nyheter
Beräknad läsningstid 4 min

Sitra öppnar en finansieringsansökan för att påskynda införandet av metoder för förebyggande social- och hälsovård

Sitra öppnar en ansökan riktad till välfärdsområdena för försök där man utnyttjar förutseende data- och AI-baserade metoder. Med hjälp av förebyggande metoder kan tjänster riktas i rätt tid, effektivt och verkningsfullt. Ansökan är öppen till den 17.4.2025 kl. 12.00.

Publicerad

Finlands social- och hälsovård befinner sig i en brytpunkt där branschens utmaningar, samhälleliga faktorer och globala förändringar ökar belastningen på systemet. Grundläggande förändringar är nödvändiga för att säkerställa systemets funktion.

Sitra öppnar en finansieringsansökan (på finska, sammanfattning på svenska) för försök där man utnyttjar förutseende data- och/eller AI-baserade metoder och som möjliggör tidiga insatser för att främja människors hälsa och välbefinnande.

Den snabba teknikutvecklingen, digitaliseringen, data och artificiell intelligens (AI) stöder förnyelsen och banar väg mot en förebyggande social- och hälsovård där dolda risker som hotar människans hälsa och välbefinnande kan identifieras redan innan symtomen uppträder och åtgärdas i ett tidigt skede. Tekniken möjliggör en mer exakt definition av riskerna och planeringen av förebyggande åtgärder på ett enklare sätt än tidigare, vilket stärker människors välbefinnande och minskar mänskligt lidande.

Med hjälp av förebyggande social- och hälsovård kan kostnaderna för tjänster begränsas på lång sikt och samtidigt kan tjänsterna utvecklas i en mer individuell riktning. Till exempel förebyggande av typ 2-diabetes och en ändamålsenlig behandling av sjukdomen förhindrar uppkomsten av komplikationer, vilket är mycket billigare och enklare för individen än att behandla allvarliga symtom. För Finland är detta viktigt när befolkningen åldras.

Enligt Sitras färska utredning har nya metoder redan tagits i bruk i många länder, och erfarenheterna från exempelvis Danmark och Nederländerna visar att förebyggande verksamhetsmodeller förebygger sjukdomar och effektiviserar resursanvändningen.

”Finland har utmärkta förutsättningar att vara en föregångare när det gäller att införa metoder för förebyggande social- och hälsovård, eftersom vi har omfattande hälsodata och AI-kompetens. Försöken är ett viktigt sätt att påskynda starten. Välfärdsområdena får möjlighet att testa och använda nya metoder med hjälp av vår finansieringsansökan. Vi hoppas att de letar efter nya förebyggande lösningar tillsammans med företag”, säger ledande expert Petri Lehto från Sitra.

Effektivitet och välbefinnande genom metoder för förebyggande social- och hälsovård

Sitra öppnar en finansieringsansökan för försök med förebyggande metoder. Ansökan riktar sig till välfärdsområdena.

Vi betonar särskilt metoder som uppmuntrar till förebyggande och utnyttjar data och/eller AI. Den utvecklade metoden eller lösningen ska visa hur digitala metoder för förebyggande social- och hälsovård kan tillämpas i välfärdsområden inom den nuvarande regleringsmiljön (Sitras arbetspapper 5.3.2025, på finska, sammanfattning på svenska). Vi förväntar oss att mottagarna av finansieringen i stor utsträckning engagerar sig i att dela de erfarenheter, lärdomar och material som uppstår under försöket .

Det maximala beloppet för Sitras finansiering är 500 000 euro, varav ett enskilt projekt kan få högst 200 000 euro. Sitras andel kan vara högst 50 procent av projektets totala kostnader.

Detaljerad information om finansieringsansökan och ansökningsinstruktioner finns på ansökningssidan (på finska, sammanfattning på svenska). Ansökningarna måste lämnas in senast torsdagen den 17.4.2025 kl. 12.00 via Sitras elektroniska tjänst.

Sitra producerar idéer, utvecklar och testar lösningar tillsammans med partner för att förnya Finland. Vi stärker samhällets förmåga att hitta nya lösningar och sammanför aktörer för att möjliggöra förändring. Målet är att hjälpa våra samarbetspartner att lyckas i sitt förnyelsearbete och därigenom tjäna det finska samhället.

Vad handlar det om?