Gaia-X Finland

För att kunna främja välfärden och konkurrenskraften i framtidens Europa, måste spelreglerna för dataanvändning vara i ordning. Gaia-X är ett europeiskt projekt där vi skapar spelreglerna tillsammans. Målet är att dela data på ett pålitligt och rättvist sätt. För finländska företag erbjuder ett deltagande i projektet många möjligheter. Sitras projekt genomfördes 2021–2024.

Aktuellt

Resultaten av vårt arbete
nyheter
artiklar
nyheter
nyheter
artiklar
artiklar
nyheter
nyheter
artiklar
Plock
nyheter
Robortti suuren puun alla
artiklar

Vad handlar det om?

Trots att databaserade lösningar erbjuder möjligheter till en starkare välfärd, hållbarhet och konkurrenskraft, står den europeiska dataekonomins utveckling inför många utmaningar. Företagens och olika organisationers lösningar är inte kompatibla, det är svårt att hantera data och lagstiftningen är svårtydd. Datadelning mellan olika aktörer och utnyttjande av tillhörande affärsmöjligheter håller först på att ta sina första steg i Europa.

Dessa utmaningar tacklas av det europeiska Gaia-X-projektet. Gaia-X, som fick sin början i Tyskland och Frankrike, är en sammanslutning där hundratals företag och andra aktörer tillsammans gör satsningar för att skapa spelregler för datadelning och kompatibla lösningar. Sitra koordinerar det nationella Gaia-X-nätverket i Finland.

På ett europeiskt plan strävar Gaia-X efter att skapa ett öppet innovationsekosystem, där datadelningsprinciper baserade på en europeisk värdegrund och en infrastruktur som stödjer dem skapas.

Projektet har också som mål att öka transparensen och attraktiviteten i digitala tjänster samt minska beroendet av enskilda tjänsteleverantörer, något som är påfrestande för konsumenter och företag.

Gaia-X-utvecklingsarbetet koordineras av den internationella föreningen AISBL. Företag kan delta i utvecklingsarbetet direkt i föreningens arbetsgrupper eller tillsammans via landsvisa Gaia-X-nätverk, dvs. hubbar.

Vad gjorde vi?

Vi ledde arbetet i Gaia-X Finland-projektet 2021–2024 för det nationella nätverket och för samman olika aktörer i ekosystemarbetet och praktiska försök.

Vi hjälpte olika branscher att identifiera tydliga mål och branschvisa dataanvändningsfall samt att delta i att bygga upp europeiska datarymder. Med datarymder avses nätverk av aktörer eller system som skapats för delning och utbyte av data och som fungerar utifrån gemensamt överenskomna principer och spelregler.

Vi strävde efter att stärka finländska företags konkurrenskraft på den europeiska marknaden och ökar deras samarbete med europeiska företag i datadelningsprojekt. Vi hjälpte finländska företag att förstå det väsentliga om den europeiska datarymdsutvecklingen och förändringar i dataekonomins verksamhetsmiljö.

Vi gjorde finländska datadelningslösningar kända i den europeiska utvecklingsgemenskapen för att förmedla deras potential och vara attraktiva även för europeiska partner. I Sitras tema för rättvis dataekonomi har det skapats och skapas det verktyg och lösningar med hjälp av vilka det kan delas data allt friare i ekosystem. Vi ställer ständigt dessa verktyg till allas förfogande.

Vi strävde efter att öka även finländska företags förståelse för datadelningsprojektens europeiska och finländska finansieringsvägar samt juridiska frågor och reglering. Nätverket erbjuder företagen även en möjlighet att lära sig om nya affärsmodeller, vilka fritt rörliga data kan främja. Företag som ligger i framkant och som förmår att tillämpa lärdomarna kan således få konkurrensfördelar.

Genom att delta i Gaia-X-nätverket kan konkurrensfältet bearbetas så att det blir gynnsamt för finländska företag nu, när spelreglerna för fri datarörlighet utformas i Europa.

Vilka var med?

I beredningen av projektet har en stor grupp aktörer deltagit, som VTT, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet, kommunikationsministeriet, Business Finland, Finlands Näringsliv, Teknologiindustrin och DIMECC.

Sju branchspecifika arbetsgrupper verkade i projektet: jordbruk, cirkulär ekonomi, lokation, hälsa, rörlighet, datarymd för den offentliga sektorn och kompetensdata.

Vad har vi uppnått?

Projektet genomfördes 2021–2024. Arbetet fortsätter under ledning av nya aktörer. Läs mer om resultaten av projektet i artikeln.

Projekt

PROJEKT
PROJEKT
projekt
ANSÖKAN

Kontakta oss

personer
Programledare, Program
personer
Expert, Internationell verksamhet
personer
Denny Wong
Expert, Gaia-X Finland
personer
Denisa Mäki
Projektkoordinator, Gaia-X Finland
personer
Expert, Kommunikation och samhällsrelationer

Vad handlar det om?