Experimentet med restlunch som finansierades av Sitra har spridits till närmare tjugo orter. Anvisningar och tips för hur du ordnar restlunchservering i din skola hittar du i slutet av denna artikel.
”Är skolmaten faktiskt så här god?” undrade restlunchgästerna i tisdags i Kalevala skola i Kuopio. På skolmenyn stod det köttfärssoppa, och efter elevlunchen fanns det ännu ca fem liter kvar av rätten.
Måndagen den 17 mars startade ett experiment i Kalevala skola, där mat som inte gått åt på elevlunchen säljs till invånare i grannskapet för 1,50 euro. Tidigare slängdes överbliven mat bland biosoporna.
”Experimentet har fått en bra början. Första dagen hade vi bara en restlunchgäst, men på tisdagen serverade vi soppa redan åt elva kunder och på onsdagen åt tretton”, berättar utvecklingschefen för Servicas matservice Tuire Puranen från Kuopio.
”Vi har främst haft pensionärer här på lunch. I bussen hade en köksarbetare hört äldre damer prata om att prova skollunchen tillsammans på torsdagen. Och det passar ju oss”, säger Puranen.
Skolan med 480 elever har medvetet strävat efter att minska matsvinnet, men i februari när skolan slutade laga mat i eget kök och blev kund hos ett storkök ökade matsvinnet plötsligt.
”Så länge lunchen lagades i skolan kunde vi kontrollera svinnet bättre. Information om frånvarande elever förmedlades till oss, så vi hade bättre koll på åtgången. Nu beställs maten två veckor på förhand från ett storkök, och då blir det ju genast svårare att bedöma åtgången. Vi måste beställa tillräckligt mycket för att alla ska få mat, för vi kan inte plötsligt trolla fram mer”, säger Puranen.
I Kuopio förhandlar man om att utvidga experimentet till Kallavesi gymnasium där uppskattningen av matåtgången anses vara ännu mer krävande.
”Abiturienterna pluggar hemma inför studentskrivningarna, men de har rätt att äta lunch i skolan under våren. Det är omöjligt att veta hur många elever som kommer på lunchen. Försäljningen av restlunch till invånare i grannskapet skulle säkert minska svinnet.”
Restlunchserveringen började förra våren i Vaajakumpu skola i Jyväskylä, där servicechef Paula Puikkonen förverkligade sin idé om att sälja överbliven mat med stöd från Sitra. Experimentet ingick i Sitras projekt Resa mot resursvishet som syftar till att minska förbrukningen av naturresurser och utsläpp samt öka den lokala välfärden.
Det två veckor långa experimentet var en succé och skolan fortsatte det på eget initiativ efter prövotiden. Från Jyväskylä har restlunchkonceptet spridits till bland annat Rovaniemi, Imatra, Karstula, S:t Michel, Tammerfors, Lahtis, Helsingfors, Vasa, Kangasala, Hollola, Kuopio, Vichtis, Kotka, Borgå, Joensuu, Träskända och Kontiolax. På dessa orter har man testat eller testar restlunch eller planerar att börja göra det.
Även i Esbo har skolelever tagit initiativ till att börja sälja överbliven mat till äldre personer i grannskapet.
Tiotals initiativ till restlunch har tagits runt om i Finland, och i riksdagen har ett skriftligt spörsmål ställts till regeringen. Miljöminister Ville Niinistö har tagit ställning till konceptet och rekommenderat dess spridning i Finland.
Paula Puikkonen som lanserade idén har fått tiotals förfrågningar relaterade till restlunch.
”Det är trevligt att så många kommuner har engagerat sig för att minska matsvinnet antingen genom Jyväskyläkonceptet eller en vidareutvecklad modell som är bättre anpassad till de lokala förhållandena. Alla har ändå som mål att minska matsvinnet och samtidigt öka kommuninvånarnas välfärd”, säger Puikkonen.
I Jyväskylä har mattjänsten Kylän Kattaus räknat ut att om alla skolor och servicehus i en stad av Jyväskyläs storlek använde överbliven mat, skulle biosoporna minska med 50 000 måltider om året. Enligt Sitras kalkyler kunde restlunchkonceptet i alla Finlands skolor spara ca två miljoner måltider om året. Då skulle koldioxidutsläppen minska med ca 2,5 miljoner kilo om året, vilket motsvarar den mängd som en bil producerar under närmare 15 miljoner kilometer.
Sitra har publicerat lättlästa visuella anvisningar om restlunchkonceptet som förhoppningsvis kommer att inspirera fler skolor.
Sitra: Lunch pa överbliven mat
Rekommenderad