Suomen menestystarinan kulmakiviä ovat olleet luottamus, avoin yhteiskunnallinen vuoropuhelu sekä matala hierarkia poliittisten luottamushenkilöiden ja kansalaisten välillä. Jotta näin olisi myös jatkossa, kaikilla tulee olla mahdollisuus tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa.
Tämän vuoksi Sitra käynnisti Kansainvälisenä demokratiapäivänä 15.9. Demokratiahaasteen kirjastoille. Haastamme kirjastoja järjestämään keskusteluja Euroopan ja demokratian tulevaisuudesta ja ilmoittamaan tilaisuudet osaksi Euroopan tulevaisuuskonferenssin tapahtumia.
Tarjoamme kaikille haasteeseen ilmoittautuneille kirjastoille tilaisuuden kehittää omaa osaamistaan demokratiatyössä maksuttoman Erätauko-fasilitointikoulutuksen muodossa.
Haasteen tavoitteet ovat:
- Tuoda Erätauko-keskustelumenetelmää entistä tutummaksi Suomen kirjastoille ja auttaa kirjastoja hyödyntämään Erätaukoa lakisääteisen demokratiatehtävänsä toteuttamisessa.
- Rohkaista EU-teeman esiin nostamiseen arkipäiväisessä keskustelussa: Miten EU näkyy minun arjessani? Miten paikallisetkin aiheet ovat EU-aiheita?
Yhteistyökumppaneina haasteessa ovat Erätauko-säätiö ja Ylen Hyvin sanottu -kampanja. Kirjastohaasteen keskustelujen teemat kytkeytyvät parhaillaan käynnissä olevaan Euroopan Tulevaisuuskonferenssiin.
”Käytetään yhdessä tämä mahdollisuus tuoda EU:n tasolla esille myös suomalaisia ruohonjuuritason näkemyksiä. Kun osallistumme aktiivisesti keskusteluun, saamme suomalaista sielunmaisemaa paremmin näkyviin myös konferenssista aikanaan tehtävissä johtopäätöksissä”, kannusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tulevaisuuskonferenssin käynnistymisen yhteydessä julkaistussa valtioneuvoston tiedotteessa.
Kirjastoammattilainen, näin osallistut haasteeseen:
- Ilmoittaudu mukaan yhteen Erätauko-fasilitointikoulutukseen
- 7.10.2021, verkossa.
- 20.1.2022, verkossa, ilmoittaudu tästä.
- Jos kumpikaan koulutuspäivistä ei sovi, koulutusta on tarjolla myös Erätauko-viikolla joulukuussa – lisätietoa Erätauko-säätiön sivuilla
- Päätä päivä, aihe ja yhteistyötahot kirjastonne Erätauko-keskustelulle.
- Kutsu osallistujat.
Keskustelun oivalluksia voit jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kirjastohaaste.
Nappaa tästä itsellesi materiaalit Erätauko-keskustelun tueksi:
- Erätauko-keskustelukaava (PPT)
- Kalvopohjat (PPT)
- Oivalluspohjat (PPT)
- Ideapaketti EU-näkökulman löytämiseen (PPT)
- EU-kahvittelu Ninni Norran kanssa -YouTube-video (esimerkiksi keskustelun alustamiseen)
- Kirjaston kokemuksia: Haastattelussa Oulun kaupunginkirjaston Maija (YouTube -video)
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.