möjligheter för export av europeiska och inte minst finländska lösningar inom cirkulär ekonomi till Latinamerika”, säger Herlevi.

”Världens ledande experter har i vilket fall som helst blicken riktad mot Finland, eftersom vi är en av föregångarna sett till EU:s arbete med den cirkulära ekonomin i och med WCEF”, fortsätter han och påminner om att evenemanget samlar tusentals deltagare som representerar affärsvärlden, vetenskapen, beslutsfattarna och medborgarsamhället i cirka 150 länder runt världens bästa lösningar för cirkulär ekonomi.

Sitra anordnar WCEF 2025 tillsammans med industriförbundet i São Paulo (FIESP), den brasilianska myndigheten för handels- och investeringsfrämjande (Apex-Brasil) samt Brasiliens nationella industriförbund (CNI) och dess utbildningsorganisation (SENAI). WCEF:s vetenskapliga partner är den internationella resurspanelen IRP inom FN:s miljöprogram UNEP och Sitras partner i utvecklingen av global cirkulär ekonomi är FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Den nionde upplagan av det årliga evenemanget WCEF2025 fokuserar på lösningar för cirkulär ekonomi i tropiska områden, möjligheter för regenerativa lösningar och cirkulär bioekonomi samt produktionssektorns roll i omställningen till en cirkulär ekonomi. Online-deltagande i forumet är öppet och avgiftsfritt för alla. För deltagande på plats i São Paulo krävs inbjudan.