Vägkarta för dataekonomi
Data och information som förädlats från dem är livsviktiga för Finlands ekonomi och konkurrenskraft. Kan vi emellertid utnyttja data rätt och dela data rättvist så att alla får nytta av detta – företagen, den offentliga sektorn och medborgarna? Finland behöver en vägkarta och ett gemensamt engagemang, så att det blir möjligt att förnya affärslivet och utveckla samhället med hjälp av data.
Vad handlar det om?
Finland är föregångare inom utnyttjandet av digitaliseringen och tekniken, men i fråga om utvecklingen av dataekonomin håller vi på att bli på efterkälken i en internationell jämförelse. Främjandet av dataekonomin utgör inte en klar och tydlig strategisk helhet som de berörda parterna skulle dela.
Samtidigt har den kontinuerliga ökningen av datamängderna och förmågan att utnyttja data blivit några av de viktigaste faktorerna i den globala omvälvningen. De erbjuder möjligheter att förnya samhället och ekonomin och att lösa problemet med hållbarhetskrisen. Med hjälp av data kan företag och offentliga aktörer producera bättre tjänster och produkter, effektivisera leveransprocesserna och fatta bättre fungerande beslut. Inte heller lösningarna för artificiell intelligens och maskininlärning fungerar utan data.
Denna omvälvning påverkar människornas liv och vardag på många olika sätt, och därför gäller det också att förstärka deras färdigheter och möjligheter att verka i dataekonomin.
Samhällets övergång till dataekonomin sker ändå inte av sig själv. I Finland bromsas omställningen av en bristfällig och differentierad förståelse av dataekonomin, hinder för datadelning, kompetensbrist och attityder.
Finland måste hitta sätt att påskynda uppbyggnaden av en dataekonomi, så att den nationella konkurrenskraften stärks och dataekonomin kan generera välbefinnande. Vi behöver en nationell vägkarta för att kunna skapa ett gemensamt engagemang för en kursändring.
Målet är att i samarbete med samhällsaktörer, företag och enskilda människor skapa en mer rättvis dataekonomi än i dag, en dataekonomi som tar hänsyn till de enskilda människornas, företagens och samhällets behov, rättigheter och skyldigheter på lika villkor.
Finland har goda möjligheter att bli en internationell vägvisare för en rättvis och hållbar dataekonomi.
Vad gör vi?
Vi vill att Finland ska förnyas och nå framgång genom utnyttjande av dataekonomins möjligheter. Vår uppgift är att ta reda på hur.
Visionen om en rättvis dataekonomi styr vårt arbete. Övergången till ett databaserat samhälle byggs på en europeisk värdegrund, människoorienterat och rättvist.
Arbetet med att utforma en rättvis dataekonomi behöver stöd av en gemensam målbild som engagerar hela samhället, tillsammans med åtgärder som bildar en klar och tydlig helhet. Hösten 2022 utarbetar vi tillsammans med de centrala aktörerna en gemensam målbild för dataekonomins Finland, och bygger upp ett omfattande engagemang för att föra framåt de reformer som behövs.
Den nationella vägkartan för dataekonomi hjälper oss att hitta en gemensam kurs, visar vilka åtgärder som behövs beskriver med klara indikatorer framstegen längs de viktigaste utvecklingslinjerna på vägen mot en rättvis dataekonomi. Genom att bidra till ett snabbare genomförande av åtgärderna kan de finländska aktörerna tillsammans ge fart åt övergången till en rättvis dataekonomi och bygga upp ett konkurrenskraftigt Finland.
Vägkartan lyfter fram synsätt och tankar som hjälper både privata företag och offentliga aktörer att förbättra sina verksamheter, skapa databaserade affärsmodeller och utnyttja data för att utveckla samhället och ekonomin.
Vilka är med?
Vägkartan för dataekonomi tas fram genom omfattande samarbete med ett partnernätverk. I nätverket medverkar aktörer från den privata och offentliga sektorn. De centrala ministerierna, Finlands näringsliv, Företagarna i Finland, Teknologiindustrin, Business Finland, Kommunförbundet och Startup-säätiö är representerade i vägkartans styrgrupp och sekretariat.
Styrgruppens ordförande är styrelseproffset Kaisa Olkkonen, och styrgruppens ordinarie medlemmar är Kristo Lehtonen (vice ordförande) Sitra, Laura Eiro (Kommunikationsministeriet), Jarkko Levasma (Finansministeriet), Jyri Häkämies (Finlands näringsliv), Jaakko Hirvola (Teknologiindustrin), Petri Salminen (Företagarna i Finland), Nina Kopola (BF), Erja Turunen (VTT), Riikka Pakarinen (Suomen Startup-säätiö), Tommi Karttaavi (Kommunförbundet) och Atte Jääskeläinen (Undervisnings- och kulturministeriet). Suppleanter i styrgruppen är Satu Vasamo-Koskinen (Arbets- och näringsministeriet), Maria Rautavirta (Kommunikationsministeriet) och Kalle Kantola (VTT).
Vad har man fått till stånd?
Projektet Vägkarta för dataekonomi startade i november 2021 och pågår fram till juni 2025.
Vi har analyserat dataekonomins nuläge i Finland och i centrala konkurrentländer, dataekonomins grunder och nycklarna till framgång i den. Projektet har publicerat promemorian Suomen vahvuudet, haasteet ja mahdollisuudet datatalouden rakentamisessa, som identifierade Finlands styrkor och nycklar till framgång samt flaskhalsarna inom utvecklingen av dataekonomin. Arbetet gjordes tillsammans med företagens intresseorganisationer, ministerier, forskningsinstitut och andra organisationer. Projektet har också analyserat debatten om dataekonomin som förs i nätmedierna.
Europeiska kommissionen har publicerat fem nya förslag till lagstiftning om datareglering. De har en stark inverkan på verksamhetsmiljön i Europa. Projektet har tagit fram en helhetsbild av verksamhetsmiljön (på finska) och utrett de möjligheter som kommissionens förslag öppnar för den offentliga sektorn, små och medelstora företag och privatpersoner.
Den nationella vägkartan för dataekonomi skapas tillsammans. Det är möjligt att delta i arbetet på våra Datatalouden tilannehuone-evenemang, som ordnas månatligen och är öppna för alla. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så hör du bland de första om hur arbetet fortskrider.
Kom med och gör Finland till en föregångare i rättvis dataekonomi!
Aktuellt