Invånarmedverkan i välfärdsområdena

Välfärdsområdena bör struktureras så att invånarna har möjlighet att medverka vid olika skeden av beslutsfattandet. Avsikten är att hitta mångsidiga sätt att påverka som är mångsidiga och engagerande för alla.

Vad handlar det om?

Sedan ingången av 2023 ansvarar välfärdsområdena för social- och hälsovården och räddningsväsendet. Välfärdsområdenas fullmäktige beslutar om anordnandet av tjänster för ett belopp på över 20 miljarder euro. Det handlar alltså om en betydande överföring av pengar och makt till en ny förvaltningsnivå. Reformen har sagts vara den största förvaltningsreformen i det självständiga Finland.

Välfärdsområdesval förrättades i januari 2022 och välfärdsområdenas fullmäktige inledde sin verksamhet i mars 2022. Efter reformen har Finland 21 välfärdsområden plus Helsingfors, där stadsfullmäktige beslutar om organiseringen av social- och hälsovården och räddningsväsendet.

Vårt mål är att invånarmedverkan ska vara integrerat i välfärdsområdenas verksamhet. Det innebär att välfärdsområdenas struktur ska stödja mångsidiga och engagerande sätt att påverka. Varje invånare ska kunna hitta ett lämpligt sätt att påverka beslutsfattandet.

Vad gör vi?

Försök med invånarmedverkan 2023–2024

För att invånarnas röst ska förmedlas till beslutsfattandet behövs mångsidiga metoder för medverkan, och genom att ställa synpunkter mot varandra får man dessutom fram bättre beslut. Nya former för deltagande behövs också för att sätta stopp på en spiral av exkludering.

Därför arbetar vi för att sprida nya sätt att påverka som allt fler kan ta del av dem och som har en allt starkare koppling till beslutsfattandet. Arbetet i projektet Nya sätt att påverka är indelat på försök inom deliberativ demokrati respektive försök inom digitalt deltagande. Bägge metoderna testas på välfärdsområdena i projekt som finansieras av Sitra.

Försök med deliberativ demokrati genomförs i fyra välfärdsområden genom invånarpaneler. I panelerna samlas ett representativt urval människor för att diskutera frågor som finns på beslutsfattarnas dagordning. De hör experter och utarbetar i mindre grupper förslag till lösningar. På så sätt är förslagen väl eftertänkta och de har medborgarnas stöd.

Inom digitalt deltagande testas några olika metoder och lösningar, framför allt plattformen Polis. Den nydanande plattformen bygger på öppen källkod och är avsedd för konstruktivt utbyte av åsikter. Sitra har samarbetat med DigiFinland vid utvecklingen och implementeringen av plattformen.

Försök med digitalt deltagande

Södra Karelens välfärdsområde

Södra Karelens välfärdsområde genomför försök med följande verktyg för digitalt deltagande för olika invånargrupper: diskussionsplattformen Polis för att nå ut till den befolkningen i arbetsför ålder, robotsamtal med äldre och E-panelen där unga kan komma till tals. Invånarna har möjlighet att påverka områdets välfärdsberättelse och välfärdsplan, som slutligen antas av områdesfullmäktige. Målet är också att hitta lämpliga metoder med vilka äldrerådet, funktionsrättsrådet och ungdomsrådet enkelt kan föra en dialog med sina respektive invånargrupper.

Mellersta Österbottens välfärdsområde

Mellersta Österbottens välfärdsområde vill engagera särskilt unga, svenskspråkiga, äldre och personer med funktionsnedsättning i utvecklingen av tjänster som angår dem. Synpunkterna och upplevelserna som tagits tillvara via diskussionsplattformen Polis behandlas i ungdomsrådet, äldreråden, funktionsrättsrådet, nationalspråksnämnden och inom verksamhets-, service- och ansvarsområdena. Dessutom vidarebefordras de områdesstyrelsen för kännedom som beslutsunderlag och delges områdesfullmäktige via budgeten.

Mellersta Finlands välfärdsområde

Mellersta Finlands välfärdsområde använder plattformen Polis för att samla in invånarnas synpunkter på funktionen hos, tillgängligheten av och tillgången på servicen samt på hur servicen kan utvecklas. Dessutom använder man sig av en deliberativ invånarpanel. Syftet är att föra en dialog på tre nivåer, nämligen med alla som bor i Mellersta Finland, med välfärdsområdets anställda och med en slumpmässigt rekryterad invånarpanel.

Birkalands välfärdsområde

I Birkaland genomförs försök med både digitalt deltagande och med en deliberativ invånarpanel. Fokus för försöken är att utveckla den digitala servicen i Birkaland i samarbete med invånarna. För att få fram svar använder man sig av diskussionspanelen Polis, en slumpmässigt rekryterad invånarpanel och invånarenkäter. Svaren analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Under försöket skapar man också en invånarpool som kan användas för fokuserade invånarkontakter och vid behov för statistiskt relevanta urval av invånarna i Birkaland.

Norra Karelens välfärdsområde

Norra Karelens välfärdsområde vill engagera särskilt de invånare som lätt hamnar i skymundan med i beslutsfattandet. Ungdomar, barnfamiljer samt erfarenhetsexperter inom mental- och missbrukarvården får tycka till om utvecklingen av välfärdsområdet via plattformen Polis. Synpunkterna förmedlas från plattformen till utskottet för inklusionsfrågor och vidare till beslutsfattandet och påverkansorganens verksamhet.

+ Egentliga Tavastlands välfärdsområde och Päijänne-Tavastlands välfärdsområde

Utöver de försök som Sitra finansierar genomför Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden försök med plattformen Polis i samarbete med DigiFinland.

Försök med deliberativa invånarpaneler i välfärdsområdena

Mellersta Nylands välfärdsområde

Mellersta Nyland främjar invånarnas deltagande genom två invånarpaneler. Den första panelen fokuserar på barns och ungas psykiska hälsa. I panelen som har en diversifierad representation av områdets invånare får också ungdomar över 15 år komma till tals. Invånarpanelens uttalande (på finska) överräcktes till områdesfullmäktige och den kommer att beaktas vid budgetberedningen. Den andra invånarpanelen ordnas våren 2024.

Mellersta Finlands välfärdsområde

Mellersta Finlands välfärdsområde använder plattformen Polis för att samla in invånarnas synpunkter på funktionen hos, tillgängligheten av och tillgången på servicen samt på hur servicen kan utvecklas. Dessutom använder man sig av en deliberativ invånarpanel. Syftet är att föra en dialog på tre nivåer, nämligen med alla som bor i Mellersta Finland, med välfärdsområdets anställda och med en slumpmässigt rekryterad invånarpanel.

Birkalands välfärdsområde

I Birkaland genomförs försök med både digitalt deltagande och med en deliberativ invånarpanel. Fokus för försöken är att utveckla den digitala servicen i Birkaland i samarbete med invånarna. För att få fram svar använder man sig av diskussionspanelen Polis, en slumpmässigt rekryterad invånarpanel och invånarenkäter. Invånarpanelen ordnas våren 2024. Svaren analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Under försöket skapar man också en invånarpool som kan användas för fokuserade invånarkontakter och vid behov för statistiskt relevanta urval av invånarna i Birkaland.

Lapplands välfärdsområde

I Lappland får de äldre komma till tals inom beslutsfattandet genom två invånarpaneler. Den första panelens uppdrag är att dryfta vad välfärdsområdet kan göra för att äldre ska ha en trygg vardag och kunna bo kvar hemma. Eftersom Lapplands välfärdsområde är den till ytan största och dessutom glest befolkad genomförs en del av diskussionerna digitalt. Panelerna sammanställer rekommendationer (på finska) för utveckling av välfärdsområdet som kommer att överräckas till beslutsorganen.

Temagrupp Demokrati

Utöver försöken leder Sitra en nätverksgrupp kring temat Demokrati. Gruppen fokuserar på att stärka demokratin i välfärdsområdena och medborgarnas möjligheter att delta.

Temagruppen inrättades tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet och justitieministeriet och den består av tjänsteinnehavare som ansvarar för invånarnas deltagande och demokratin i välfärdsområdena. Temagruppen Demokrati utvecklar invånarnas deltagande i samarbete med välfärdsområdena.

Temagruppen Demokrati ska:

Vad strävar vi efter?

Temagrupp Demokrati hade sitt första evenemang hösten 2021. Under våren 2024 sammanträder gruppen ungefär en gång per månad.

Försöken med invånarmedverkan i sju välfärdsområden kommer att fortsätta under 2023–2024.

Experter från Sitra kommer gärna och diskuterar med välfärdsområdenas förtroendevalda om betydelsen av invånarmedverkan och nya sätt att delta. Ta gärna kontakt med oss!

Vem deltar?

I temagrupp Demokrati ingår samtliga 21 välfärdsområden och Helsingfors stad. Vi har ett aktivt samarbete med social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, justitieministeriet, Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab och projektet Mot ungdomsvälfärdsområden.

Vad handlar det om?