Oletko miettinyt, miksi innovaatioiden kaupallistaminen on niin haastavaa? Entä mistä maailmalta löytyvät parhaat cleantech innovaatiot ja sopivimmat kumppanit? Ja miten yhdistää osaaminen ja asiakaslähtöisyys innovaatiotoiminnassa?
Suomen Ympäristökeskus on Sitran toimeksiannosta tehnyt selvityksen Cleantech kasvuun! Keinoja ja hyviä käytäntöjä, jossa kartoitetaan keinoja Suomen innovaatiotoiminnan kehittämiseksi enemmän yritystoimintaa hyödyntäväksi. Tilaisuudessa kuultiin selvityksen johtopäätöksistä ja suosituksista erityisesti liittyen innovaatioiden kaupallistamiseen sekä näkemyksiä parhaista käytännöistä maailmalla.
Tilaisuuden kansainvälisessä puheenvuorossa WWF:n Stefan Henningsson avasi WWF:n ja Cleantech Groupin kansainvälistä Global Cleantech Innovation Index –vertailua ja Suomen sijoitusta 40 maan joukossa. Vuonna 2014 Suomi sijoittui toiseksi. Miten varmistaa menestys jatkossa ja mikä erottaa tulevaisuuden menestyjät?
Ohjelma:
8.30 Ilmoittautuminen ja aamiainen
9.00 Tilaisuuden avaus
Hiilineutraali teollisuus -avainalueen vetäjä Tiina Kähö, Sitra
Global Cleantech Innovation Index: Tools to build a thriving cleantech-sector for Finland
Senior Adviser Climate Innovation, Global Climate and Energy Initiative, Stefan Henningsson, WWF International
Keinoja edistää cleantechin kasvua Suomessa
tutkija Hanna-Liisa Kangas, Suomen ympäristökeskus
How to commercialize cleantech innovations? Experiences from two cleantech companies /
kokemuksia yrityksiltä
CEO Alexander Bormann, Enerkite (Germany)
Talo on tekniikkalaji
liiketoimintajohtaja Vesa Hakkarainen, Are
Paneelikeskustelu
”Suomen innovaatiojärjestelmä on uudistettava vastaamaan 2010- ja 20-luvun cleantech-murroksen tarpeita.” (Raimo Lovio)
”Suomen innovaatiojärjestelmä on kirittänyt Suomen cleantech-osaamisen globaaliin kärkeen – miten tämä käännetään menestyneiksi vientituotteiksi?” (Tuuli Mäkelä)
”Uuden cleantechin demonstraatio- ja pilotointiympäristöt tarjoavat yrityksille referenssikohteita, tukevat tuotekehitystä ja toimivat kansainvälisenä näyteikkunana!” (Suvi Häkämies)
”Kokeilurahaakin tärkeämpää on asettaa selkeät pitkäjänteiset ohjauskeinot, joiden myötä kysyntä siirtyy puhtaisiin ratkaisuihin.” (Kai Mykkänen)
Mukana keskustelemassa: liiketoimintajohtaja Vesa Hakkarainen Are, toimitusjohtaja Suvi Häkämies Green Net Finland ry, ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori Raimo Lovio Aalto-yliopisto, kansanedustaja Kai Mykkänen ja asiantuntija Tuuli Mäkelä EK.
Paneelin moderoi tutkija Hanna-Liisa Kangas, Suomen ympäristökeskus.
Yhteenveto ja loppukeskustelu
Hiilineutraali teollisuus -avainalueen vetäjä Tiina Kähö, Sitra
11.30 Tilaisuus päättyy.
Suosittelemme