nyheter
Beräknad läsningstid 2 min

Pilotstudie baserad på hälsodata i Norden – ansökan öppen till 4.10.2024

Sitra och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har öppnat en ansökan där man söker ett konsortium av flera organisationer som ska genomföra en pilotstudie av hälsodata med hjälp av OMOP-datamodellen.

Författare

Kirsi Suomalainen

Expert, Kommunikation och samhällsrelationer

Publicerad

Konsortiet kan definiera en specifik forskningsfråga, men det måste använda OMOP-datamodellen och tillämpa så kallad decentraliserad (federerad) analys, där data analyseras på den plats där de finns. Studien måste använda hälsodata från minst tre olika nordiska länder.

Pilotstudien är en del av projektet Värde från nordiska hälsodata (VALO), finansierat av Nordiska ministerrådet. Syftet är att konkretisera mervärdet av ett nordiskt samarbete vid sekundär användning av hälsodata Sekundär användning av uppgifter Med sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården avses att kund- och registeruppgifter som uppkommer inom social- och hälsovården används för något annat användningsändamål än det primära ändamål för vilket uppgifterna ursprungligen har registrerats. De sekundära användningsändamål som anges i lagen är: vetenskaplig forskning, statistikföring, utvecklings- och innovationsverksamhet, myndighetsstyrning och myndighetstillsyn, myndigheternas planerings- och utredningsuppgifter, undervisning och informationsledning. Öppna termsidan Sekundär användning av uppgifter .

Genomförarna av pilotstudien kommer att väljas genom en offentlig upphandling. Den totala kostnaden för upphandlingen är 400 000 euro (exklusive moms). Summan inkluderar ersättning för alla kostnader relaterade till genomförandet av studien. Sitra eller THL betalar inte separata resekostnader.

Sista dagen för att lämna in anbud och deltagaransökningar är den 4 oktober 2024 kl. 16.00 (UTC +03:00). Detaljerad information finns på Hilma, den finska tjänsten för offentlig upphandling.

Vad handlar det om?