Verktyg för att tillämpa digital reglering i affärsverksamhet
Komplicerad reglering orsakar problem, särskilt för små företag som saknar stora resurser för att tillämpa kraven. I ett projekt finansierat av Sitra och Teknologiindustrin utvecklas verktyg för små och medelstora företag för att hantera EU:s digitala lagstiftning.
Vad handlar det om?
Europeiska unionen har inlett ett historiskt lagstiftningsarbete för att möjliggöra innovation och ekonomisk tillväxt genom att göra den digitala miljön så säker, rättvis och smidig som möjligt för alla.
Regleringen baseras på den europeiska datastrategin, som syftar till att
- Europa ska bli världsledande inom det datadrivna samhället
- stödja fri rörlighet av data inom EU och mellan olika sektorer
- underlätta tillgången till högkvalitativa data för att möjliggöra skapande och innovation
- säkerställa att europeiska regler och värderingar respekteras.
Regleringshelheten med sina många lagar och riktlinjer är komplicerad, och dess praktiska tillämpning ökar pressen på organisationer: hur kan särskilt de minsta företagen verkställa regleringen samtidigt som de strävar efter att vara innovativa och konkurrenskraftiga?
Regleringsteknologier (RegTech) kan erbjuda en lättillgänglig metod för att navigera i en komplex miljö. RegTech-verktyg avser mjukvaru- och infrastrukturlösningar som ger små organisationer samma möjligheter som stora företag att fungera smidigt i regelverksdjungeln.
De klargör tillämpningen av EU-lagstiftningens krav och stärker bland annat små företags möjligheter att skapa innovationer och utveckla nya affärsmodeller både i Finland och på den europeiska inre marknaden. Med hjälp av RegTech-verktyg kan en organisation exempelvis preliminärt utreda om AI-förordningen berör de system som organisationen erbjuder eller använder eller om dataförordningen möjliggör tillgång till nya databaser.
En promemoria publicerad av Sitra 2023 (sammanfattning på svenska, publikation på engelska) visar att lösningar för regleringsteknologi kan påskynda innovation och tillväxt, särskilt i den starkt reglerade digitala ekonomin. Regleringsteknologier revolutionerade redan finanstjänster när regleringen och skyldigheterna kring riskhantering stramades åt betydligt efter finanskrisen 2008.
I en nära framtid kan regleringsteknologier främja bättre utnyttjande av data och påskynda en ansvarsfull, högkvalitativ program- och teknikutveckling inom sektorer som webb 3.0, förstärkt verklighet och artificiell intelligens.
Vi hjälper användare av digitala tjänster och företag att förstå möjligheterna med komplex digital reglering och stöder organisationer i att upptäcka nya affärs- och innovationsmöjligheter i en föränderlig arbetsmiljö. Vi tillhandahåller information och konkreta exempel på regleringen under utveckling i materialet Dataekonomins ABC (på finska), som är fritt tillgängligt för alla. Vi uppmuntrar också användningen av kursmaterial i utbildningsinstitutioner och företagsutbildningar.
Vad gör vi?
Sitra finansierar tillsammans med organisationen Tekonologiateollisuus ry ett experiment som startade hösten 2024 för att utveckla regleringsteknologi som underlättar tillämpningen av EU:s digitala reglering. Med hjälp av de verktyg som utvecklas kan organisationer smidigt bedöma om EU:s AI-förordning, dataförordning eller förordningen om europeiska hälsodataområden (EHDS) är tillämplig på deras verksamhet och vilken inverkan förordningen har.
De första versionerna av de verktyg som utvecklas i pilotprojektet kommer att lanseras på plattformen Entries i faser under slutet av 2024 och början av 2025. Verktygen kommer att vara tillgängliga kostnadsfritt för den offentliga och privata sektorn medan pilotprojektet pågår. Organisationerna i projektets styrgrupp kommer att informera sina intressenter om verktygen och hur de kan samla in feedback om pilotprojektet.
Under pilotprojektet kommer regleringsteknologier lyftas fram som en del av möjligheterna med EU:s digitala ekonomi. Målet med regleringsteknologier är att fastställa ett etablerat sätt att beskriva verkställandet av lagstiftning både i Finland och på andra håll inom EU.
Vad är på gång?
Den första delen av Entries AI Act e-tool publicerades (på engelska) den 28 november 2024 på plattformen Entries. E-verktyget hjälper organisationen att bedöma hur AI-förordningen påverkar dess funktioner, system och produkter.
Finländska industriföretag och danska hälsoteknikföretag kan använda verktyget gratis fram till slutet av 2025. Dessutom kan små och medelstora företag och offentliga organisationer i EU-länderna och Ukraina använda verktyget via nätverket European Digital Innovation Hubs (EDIH) (på engelska).
De två följande delarna av verktyget färdigställs för publicering i början av 2025. Dessutom förbereder projektpartnerna en enkät för att samla in användarrespons.
Vem är med?
Verktygen tillhandahålls av Lean Entries Ltd.
Arbetet leds av en styrgrupp som började sitt arbete när AI-förordningen trädde i kraft hösten 2024:
- Laura Halenius, Sitra, förnamn.efternamn (at) sitra.fi (ordförande)
- Meeri Toivanen, Sitra, förnamn.efternamn (at) sitra.fi (Sitras projektledare)
- Ville Peltola, Teknologiateollisuus ry och AI Finland-nätverket, förnamn.efternamn (at) teknologiateollisuus.fi
- Sandra Liede, Healthtech Finland, förnamn.efternamn (at) teknologiateollisuus.fi
- Signe Ulrik Holm, Danish Life Science Cluster, suh (at) danishlifesciencecluster.dk
- Ilona Raitakari, HealthHub Finland, EDIH, förnamn.efternamn (at) businesstampere.com
- Teemu Moilanen, FAIR, EDIH, förnamn.efternamn (at) haaga-helia.fi
- Youssef Zad, Suomen startup-yhteisö, youssef (at) startupyhteiso.com
- Heikki Pitkänen, Lean Entries, förnamn.efternamn (at) leanentries.com
- Outi Tuovila, Business Finland, förnamn.efternamn (at) businessfinland.fi (övervakande medlem)