År 2024 tillhandahöll framtidshuset Sitra, det brittiska konsultföretaget The Biodiversity Consultancy och det finska konsultföretaget Luontoa utbildning om TNFD-LEAP-processen till finländska finansiella institutioner. Detta dokument sammanfattar kärnelementen i utbildningen, som syftade till att föra in naturen i finansiellt beslutsfattande – “hur man gör” – snarare än “varför”, vilket beskrivs i mer detalj i exempelvis Dasgupta-rapporten, ”the Economics of Biodiversity”.
TNFD-LEAP-processen gör det möjligt för finanssektorn att förstå sitt förhållande till naturen. Processen lokaliserar (L) gränssnittet mellan finans och natur, utvärderar (E) påverkan och beroendet av finans på naturen, bedömer (A) riskerna och möjligheterna och förbereder (P) ett svar.
LEAP-processen medför flera utmaningar för de finansiella institutionerna. Deras portföljer omfattar ofta tusentals företag som det är svårt att få platsbaserad information om. Därför måste institutionerna prioritera vilken data som samlas in och var det genomförs naturrelaterade risk- och möjlighetsbedömningar. Processen kan konceptualiseras med hjälp av “flera pass” av LEA av LEAP innan man förbereder ett slutgiltigt svar (P-stadiet). Under detta “flera pass”-tillvägagångssätt:
- Ger det första passet en initial, portföljomfattande indikation på var naturpåverkan, beroenden, risker och möjligheter kan vara störst.
- Uppskattas genom det andra och eventuella efterföljande pass kvantiteten och den finansiella materialiteten av naturrelaterade påverkan och beroenden.
Att utföra LEA iterativt gör det möjligt för finansiella institutioner att prioritera den mest materiella exponeringen och skapa en baslinje av exponering som kan förbättras över tid med åtgärder och naturrelaterade mål (P-stadiet av LEAP). Och ett första pass av LEA gör det också möjligt för finansiella institutioner att ta viktiga första steg som kan användas för att prioritera var man ska engagera sig och samla in ytterligare data, utan dröjsmål.
Detta dokument beskriver “flerpass”-tillvägagångssättet för LEAP och ger en översikt över de verktyg och tekniker som kan användas i olika stadier av processen. Det ger sedan vägledning om hur finansiella institutioner kan utveckla policyalternativ och vidta meningsfulla åtgärder för naturen.