nyheter
Beräknad läsningstid 4 min

FIIA och Sitra: EU styr även Finlands framtid – fem ödesfrågor

Utrikespolitiska institutets (FIIA) och Sitras promemoria är en inbjudan till samtal om EU:s viktiga val och deras påverkan på lång sikt. Vilka frågor bör Finlands EU-politik och påverkansarbete uppmärksamma ytterligare här och nu, om man blickar fram mot 2035?

Författare

Taru Keltanen

Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Som vi vet har Europeiska unionen makten att påverka vilka lagar som stiftas i Finland, hur vi återställer naturen eller vilka villkor som styr vår utrikeshandel. Finlands ekonomiska framgångar, säkerhet och internationella påverkansmöjligheter har en stark koppling till de beslut som fattas i Europa. 
 
”Med tanke på det diskuteras det förvånansvärt lite i Finland om vilka mål vi vill att EU ska arbeta mot och vilken slags framtid vi får om 10–15 år utifrån EU:s beslut. En sådan diskussion skulle verkligen vara värdefull för Finlands EU-politik och föregripande påverkansarbete”, säger FIIA:s äldre forskare Tuomas Iso-Markku.

Iso-Markku har skrivit Sitras promemoria Millaisen EU:n haluamme? (Vilken slags EU vill vi ha?).   

Nu är ett bra tillfälle för framtidsvisioner. Europaparlamentet som valdes i somras och Europeiska kommissionen ska inom kort fatta beslut som kommer att vara avgörande för utvecklingen i flera år och decennier framåt.   
 
Kriget i Ukraina och dess möjliga utfall, som EU kan påverka med sina åtgärder, kommer att forma Europas säkerhets- och verksamhetsområde på lång sikt. Demokratins grundvalar vacklar i vissa EU-länder. Den tekniska utvecklingen i Europa har halkat efter både USA och Kina.  Att stoppa den ekologiska krisen är en ödesfråga inte bara för Europa utan hela vår planet, och den kräver snabbare och mer målmedvetna åtgärder.  
 
”Men mitt i alla utmaningar ska man komma ihåg att under 2000-talets otaliga kriser har EU visat både motståndskraft och en förmåga till snabba lösningar. Och det kommer säkert fler överraskningar och utmaningar framöver. Men istället för att gå från en kris till en annan kan det vara bra att fundera på hur vi kan förbereda oss bättre och framförallt hur vi kan påverka framtiden”, säger Sitras ledande expert Vesa-Matti Lahti

Promemorian riktar in sig på fem viktiga val med scenarier för EU  

 Sitras och FIIA:s promemoria Millaisen EU:n haluamme? sonderar förändringarna och framtiden i Finland och världen ur ett gemensamt europeiskt perspektiv och uppmuntrar förvaltningar, politiska partier, det civila samhället och företag att fundera på EU-politiken på ett mer långsiktigt sätt.  

Promemorian behandlar fem valda utvecklingsinriktningar som är viktiga för EU:s framtid och som lyfts fram under Sitras och FIIA:s förutsägelseworkshoppar som anordnades under våren. En rad experter som arbetar med EU-frågor deltog i workshopparna. Syftet var att tillsammans identifiera centrala ödesfrågor, de mest kritiska osäkerhetsfaktorerna och till dem relaterade alternativa framtidsscenarier.  

De fem ämnen som valts ut är kopplade till EU:s klimatmål, värderingar, utvidgning, effekterna av extrema väderfenomen och samarbeten med utvecklingsländer. Scenarierna som sträcker sig fram till 2035 illustrerar hur olika politiska beslut i dessa frågor leder unionen i helt olika riktningar.  

Promemorian listar även andra förutsägelserapporter som ger insikter till diskussionen om EU:s framtid. Framtidsinformationen hjälper oss att granska det nuvarande läget i ett nytt ljus och välja åtgärder som främjar önskade utvecklingsriktningar eller minskar potentiella risker. 
 
”Om vi vet vilka centrala frågor som styr EU:s framtid och vad vi vill ha ut av framtiden, kan vi i Finland utveckla och erbjuda unionen lösningar för kommande utmaningar”, säger FIIA:s Tuomas Iso-Markku.   

Läs mer!

Sitra muistio
Millaisen EU:n haluamme?
Näkymiä vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin
(sammanfattning på svenska)
29.8.2024

Mer information:  

Tuomas Iso-Markku, äldre forskare, Utrikespolitiska institutet, tfn 09 432 7737, tuomas.iso-markku@fiia.fi 

Vesa-Matti Lahti, ledande expert, förutsägelse, Sitra, tfn 0294 618 446, vesa-matti.lahti@sitra.fi 

Vad handlar det om?