Kommunerna borde oftare inkludera vanliga kommuninvånare, även i förberedelsearbetet och beslutsfattandet avseende kommunens ekonomi. Försöken som genomfördes av kommunerna visade att kommuninvånare har förmågan att uttala sig om ekonomiska frågor, och även komplicerade frågor, om de får en lämplig introduktion och utbildning.
Mellan 2023 och 2024 finansierade Sitra försök i Åbo, Jyväskylä, Salo, Pieksämäki, Sastmola och Rautalampi. Medborgarpanelerna med slumpmässigt utvalda invånare fick uttala sig om de viktigaste utmaningarna i kommunernas ekonomier vid olika skeden av den ekonomiska planeringen.
Utifrån en inledande introduktion fick kommuninvånarna ta ställning till den ekonomiska balanseringen, strategiska styrningen och utvärderingen, investeringarna och bostadsutbudet. Medborgarpanelerna framförde sina rekommendationer till beslutsfattarna, där de bland annat förespråkade långsiktighet avseende den kommunala ekonomin, presenterade nya lösningar och hjälpte beslutsfattarna att hitta godtagbara områden för besparingar.
”Panelens uttalande verifierade de konsekvensbedömningar avseende besparingsåtgärder som har genomförts som en del av tjänsteuppdraget. Det stärkte beslutsfattandet och bekräftade att de bedömningar som gjorts var korrekta även ur invånarnas synvinkel”, säger Vesa Voutilainen ekonomisk chef i Jyväskylä stad när han beskriver försöket.
”Arbete i panelform lämpar sig för problematiska situationer där lösningarna inte alltid är självklara. En annan fördel är att panelen är icke politisk. Enligt vår uppfattning ger det utrymme till att tänka utifrån ett oskrivet blad och lösningsorienterat”, säger kommundirektören Anu Sepponen och förvaltningsdirektören Merja Koivula-Laukka från Rautalampi kommun.
Lärdomarna från försöken har nu samlats i ett dokument som finns tillgängligt för alla. Sitras arbetspapper (sammanfattning på svenska) presenterar resultaten från försöket, tidigare erfarenheter i Finland och världen samt tillhandahåller rekommendationer till kommunerna.
Delaktigheten stärker förmågan att fatta beslut och ökar förtroendet
”Kommunernas uppgifter och ekonomier går igenom en stor omställning. Nya lösningar måste hittas lokalt. Det krävs en gemensam vilja som kan förverkligas i den ekonomiska planeringen. Kommuninvånarna kan vara till hjälp i det här, eftersom de ser resultaten av satsningarna och de kumulativa effekterna i vardagen”, säger Sitras expert Pauli Saloranta.
Enligt Sitras senaste Framtidsbarometer har dock finländarna en pessimistisk inställning till sin egen möjlighet att påverka särskilt på kommunnivån. Endast 16 procent av de utfrågade upplever att de kan delta i diskussionen om hemkommunens framtid i tillräckligt hög grad. Ännu färre upplever att de kan påverka framtiden.
”Försöken visar, att inkludering av kommuninvånare i rätt tid i den ekonomiska planeringen ger beslutsfattarna ett stöd för att göra kloka val. På det sättet stärks även förtroendet för den egna kommunen och samhället i stort, säger Saloranta.
I en medborgarpanel arbetar en grupp av slumpmässigt utvalda vanliga medborgare med att sätta sig in i och förbereda ett ställningstagande i en aktuell politisk fråga. Panelen skapar ett väl genomtänkt och kunskapsbaserat medborgarutlåtande som stöd till förberedelsearbetet och beslutsfattandet.
Sitra rekommenderar att kommunerna tar hjälp av medborgarpaneler med slumpmässigt utvalda personer som ett stöd i sin ekonomiska planering, framför allt i frågor som rör många olika befolkningsgrupper och där åsikterna ofta går isär.
Nyckeln är att begränsa uppdraget, utbilda och introducera deltagarna, identifiera rätt tidsperiod och koppla ihop arbetet med förberedelser, beslutsfattande och utvärderingar. För att utveckla genomförandet kan man i framtiden minska kostnaderna genom bland annat klok utkontraktering och användning av artificiell intelligens som ett stöd för delaktigheten.
”Om man ser på kommuninvånarnas kunskapsbaserade delaktighet i den ekonomiska planeringen som en resurs, kan det stärka kommunernas förmåga att fatta beslut, stödja det kommunala självstyret och öka medborgarnas förtroende för förvaltningen”, sammanfattar Saloranta.
Sitra har öppnat två nya finansieringsansökningar för den offentliga sektorn, med målet att stärka beslutsfattandet på alla nivåer i den offentliga förvaltningen genom att implementera och etablera nya metoder för medborgardeltagande.
Läs mer:
Kommuninvånarnas kunskapsbaserade delaktighet i den ekonomiska planeringen. Erfarenheter från kommunernas försök 2023–2024 (sammanfattning på svenska)
Försök med invånarpaneler och Polis i välfärdsområdena 2023–2024. Lärdomar och rekommendationer till demokratiutvecklare (sammanfattning på svenska)
Vi rekommenderar
Läst den än?