Ruokajärjestelmämme on murroksessa. Se tarkoittaa sitä, että tapamme tuottaa, jalostaa, jaella ja kuluttaa ruokaa muuttuvat perustavanlaatuisella tavalla. Muutoksia todella tarvitaan, jotta taloutemme ja yhteiskuntamme mahtuvat luonnon kantokyvyn rajoihin.
Mutta miltä ruokajärjestelmämme näyttää vuonna 2050? Missä mittakaavassa kasvipohjaisten ja solumaatalouden tuotteiden, kuten mykoproteiinin ja soluviljelyn avulla tuotettujen liha- ja maitotuotteiden kulutus, voisivat yleistyä?
Entä ovatko kuluttajat valmiita maistelemaan uusia elintarvikkeita ja ottamaan ne ruokavalioonsa? Mitä murros tarkoittaisi maan- ja energiankäytön näkökulmista? Keitä murroksen hallittuun johtamiseen tarvitaan ja miten murros voisi edetä?
Näihin kysymyksiin vastaa huhtikuussa julkaistava Sitran selvitys Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet Suomen ruokajärjestelmän murroksessa – kohti vuotta 2050, jonka ovat laatineet Helsingin yliopiston tutkijat. Selvityksessä keskitytään erityisesti erilaisiin kasvipohjaisiin ja solumaatalouden ratkaisuihin.
Tapahtuman jälkeen tutkijat jäävät vielä langoille puoleksi tunniksi klo 11.30–12.00, jolloin on mahdollisuus kysyä selvityksestä tarkemmin.
Tervetuloa webinaariin ja keskustelutilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan tuoreen selvityksen tuloksista!
Tapahtuma järjestetään Teams-alustalla. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ennen tapahtuman alkua.
10:00 |
Tervetuloa webinaariin
Anu Mänty, johtava asiantuntija, Sitra
|
---|---|
Miten kuluttajat ja asiantuntijat arvioivat elintarviketuotannon murrosta vuoteen 2050 mennessä?
Pasi Pohjolainen, tutkija Helsingin yliopisto
|
|
Proteiinituotannon kolme murrospolkua: Kriisistä perinteisiin, Vahvan ruokapolitiikan Suomi ja Maailmanlaajuinen valtapeli
Markus Vinnari, yliopiston lehtori, Helsingin yliopisto
|
|
Miten tuotantorakenteen muutos vaikuttaisi maankäyttöön ja energiankulutukseen Suomessa?
Hanna Tuomisto, kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
|
|
Kommenttipuheenvuoro
Mari Koistinen, tietokirjailija, maatalous-metsätieteiden maisteri
|
|
Kommenttipuheenvuoro
Henri Alén, keittiömestari
|
|
Yhteenveto
Anu Mänty, johtava asiantuntija, Sitra
|
|
11:30 |
Webinaari päättyy
|
11:30-12:00 |
Keskustelutilaisuus tutkijoiden kanssa
|
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.