Vad tycker du om säkerhet?
Fem högstadieskolor i Helsingfors diskuterar säkerhet på en digital plattform för delaktighet den 13–27 april.
Vad handlar det om?
Varje barn och ungdom har rätt till trygghet. Samtidigt påverkar olika händelser runt om i världen och i vardagen, känslan av trygghet.
En grupp som sällan hörs i den offentliga debatten om säkerhet är unga.
Helsingfors stad och Sitra lyssnar på de ungas tankar om säkerhet i fem högstadie- och gymnasieskolor i Helsingfors på en plattform för digitalt deltagande. På plattformen, som heter Polis, kan du uttrycka din åsikt säkert och anonymt. Den kan användas på en telefon, surfplatta eller dator.
De ungas tankar om säkerhet hörs i grundskolorna i Botby, Kottby grundskola, Maatulli, Böle och Ärvings.
Plattformen för digitalt deltagande öppnas på måndag 13.4. Nya påståenden kan läggas till, fram till den 17 april kl. 16.00. Diskussionen är stängd under påskhelgen och avslutas 27.4.25 kl. 20:00.
Ungdomars tankar om säkerhet är viktiga även för vuxna. För att öka den ömsesidiga förståelsen kommer resultaten av diskussionen att delas med skolorna, Helsingfors stad och beslutsfattarna.
Hur fungerar en plattform för digital delaktighet?
Det finns påståenden på diskussionsplattformen som man kan rösta på genom att instämma, inte hålla med eller ignorera uttalandet.
Du kan komma med egna påståenden så att viktiga frågor kommer med i diskussionen. Påståenden modereras innan de läggs till i diskussionen. Andra deltagare kommer att kunna rösta om nya påståenden.
Plattformen har ett översättningsverktyg som gör det möjligt att översätta påståenden till ett annat språk vid behov. Plattformen är säker och anonym.
Spelregler
- Vi publicerar inte anklagelser som innehåller hatiskt innehåll, till exempel hot, förlöjligande, rasistiska eller uppviglande till brott.
- Vi publicerar inte uttalanden som innehållsmässigt är mycket lika de som redan har publicerats i diskussionen för att hålla diskussionen intressant och mångsidig.
- Vi publicerar inte påståenden som nämner enskilda personer. Moderatorer avvisar påståenden som tydligt riktar sig till enskilda personer.
- Vi publicerar inte heller påståenden som gör det möjligt att identifiera vem som har gjort påståendet.
- Förolämpa inte andra. Moderatorer avvisar alla respektlösa eller stötande påståenden.
- Håll dig till ämnet. Moderatorer avvisar påståenden som inte är relaterade till diskussionens ämne.
- Det är uppenbart att falska påståenden inte heller publiceras.
- Moderatorer lägger till totalt upp till cirka 200 nya påståenden i diskussionen.
Till föräldrarna
Helsingfors stad och Sitra lyssnar på de ungas tankar om säkerhet i fem högstadie- och gymnasieskolor i Helsingfors på en plattform för digitalt deltagande. De ungas tankar om säkerhet hörs i grundskolorna i Botby, Kottby grundskola, Maatulli, Böle och Ärvings.
När plattformen öppnas kan en del av eleverna på plattformen skriva säkerhetsutlåtanden som är viktiga för dem. Efter detta kan alla elever i årskurs 7 och 9 på skolan kommentera anklagelserna om de vill.
Syftet är att ta reda på vad som skapar och försvagar trygghetskänslan hos högstadieelever på andra stadiet. De ungas åsikter har inte efterfrågats särskilt mycket i den offentliga debatten, även om den säkerhetspolitiska miljön håller på att förändras. Projektet genomförs i samarbete mellan Sitra och Helsingfors stad.
Polis-plattformen är anonym och säker. Den unga bestämmer själv vilka påståenden hen vill ta ställning till. Uttalanden som skrivits av unga granskas innan de publiceras.
Det är viktigt för oss att alla unga som deltar i diskussionen känner sig trygga. Om din unga har frågor hemma eller om något i samtalet väcker oro hos hen kan hen kontakta en lärare, skolkurator eller hälsovårdare. En vårdnadshavare kan också kontakta skolan.
För skolor och lärare
De skolor som deltar i försöket har fått information och material för att genomföra Polis-diskussionen.